Skocz do zawartości

String

jazzy

Rekomendowane odpowiedzi

czy ktos wie co pod feroda dziala jako rozdzielacz stringow. wszedzie pisza,ze 'split', ale u mnie split sluzy to dzielenia plikow, a ja chce rozdzielic najbanalniejszy string np. po spacjach 'ala ma kota' ->

ala

ma

kota

prosze wybaczyc banalnosc mojego problemu, ale jestem poczatkujacym linuxowcem :(

Nie ma czegoś takiego jak konkretny separator dla całego systemu (zreszta nie tylko w uniksach). Separatorem argumentów dla programu czy skryptu jest zazwyczaj spacja (chyba, że programista określi inaczej). Separatorem przy określaniu ścieżki dostępu (zmienna systemowa PATH) jest ":" (dwukropek). Jakby się zastanowić, to pewnie i inne przykłady innych znaków by się znalazło.

Podaj jakiś konkretny przyklad. Gdzie piszą o tym splitowaniu? W odniesieniu do jakiej sytuacji?

Podaj jakiś konkretny przyklad. Gdzie piszą o tym splitowaniu? W odniesieniu do jakiej sytuacji?

Divide up a USENET group name into its hierarchical components:

split "comp.lang.tcl.announce" .

=> comp lang tcl announce

See how the split command splits on every character in splitChars, which can result in information loss if you are not careful:

split "alpha beta gamma" "temp"

=> al {ha b} {} {a ga} {} a

Zupenie to nie idzie u mnie na kompie :( i nie wiem czemu

tak jakby moja funkcja split byla inna od tej

nawet w manualu jest opis, ktory pokauje zupenie inna skladnie

a potrzebuje tego typu funkcji do stringow

moze znasz jakas inna ?

---- łączenie postów ----

po prostu musze podzielic string na kawalki wedlug spacji i tyle

a ja nie wiem, jak je zrobic zeby sie zbytnio nie nameczyc :(

Nadal nie wiem czy dobrze rozumiem. Podaj podstawowe informacje o tym co robisz.

Skrypt w jakiejś powłoce (bash, ksh, csh)? Program w C?

Skąd bierzesz ten łańcuch? Parametr skryptu/programu? Jakimi znakami jest oddzielony?

P.S. Nie piszu postu pod postem, korzystaj z przycisku "EDYTUJ"

Hm, czytasz helpa o funkcji split w TCL-u, a używasz systemowego programu split do dzielenia plików na kawałki. To są zupełnie różne rzeczy.

Najlepiej napisz sobie programik w TCL lub perlu (wtedy będzie tak jak w Twoim helpie), ale uruchamiaj je za pomocą interpreterów tych języków.

Możesz też użyć programu systemowego tr:

echo "ala ma kota" | tr " " "\n"

(split robi co innego).

Z tego co sobie odświeżyłem z basha to jest jeszcze zmienna specjalna IFS. Domyślnie ustawiona na wartości spacja, tabulacja i nowa linia. Można ją oczywiście przedefiniować np.

bash-2.05a$ export IFS=.
bash-2.05a$ read  lancuch
aaa.bbb.ccc
bash-2.05a$ echo $lancuch
aaa bbb ccc
bash-2.05a$

Jak widać kropki zniknęły, bo zostały odczytane jako separator. Żeby przywrócić domyslne wartości $IFS należy wykonac polecenie

bash-2.05a$ unset IFS
bash-2.05a$ read  lancuch
aaa.bbb.ccc
bash-2.05a$ echo $lancuch
aaa.bbb.ccc
bash-2.05a$

[EDIT]jazzy skąd pomysł żeby umieścić ten topic w dziale "Serwery i zarządzanie"? Przenoszę.