tomcio15 Napisano Wrzesień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2004 Normaslnie błędne koło!!! tak, mam zainstalowane pakiety: gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-debuginfo-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-docklet-system-tray-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-emoticons-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-gadu-gadu-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-update-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm chciałem je aktualizowac do 2.0.6, więc zaczynam od podstawy - aktualizuje gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm. A komp mi costakiego: Żeby zaisntalować pakiet gg2-2.0-6.fc2.afrod.i386.rpm, gg = gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm :?: :?: Nie kumam o co chodzi!?, (_przecierz_ → przecież) ORT gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm jest zaisntalowany! to odinstalowuje pakiety *.rpm dla wersji 2.0.1 i utykam na: gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm jak chce odinstalowac gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm to wywala mi, że ten pakiet jest wymagany przez gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm. A jak odinstalowuję gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm to wywala mi, ze ten pakiet wymagany jest przez gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm! Błędne koło, co z tym zrobić :?: Mam Fedore 2 i jaki 2.6.8-1 jakby co Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Wrzesień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2004 Hej poczytaj help do rpm?? rpm -e --nodeps "hazaw pakietu" --nodeps niejestem pewien sprawdz w helpie!! Odinstaluje pakiet bez sprawdzania zależności!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mynus Napisano Wrzesień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2004 to podaj kilka nazw pakietow naraz np: rpm -e gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm nie wiem czy przy odinstalowaniu to działa, ale ja tek czasami upgradowałęm kilka pakietół naraz, gdy nie dało sie po kolei ze względu na zależności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dwafafiki Napisano Wrzesień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2004 rpm -e --nodeps "hazaw pakietu" --nodeps to chyba przy instalowaniu.. przy usuwaniu --force jesli sie nie myle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Wrzesień 26, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2004 --nodeps to chyba przy instalowaniu.. przy usuwaniu --force jeśli się nie mylę Proponuje poczytać, włączyć sobie konsole i man rpm albo na google wpisać rpm howto. podsyłam linka nawet po POLSKU ABY BYLO ŁĄTWIEJ http://www.jtz.org.pl/Html/RPM-HOWTO.pl-4.html wynika z niego jasno zresztą z man też że --nodeps działa i z obcją {--install -i} jak i {--erase -e} natomiast --force tylko z {--install -i} oraz {--upgrade -U} POZDRAWIAM :lammer: PS. Z własnego doświadczenia wiem iż rpm -e --nodeps dość skutecznie usuwa pakieciki uwikłane w różne związki małżeńskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Wrzesień 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2004 A takie usuwanie z pominięciem zależności nie wpłynie źle na stabilność systemu, lub inych programów, bo tego się najbardziej bjię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemia Napisano Wrzesień 27, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2004 Jeżeli zależności występują tylko pomiedzy: gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm Takie usuniecie niepowinno mieć wpływu na stabilność systemu, wkońcu od tych pacek nic poza GG niezależy (miejmy nadzieje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Wrzesień 27, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 27, 2004 Toś mnie pocieszył ziemia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Wrzesień 28, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2004 od 2.0.6 nie ma pakietu gui-gtk bo jest zintegorowany w gg2 i nawet zalecane jest odinstalowanie starego gg (wszystkich pakietów) i zainstalowanie nowego (wszystkich rpm). Wszystkie kontakty i numery zostana zachowane bo usunięcie paczki nie usówa katyalogu .gg2 w którym są zapisane wszystkie dane usera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcio15 Napisano Październik 7, 2004 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2004 A to takie pytanie trochę nie zwiazane z GNU Gadu Nie chce zkładac nowego tematu więc pytam: jak sprawdzić z jakimi pakietami pakietami jest powiązany dany pakiet czyli po polsku: np. jak sprawdzić z czym powiązany jest pakiet gnu-gadu, czy jes mozeliwe uzuskanie spisu pakietów które korzystaja z gnu-gadu :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perbeatus Napisano Październik 8, 2004 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2004 Można uzyskać spis pakietów do których działania niezbędny jest dany pakiet: np: #rpm -q --whatrequires libgtop2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dysk2 Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 zainstalowalem sobie GNU Gadu z APT - jest dostępna nowa wersja gg2-2.2.5 ja posiadam 2.2.3 i chcialem sobie zaktualizować. jak? ściągnęłem gg2.-2.2.5 daję k./configure - mieli mieli i wyskakuje error ze gtk+2.0 nie mam lub ze nie moze znaleźć. proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 A to ja tak trochę OT powiem, że wszystkie moje problemy z komunikatorami skończyły się od czasu, gdy zainstalowalem sobie PSI. Mam tlen, gadu, jabbera i trochę innych, ikony od gadu, od tlena itp, transport plików i pewnie jeszcze kilka rzeczy z których nie korzystam A co najważniejsze mam ten sam komunikator w domu pod linuksem i pracy pod windami. Pozdr, W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
The Structorr Napisano Kwiecień 6, 2005 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 6, 2005 zainstalowalem sobie GNU Gadu z APT - jest dostępna nowa wersja gg2-2.2.5 ja posiadam 2.2.3 i chcialem sobie zaktualizować. jak? ściągnęłem gg2.-2.2.5 daję k./configure - mieli mieli i wyskakuje error ze gtk+2.0 nie mam lub ze nie moze znaleźć. proszę o pomoc. http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=24536 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi