Marian z Butelki Napisano Sierpień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 Witam - używam FC6 i F7 na kompie w chacie i jest luzik, nie w tym problem Odpaliłem sobie testowo na Duronie 1GHz, 768 SD-RAM, GF4 MX440 i dysku Seagate 8GB, Sound Blaster LIVE 4.1, 3COM 10/100. Wszystko niestety mocno muli pod KDE i GNOME, ale zapewne przez błąd kmod-nvidia, po instalacji którego nie odpala się Xorg11. Krzyczy, że nie mógł odpalić na danej konfiguracji i muszę tworzyć xorg.conf od nowa, bez modułu nvidii oczywiście. Moduł instaluję przez YUM, tak jak w domu na nVidii GF6800 XT. Dociąga aplet graficzny Xorg-11-drv-nvidia i niby wszystko jest ok, do momentu resetu. Szukałem ustawień xorg.conf po tym forum, ale niestety nic nie pomaga. Może ktoś miał takie przejścia z kartami MX440? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 GF4 MX440 Dla tej karty odpowiedni sterownik to kmod-nvidia-96xx Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Sierpień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 Dzięki, pomogło, ale nie do końca W rozdzielczości 1280x1024 w jakiej normalnie pracuję, mam tylko 50, 66 i 67 Mhz odświeżanie. Bez sterownika było też 75MHz, które mnie zadowala. Próbowałem dodać do xorg.conf 2 linie znalezione na Goolge, horizsync i vertrefresh ale wtedy X się wywalił. Może wiesz jakie i w którym miejscu linie muszę dodać żeby odblokować wyższe odświeżanie? Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" Option "DisableGLXRootClipping" "True" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1600x1200" "1280x1024" "1024x768" EndSubSection EndSection Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 21, 2007 Nie wiem czy to jeszcze działa, ale kiedyś można było wymusić odświeżanie przez wpisanie w Modes częstotliwości np."1280x1024_75" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Sierpień 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2007 Niestety, no ale trudno, zostawiam 66Mhz (dziwna diabelska liczba) bo to tylko testowa wersja. No i muszę powiedzieć że jestem znowu zaskoczony , hehe Beryl śmiga... w sumie lepiej niż Firefox (z reguły na flashach bardzo zamula, mam to samo na WinXP). Ale kostka, spalanie, minimalizacja i maksymalizacja odbywa się "prawie" w 100% płynnie. Na starym poczciwym GF4 i Durexie 1GHz Magia linuksa... Nie będę próbować Visty na tym sprzęcie... bo szkoda mi czasu a i tak AERO mi się nie odpali. Przypomina mi to zasadę myślenia Apple... mam iMACa 233MHz , 128SD-RAM i jakaś karta 8MB... i: "I'm running MAC OS X" Ze wszystkimi efektami.. tylko że nie do końca płynnymi. Ale AKTYWNYMI... nie to co Viśta. P.S. Pewnie na FC6 albo FC5 cały system chodziłby jeszcze śmielej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Sierpień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2007 Niestety, no ale trudno, zostawiam 66Mhz (dziwna diabelska liczba) bo to tylko testowa wersja. Mozesz jeszcze sprobowac uzyc modeline (Szukajka na forum / Google powinny znalesc kilka ciekawych tematow...). Czasami dziala, gdy wszystko inne zawodzi. P.S. Pewnie na FC6 albo FC5 cały system chodziłby jeszcze śmielej. Szczerze - ja bym zrobil na Twoim miejscu krok w tyl FC6 byla znacznie lepiej dopracowana - zeby nie powiedziec dopieszczona - pod wzgledem stabilnosci, bez watpienia lzejsza niz F7, a wszystkie 3D-bajery tez smigaly az milo... BTW - Mozecie mnie ukamienowac - juz ta opinie gdzies tu chyba wyrazalem, ale takiej kichy jak F7 jeszcze w histori RH / Fedora Project nie bylo... pozostaje czekac na F8 i miec nadzieje, ze wyjdzie z 2-miesiecznym opoznieniem (czyli w grudniu lub na poczatku 2008 ) ale za to dopracowana... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Sierpień 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 22, 2007 hehe kicha. No powiem szczerze, że mnie nawet drażni niedopracowany pasek KDE, po dodanie jakieś ikony tworzy się obok puste miejsce którego nie można usunąć chyba, że to problem tylko u mnie. Jedno co mi się podoba, to poprawione działanie Liquid Weather, pod FC6 strasznie wolno mi się odpalał a tutaj migusiem. - oczywiście nadal mam FC6 F7 traktuje testowo. Poza tym mając 5 kompów w chacie, w tym jeden laptop, powoli gubię się w listach gg i kontach pocztowych hehe Trzeba będzie powoli zredukować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi