Skocz do zawartości

Uruchamianie Demonow Samby

barqar

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem problemy z otoczeniem sieciowym wiec zainstalowalem i skonfigurowalem sambe, ale nie wiem jak mogę uruchomić smdb i nmdb przy starcie systemu. Nie chce robić tego poprzez xinetd bo czytałęm, że wolniej działa. Widziałem też jakieś skrypty w internecie ale nie wiem co z nimi zrobić. Nie można poprostu tych dwóch plików wpisać do rc.local. Mam Fedore 2.

nie wiem jak mogę uruchomić smdb i nmdb przy starcie systemu.
Chyba smbd i nmbd?

Mam nadzieję, że uruchamianie samby nie zmieniło się za bardzo od czasów FC2 <_< W katalogu /etc/init.d powinieneś mieć dwa skrypty startowe smb i nmb. Nie pamiętam czy w FC2 jest program chkconfig, ale jeśli tak, to najprościej jest jako root przy pomocy chkconfig wskazać kiedy (przy jakim poziomie uruchamiania) mają się uruchamiać te serwisy.

Jeśli tego narzędzia nie ma, to w odpowiednich katalogach /etc/rcX.d (X to poziom uruchomienia systemu z zakresu 0-6) należy utworzyć linki symboliczne to tych skryptów. Linki te muszą mieć odpowiednią budowę. Startow zaczynają się literą "S", dalej dwie cyfry (decydują o momencie kiedy serwis będzie uruchomiony) a potem nazwa skryptu z /etc/init.d, czyli np. S99smb, S99nmb. Skrypty wyłączające serwisy zaczynają się literą "K". "S" i "K" są dużymi literami.

Możesz też odpalać skrypty z /etc/rc.local

Polecam lekturę:

Red Hat Enterprise Linux 4.5.0, rozdział I, pkt 1. Boot Process, Init, and Shutdown

[EDIT]Z tą Sambą to jakoś dziwnie jest. Właśnie zobaczyłem, że domyślnie przy instalacji tworzone są linki /etc/rcX.d/K35smb i /etc/rcX.d/K35nmb (X od 0 do 6) a nie ma linków startowych. No ale nic nie stoi chyba na przeszkodzie, żeby były.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...