kichun Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Używałem tego konetera kiedy jeszcze miałem suse (niedawno przerzuciłem się na fedore) i bardzo przypadł mi on do gustu. Problem tkwi w tym że nie moge go uruchomić. Najpierw gdy wpisałem w kosoli "pacpl --mp3toogg --file=/home/kichun/c/muza/2.mp3(wiadomo o co chodzi poprostu coś konwertowałem) wyskakiwało mi że nie ma pliku /usr/bin/nice. Znalazłem jednak ten program (jak mniemam kompilator) pod nazwą nicec, więć poprostu zmieniłem nazwe i ten błąd już się nie pokazuje. Jest natomiast następny, mianowicie wygląda to tak [kichun@host-81-190-245-41 ~]$ pacpl --mp3toogg --file=/home/kichun/c/muza/2.mp3 Perl Audio Converter - v3.3.2 Converting: 2.mp3 -> 2.ogg Unrecognized option: -10 Could not create the Java virtual machine. Unrecognized option: -10 Could not create the Java virtual machine. [kichun@host-81-190-245-41 ~]$ Czy ktoś z was wie co zrobić aby pac działał poprawnie? Proszę o pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Znalazłem jednak ten program (jak mniemam kompilator) pod nazwą nicec, więć poprostu zmieniłem nazwe i ten błąd już się nie pokazuje.I to jest prawdopodobnie przyczyna drugiego błędu. Skąd takie pomysły???? nice to programik/polecenie służące do obniżania priorytetu procesu w systemie. Tak się składa, że w Fedorze jest w /bin/nice a nie w /usr/bin/nice. Zamiast zmieniać nazwę trzeba było dorobić link symboliczny albo zmienic w skrypcie Równie dobrze mogłeś zmienić nazwę np. /usr/bin/firefox na /usr/bin/nice - skutek byłby ten sam tylko błąd pewnie nieco inny Swoją drogą skąd wziąłeś nicec? Musisz przez takie posunięcia mieć niezły bajzel w systemie Proponuję, żebyś: 1.zmienił nazwę na tę co była mv /usr/bin/nice /usr/bin/nicec 2.jako root wykonał polecenia: cd /usr/bin ln -s /bin/nice Jak nie pomoże to daj znać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kichun Napisano Sierpień 28, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Dzięki bardzo!! Teraz jak o tym mówisz to mi trochę głupio ale na ten pomysł wpadłem po tym jak dowiedziałem się że nice to język programowania i myślałem że to chodzi o ten kompilator, który z bliżej nie znanych mi przyczyn ma złą nazwę. Przepraszam, używam (_linuxa_ → Linuksa) ORT od niedawna i nie odzwyczaiłem się windowsa i od tego że w systemie są takie błędy i literówki prowadzące do błędów:P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Teraz jak o tym mówisz to mi trochę głupio Korzystaj na przyszłość z polecenia locate. Jakbyś od razu go użył, to bez problemu znalazłbyś nice w innym katalogu. Tylko przed użyciem locate upewnij się, że baza jest zaktualizowana. W zasadzie w tle od czasu do czasu powinno być uruchamiane polecenie updatedb, ale jak uruchomisz je "z ręki" jako root, to nie zaszkodzi a będziesz miał najświeższe dane o systemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi