SACZI Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 W jaki sposób mogę ustawić puste hasła? Nie potrzebuję w domu takich zabezpieczeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Ja to robie tak: - korzystając z polecenia vipw (jako root oczywiście) wchodzę w edycję pliku /etc/passwd. Należy korzystać z vipw a nie innego edytora - to ze względu na bazę "shadow" haseł. - odnajduję usera testowy:x:501:501::/home/testowy:/bin/bash ustawiam się na literce "x" za nazwą usera i wciskam klawisz "x" (w vi to skasowanie dokładnie jednego znaku pod kursorem) i wychodzę z zapisem (<escape> :wq <enter>) - system się pyta: You are using shadow passwords on this system. Would you like to edit /etc/shadow now [y/n]? y Jak odpowiedzieć to widać na wklejonym przykładzie - znowu odnajdujemy usera testowy:!!:13750:0:99999:7::: ustawiamy się tym razem na 1. wykrzykniku za nazwą usera i wciskamy "x" 2 razy (skasujemy w ten sposób oba wykrzykniki) i wychodzimy z zapisem (<escape> :wq <enter>) Gotowe. Jest pewnie jakiś bardziej elegancki sposób, ale ten mi działa i nie spotkałem się z przypadkiem, żeby rozwaliło to bazę haseł o ile korzysta się z polecenia vipw a nie z np. vi /etc/passwd. Wydaje mi się również, że można gdzieś w desktopie ustawić opcję automatycznego logowania usera bez podawania nazwy i hasła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SACZI Napisano Sierpień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Ja to robie tak: - korzystając z polecenia vipw (jako root oczywiście) wchodzę w edycję pliku /etc/passwd. Należy korzystać z vipw a nie innego edytora - to ze względu na bazę "shadow" haseł. - odnajduję usera testowy:x:501:501::/home/testowy:/bin/bash ustawiam się na literce "x" za nazwą usera i wciskam klawisz "x" (w vi to skasowanie dokładnie jednego znaku pod kursorem) i wychodzę z zapisem (<escape> :wq <enter>) W tym miejscu się zawieszam. Nie wiem jak opuścić edytor. Mam wcisnąć escape? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 wcisnac escape i wpisac :wq i dac enter (-w zapisz, -q wyjdz) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 25, 2007 Dokładnie tak jak napisałem i jak powyżej napisał matlas: po usunięciu znaku wciskasz 1.klawisz <escape> 2.dwukropek 3.litera "w" 4.litera "q" 5.klawisz <enter> Po wciśnięciu <escape> sekwencja znaków ":wq" pojawi się na samym dole ekranu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Możesz też ustawić automatyczne logowanie. Wtedy hasła po prostu nie bedzie się używać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SACZI Napisano Sierpień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 - znowu odnajdujemy usera testowy:!!:13750:0:99999:7::: ustawiamy się tym razem na 1. wykrzykniku za nazwą usera i wciskamy "x" 2 razy (skasujemy w ten sposób oba wykrzykniki) i wychodzimy z zapisem (<escape> :wq <enter>) A co w przypadku, gdy wpis dla danegoo usera wygląda jak na załączonym zdjęciu (użytkownik: saczi) http://img59.imageshack.us/my.php?image=wipvby0.jpg W ogóle, to poznać cały mechanizm haseł w Linuksie by pasowało. Samą metodę zapamiętam albo i nie, mechanizm, jak zrozumie, to i za 100 lat poustawiam wg moich preferencji. Jakiś tutorial prosty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 A co w przypadku, gdy wpis dla danegoo usera wygląda jak na załączonym zdjęciu (użytkownik: saczi) Najwyraźniej korzystasz z niekodowanych haseł (przynajmniej częściowo). W tym wypadku wystarczy usunąć wszystkie znaki pomiędzy pierwszym a drugim ":" (dwukropkiem) i zapisać plik. W tym przypadku system nie zapyta się o edycję pliku /etc/shadow, ale... Odświeżyłem sobie wiedzę nt. passwd (man passwd ) i powiem, że można sobie darować tak skomplikowane sztuczki Wystarczy passwd -d saczi Jakiś tutorial prosty? Dobry start: - man passwd - man 5 shadow Poza tym link po angielsku do dokumentacji RHEL i kolejne strony z tego rozdziału - bardzo krótki prosty opis. To tyle jeśli chodzi o wstęp do nadawania haseł w systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SACZI Napisano Sierpień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 26, 2007 Najwyraźniej korzystasz z niekodowanych haseł (przynajmniej częściowo). W tym wypadku wystarczy usunąć wszystkie znaki pomiędzy pierwszym a drugim ":" (dwukropkiem) i zapisać plik. W tym przypadku system nie zapyta się o edycję pliku /etc/shadow, ale... Odświeżyłem sobie wiedzę nt. passwd (man passwd ) i powiem, że można sobie darować tak skomplikowane sztuczki Wystarczy passwd -d saczi Dobry start: - man passwd - man 5 shadow Poza tym link po angielsku do dokumentacji RHEL i kolejne strony z tego rozdziału - bardzo krótki prosty opis. To tyle jeśli chodzi o wstęp do nadawania haseł w systemie. Dzięĸi passwd używam, ale nie czytałem man'a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi