Skocz do zawartości

Jak Się Pozbyć Częściowo Rhgb?

WalDo

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś może jak się pozbyć splashscreena w trakcie bootowania, ale tak żeby została graficzna ramka? Probowałem wyszukać, ale już mi zabrakło kombinacji wyrazów w Googlach :)

Chodzi mi o to, żeby zamiast czegoś takiego pokazywało się tylko to bez naciskania Alt-s

Witam!

Nie jestem pewien czy to zadziała zawsze prawidłowo lecz spróbuj poprawić w /etc/rc.d/rc.sysinit

w ostatnich liniach coś w stylu:

if [ -x /usr/bin/rhgb-client ] && /usr/bin/rhgb-client --ping; then
    /usr/bin/rhgb-client --sysinit --details=yes
fi

Pozdrowienia, andrew

No więc właśnie, nie ma plików konfiguracyjnych a szkoda. Nie niezbędne, ale tak "dla oka" podobnie jak Beryl czy compiz ;)

Dzięki andrew za podanie kierunku. Działa, chociaż tylko tak połowicznie tzn. splash "znika" mnie więcej po przemontowaniu systemu plików od momentu "Entering runlevel 5". Dodałem podany przez Ciebie warunek na samym końcu pliku rc.sysinit. Będę musiał przeanalizować wreszcie ten plik. Być może umieszczenie warunku gdzieś wcześniej w kodzie skryptu przyniesie lepszy rezultat, ale i tak jestem zadowolny, że coś się ruszyło ;)

Nie. Opcja quiet ukrywa tylko komunikaty o wykrywaniu i incjalizacji urządzeń (wszystko to leci wtedy tylko do /var/log/messages), czyli to co pokazuje się między uruchomieniem system a napisaem "Welcome to Fedora...cośtam cośtam...". To nie ma nic wspólnego z RH Graphical Boot.

Miałem ten sam proble dawno temu i rozwiązano go na forum otóż:

w /etc/rc.d/init.d/functions w funkcji success dodaj przed return 0 linie:

#MOJA ZMIANA
[ -x /usr/bin/rhgb-client ] && /usr/bin/rhgb-client --details=yes

PS

Jak zrobiłeś zrzuty ekranu z rhgb?

Jak zrobiłeś zrzuty ekranu z rhgb?
W firmie mam obowiązkowego Windows, nie chcę zmieniać partycji na dysku, więc Fedorę odpalam pod VMware Serverem ;)

Dzięki MC', perl sprawdzę w domu.

[EDIT]Właśnie sobie pod VMware sprawdziłem. Działa. Raz jeszcze dzięki.

W firmie mam obowiązkowego Windows, nie chcę zmieniać partycji na dysku, więc Fedorę odpalam pod VMware Serverem ;)

Dzięki MC', perl sprawdzę w domu.

[EDIT]Właśnie sobie pod VMware sprawdziłem. Działa. Raz jeszcze dzięki.

Sprawa jest banalna !jeśli dobrze zrozumiałem to jedyne co robisz o usuwasz rhgb z grub.conf ja to pousuwałem już dawno i nie pamiętam jak w oryginale wyglądał ten wpis (prawdopodobnie to 2 ostatnie wyrazy w linii kernel lub module u mnie wygląda to tak

title Fedora (2.6.20-2925.13.fc7xen)
        root (hd0,0)
        kernel /xen.gz-2.6.20-2925.13.fc7
        module /vmlinuz-2.6.20-2925.13.fc7xen ro root=LABEL=/
        module /initrd-2.6.20-2925.13.fc7xen.img
title Fedora (2.6.22.1-41.fc7)
        root (hd0,0)
        kernel /vmlinuz-2.6.22.1-41.fc7 ro root=LABEL=/
        initrd /initrd-2.6.22.1-41.fc7.img

zrestartuj kompa i będziesz widział zmiany :))

P.S

Możesz jeszcze przejść w tryb init 3 i masz bez grafiki (tj ustawić uruchamianie na init 3)

WalDo nie chce sie pozbywac rhgb
Dokładnie ;) W sumie to taki kaprys tylko. Chciałem wiedzieć jak to zrobić, żeby szczegóły pokazały się w rhgb bez wciskania Alt-S.

Standardowo i tak odpalam w trybie tekstowym bez rhgb, bo szybciej system wstaje ;)

Ale przy okazji dowiedziałem się, że jednak warto przeanalizować dokładnie skrypty /etc/init.d/functions i /etc/rc.sysinit, więc warto było zapytać - znowu się czegoś nauczę o linuksie :)