Jump to content

Szybkie Pytanie :)

DEMON
 Share

Recommended Posts

witam serdecznie :) mam male pytanie chce posawic serwer www na redhacie 5 eneterprise ;) i teraz w necie natrafiam na wersje RHEL -Client wiec ze to jakas wersja desktopowa czy ona mocno sie rozni od wersji serwer ? czy moga sciagac clienta i bedzie rownie dobry na serwer www , ftp .dhcp i wszelakie inne dziekuje za odpowiedz:)

Klient to klient, serwer to serwer. I kropka.

RHEL to produkt płatny. Jak chcesz piracić w ten sposób, to pobierz CentOSa - to to samo tylko legalne.

Różnice sa opisane na stronie RedHata, a jak wiadomo, serwer postawić na 90% (_linuks_ → Linux) ORTów po pociągnięciu odpowiedniego softu. Ale IMHO lepiej Server.

orginal mi jest potrzebny bo jak ktos napisal "lubie miec kapelusz ;)" potrzebny mi jest do nauki certyfikatu redhata i moze teraz bede kozystal ciut nielegalnie ale jak to mowia cel uswieca srodki i pozniej im sie odwdziecze tym ze bede dobrym specjalista ( mam nadzieje ) od ich softu i bede rozslawial ich firme na swiecie :) wiec mysle ze w ostatecznym rozrachunku beda wszyscy zadowoleni :)

[...]moze teraz bede kozystal ciut nielegalnie ale jak to mowia cel uswieca srodki i pozniej im sie odwdziecze tym ze bede dobrym specjalista ( mam nadzieje ) od ich softu i bede rozslawial ich firme na swiecie :)
A ja pójdę do jakiegoś markowego sklepu, ukradnę jakiś fajny garnitur, bo mi na imprezę rodzinną potrzebny. Ale będę wszystkim mówił, w którym sklepie ukradziony, to w sumie reklamę będę robił, więc
mysle ze w ostatecznym rozrachunku beda wszyscy zadowoleni
<_<

Windows XP jest też uzywany często nielegalnie, a mimo, że robi się tym Microsoftowi "reklamę", to jakoś Microsoft tejże reklamy nie lubi.

Darujmy więc sobie tego typu porównania, bo są nieuczciwe i nie na miejscu. Chodzi o szacunek dla cudzej pracy. Jeżeli ktoś chce żebyś mu zapłacił za usługę, to jego święte prawo, a jego nieprzestrzeganie to przestępstwo. Nieważne, czy chodzi o meble, garnitur(dobry przykład WalDo), samochód czy oprogramowanie.

Życzę zdrowego rozsądku i uczciwości w życiu. Amen

A ja pójdę do jakiegoś markowego sklepu, ukradnę jakiś fajny garnitur, bo mi na imprezę rodzinną potrzebny. Ale będę wszystkim mówił, w którym sklepie ukradziony, to w sumie reklamę będę robił, więc <_<
no ja ciut inaczej to pojmuje " kradne garnitur staje sie biznesmenem dzieki niemu i jak dorobie sie fortuny dla calej swojej firmie kupuje 1000 garniturow z tej firmy :) ja bede chwalil ten produkt na lewo i prawo a wiekszosc kradnie windowsy nie dla jego chwaly tylko dla wlasnych kozysci - ja dzieki temu ze zdobede ten certyfikat bede dazyl do tego aby na tych produktach pracowac a co za tym idzie dac zarobic kapeluszowi ;) ale tak na powaaznie to zainstaluje na 30 dni potem instalne moja cudowana fedore - pozdrawiam serdecznie

[...]wiekszosc kradnie windowsy nie dla jego chwaly tylko dla wlasnych kozysci[...]
A Ciebie odróżnia od nich jedno niewiele znaczące w tym przypadku słowo "tylko". Linux to wolny system tylko niektóre wydania są komercyjne.

Koniec tego OT :) Kwestia moralności lub jej braku nie należy do tematu, sorki za "zbaczanie z kursu", ale drażnią mnie działania w stylu "ukraść na chwilkę", "znalezione - nie kradzione" itp.

witam serdecznie :) mam male pytanie chce posawic serwer www na redhacie 5 eneterprise ;) i teraz w necie natrafiam na wersje RHEL -Client wiec ze to jakas wersja desktopowa czy ona mocno sie rozni od wersji serwer ? czy moga sciagac clienta i bedzie rownie dobry na serwer www , ftp .dhcp i wszelakie inne dziekuje za odpowiedz:)

Nie, ten produkt zupełnie nie nadaje się się na serwer bo jest właśnie pozbawiony wielu pakietów serwerowych. Listy dokładnych różnic nie ma, a wynika to przede wszystkim z tego, ze RHEL5 to obecnie ponad 2000 pakietów które cały czas "żyją" i zmieniają się wersje oraz jedne pakiety są zastępowane innymi. Dlatego aktualną listę mają w zasadzie tylko użytkownicy którzy mają dostęp do Red Hat Network.