Zooba Napisano Sierpień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 15, 2007 Witam! Mam OpenOffice 2.2.0 właśnie się z nim zmagam, a konkretnie z instalacją polskich słowników. Probowałem chyba wszystkiego. Nie mogę zainstalować słowników przez KREATORA, gdyż nie ma tam zakładki "Zainstaluj nowe słowniki". Dziwne, bo w poprzedniej wersji OO, która miałem, właśnie tego narzędzia użyłem. Probowałem też ręcznej instalacji opisanej na stronie Wiki, czyli przez NARZEDZIA > MENADZER ROZSZERZEŃ > dodaj do MOJE ROZSZERZENIA. Dodałem słowniki pobrane na dysk w formacie zip i nic. Sprawdziłem folder "/usr/lib/openoffice.org/share/dict/ooo" i plik "DICTIONARY.LTS" i faktycznie NIE mam tam polskich słowników. Czytałem o ręcznej edycji - dodaniu słowników. Problem w tym, że nie mam praw do edycji tego pliku i nie mogę dodać wpisu o polskim słowniku. Probowałem zmienić prawa edycji w Nautilius, ale bezskutecznie. Prosze o rady, jak to zrobić. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2007 Chyba nie korzystasz z OOo instalowanego z repozytoriów yum i przeznaczonego specjalnie dla Fedory? Tam polskie słowniki masz wbudowane i aktywne o ile językiem systemu jest język polski i zainstalowałeś odpowiedni pakiet językowy do OOo. Jeśli koniecznie musisz edytować ten plik, to zrób to jako root a nie zwykły użytkownik. Poczytaj trochę o podstawach systemu linux (ogólnie, niezależnie od dystrybucji), bo takie rozwiązanie jest oczywiste - root ma pełne prawa do wszystkiego (m.in. dlatego nie należy korzystać z tego konta przy codziennej pracy, żeby sobie przypadkiem nie namieszać, nie ściągnąć syfu z internetu itd) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zooba Napisano Sierpień 16, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 16, 2007 Chyba nie korzystasz z OOo instalowanego z repozytoriów yum i przeznaczonego specjalnie dla Fedory? Pobrałem mój OpenOffice przy pomocy yum. Jeśli koniecznie musisz edytować ten plik, to zrób to jako root a nie zwykły użytkownik. Poczytaj trochę o podstawach systemu linux (ogólnie, niezależnie od dystrybucji), bo takie rozwiązanie jest oczywiste - root ma pełne prawa do wszystkiego (m.in. dlatego nie należy korzystać z tego konta przy codziennej pracy, żeby sobie przypadkiem nie namieszać, nie ściągnąć syfu z internetu itd) Dlatego zajrzałem na Forum, w nadzieji, że uzyskam poradę, jak to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi