zomer Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Witam! Mam Mandrive i Fedore na jednym komputerze. Chcę uruchamiać Opere z tymi samymi ustawieniami zarówno z Fedory jak z Mandrivy. Prubowałem użyć do tego celu programu sudo niestety po wpisaniu polecenia sudo kdesu -u janek opera Dostaje komunikat że taki użytkownik nie egzystuje w systemie. Janek jest użytkownikiem Fedory. Polecenie wykonywałem z Mandrivy. Czy istnieje możliwość kożystania z jednego programu z uprawnieniami innego użytkownika na innym systemie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Witam! Mam Mandrive i Fedore na jednym komputerze. Chcę uruchamiać Opere z tymi samymi ustawieniami zarówno z Fedory jak z Mandrivy. Prubowałem użyć do tego celu programu sudo niestety po wpisaniu polecenia sudo kdesu -u janek opera Dostaje komunikat że taki użytkownik nie egzystuje w systemie. Janek jest użytkownikiem Fedory. Polecenie wykonywałem z Mandrivy. Czy istnieje możliwość kożystania z jednego programu z uprawnieniami innego użytkownika na innym systemie? Istnieje. Opera dla Fedory i Mandrivy może być dokładnie ta sama. Ale nie możesz mieszać użytkowników. Każdy użytkownik ma swój identyfikator numeryczny, tzw. uid, oraz nazwę. Jeżeli odwołujesz się do nazwy, jest tłumaczona na uid za pomocą zawartości pliku /etc/passwd. W tym samym pliku jest też wskazana kartoteka domowa użytkownika. Prawdopodobnie w jednym z Twoich systemów (Mandriva) nie istnieje użytkownik janek. Gdyby istniał, lecz pod innym uid, to oba janki nie miałyby wzajemnego dostępu do swoich zasobów jako ich właściciele. Natomiast użytkownik Madrivy o uid takim, jak janek z Fedory, byłby właścicielem jego zasobów. Najwygodniej jest zadbać, by /etc/passwd w obu systemach miały takie same wpisy o użytkownikach. Dotyczy to tylko użytkowników regularnych, oni mają zazwyczaj nadawane uid począwszy od 500 lub od 1000, w zależności od systemu. PS. Kożystanie --> Korzystanie [ort.] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 system-config-users żeby sprawdzić UIDy i uprawnienia do ~ Uprasza się o używanie ortografii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Off Topic Pozwoliłem sobie poprawić tytuł. zomer 4 wyrazy w tytule i 2 błędy ortograficzne Porażka.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi