Skocz do zawartości

Kłopotlwe Gnu Gadu

tomcio15

Rekomendowane odpowiedzi

Normaslnie błędne koło!!! :angry:

tak, mam zainstalowane pakiety:

gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

gg2-debuginfo-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

gg2-docklet-system-tray-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

gg2-emoticons-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

gg2-gadu-gadu-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

gg2-update-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

chciałem je aktualizowac do 2.0.6, więc zaczynam od podstawy - aktualizuje gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm. A komp mi costakiego:

Żeby zaisntalować pakiet gg2-2.0-6.fc2.afrod.i386.rpm, gg = gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

:?: :?:

Nie kumam o co chodzi!?, (_przecierz_ → przecież) ORT gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm jest zaisntalowany!

to odinstalowuje pakiety *.rpm dla wersji 2.0.1 i utykam na:

gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

jak chce odinstalowac gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm to wywala mi, że ten pakiet jest wymagany przez gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm.

A jak odinstalowuję gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm to wywala mi, ze ten pakiet wymagany jest przez gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm!

Błędne koło, co z tym zrobić :?:

Mam Fedore 2 i jaki 2.6.8-1 jakby co

to podaj kilka nazw pakietow naraz np:

rpm -e gg2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm gg2-gui-gtk2-2.0-1.fc2.afrod.i386.rpm

nie wiem czy przy odinstalowaniu to działa, ale ja tek czasami upgradowałęm kilka pakietół naraz, gdy nie dało sie po kolei ze względu na zależności

--nodeps to chyba przy instalowaniu.. przy usuwaniu --force jeśli się nie mylę

Proponuje poczytać, włączyć sobie konsole i

man rpm

albo na google wpisać rpm howto. podsyłam linka nawet po POLSKU ABY BYLO ŁĄTWIEJ http://www.jtz.org.pl/Html/RPM-HOWTO.pl-4.html

wynika z niego jasno zresztą z man też że --nodeps działa i z obcją {--install -i} jak i {--erase -e} natomiast

--force

tylko z {--install -i} oraz {--upgrade -U}

POZDRAWIAM :lammer:

PS. Z własnego doświadczenia wiem iż rpm -e --nodeps dość skutecznie usuwa pakieciki uwikłane w różne związki małżeńskie :D

od 2.0.6 nie ma pakietu gui-gtk bo jest zintegorowany w gg2 i nawet zalecane jest odinstalowanie starego gg (wszystkich pakietów) i zainstalowanie nowego (wszystkich rpm).

Wszystkie kontakty i numery zostana zachowane bo usunięcie paczki nie usówa katyalogu .gg2 w którym są zapisane wszystkie dane usera.

• 2 weeks later...

A to takie pytanie trochę nie zwiazane z GNU Gadu :P

Nie chce zkładac nowego tematu więc pytam:

jak sprawdzić z jakimi pakietami pakietami jest powiązany dany pakiet

czyli po polsku:

np. jak sprawdzić z czym powiązany jest pakiet gnu-gadu, czy jes mozeliwe uzuskanie spisu pakietów które korzystaja z gnu-gadu :?:

• 5 months later...

zainstalowalem sobie GNU Gadu z APT - jest dostępna nowa wersja gg2-2.2.5 ja posiadam 2.2.3 i chcialem sobie zaktualizować. jak? ściągnęłem gg2.-2.2.5 daję k./configure - mieli mieli i wyskakuje error ze gtk+2.0 nie mam lub ze nie moze znaleźć.

proszę o pomoc.

A to ja tak trochę OT powiem, że wszystkie moje problemy z komunikatorami skończyły się od czasu, gdy zainstalowalem sobie PSI.

Mam tlen, gadu, jabbera i trochę innych, ikony od gadu, od tlena itp, transport plików i pewnie jeszcze kilka rzeczy z których nie korzystam :) A co najważniejsze mam ten sam komunikator w domu pod linuksem i pracy pod windami.

Pozdr,

W.

zainstalowalem sobie GNU Gadu z APT - jest dostępna nowa wersja gg2-2.2.5 ja posiadam 2.2.3 i chcialem sobie zaktualizować. jak? ściągnęłem gg2.-2.2.5 daję k./configure - mieli mieli i wyskakuje error ze gtk+2.0 nie mam lub ze nie moze znaleźć.

proszę o pomoc.

http://www.fedora.pl/site/forum/index.php?...indpost&p=24536

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...