Andrzej Orkan Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 Mam do uruchomienia projekt, który będzie przechowywał na serwerze (w bazie) ogromne ilości danych ale wykonywał na nich bardzo proste operacje - i dostęp do tego będzie miało niewielu użytkowników ( kilka osób ). Chciałbym coś niezawodnego co nie będzie się wywalało, nawet kosztem tego, że będzie działać trochę wolniej. Teraz pytanie - której bazy do tego użyć? MySQLa czy Postgresa? Który z tych systemów lepiej pracuje z Fedorą? No i czy nie lepiej postawić tego na CentOSie, bo generalnie zależy mi na redhatopodobnym systemie rpm-based, będzie on przeznaczony wyłącznie na potrzeby obsługi tej bazy i tego projektu. Ktoś ma jakieś sugestie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 No jeżeli będą to proste operacje nie wymagające jakichś wymyślnych opcji to z czystym sumieniem polecam MySQL. Wytoczenie "ciężkiego działa Postgres" będzie w tym momencie bez sensu. Mam bazę środków trwałych na MySQL na FC7 i sprawuje się bez zarzutu. "Oskinowałem" ją tylko w PHP, żeby łatwo rekordy dorzucać i jest ślicznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Sierpień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 28, 2007 mysle ze dla ciebie Fedzia + MySQL bedzie dobrym rozwiazaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotreek23 Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 mysle ze dla ciebie Fedzia + MySQL bedzie dobrym rozwiazaniem Nie Fedora bo za często sie zmienia. Jak to jest serwer wal CentOS-a 5 i Mysql. Posłuchaj dobrej rady administratora Fedora jest na desktop ale wybaczcie nie nadaje się na blade serwery bo ma za ktrótki czas życia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Sierpień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Dzięki za opinie. No więc w grę wchodzi baza z kilku-stukulkudziesięcioma milionami rekordów (maksymalnie jakieś 200 000 000), na których zapuszczane będą proste algorytmy wyłapujące skojarzenia między treściami poszczególnych rekordów (generalnie regexpy). Myślę że są to na tyle proste skrypty, że można je spokojnie wykonać za pomocą jakiegoś wbudowanego PL/SQL albo podobnego wbudowanego w DBMS języka - bez angażowania w to Perla, na którym głównie pracuję, czy PHP, bo ta komunikacja z aplikacją skryptową tylko (wydaje mi się) spowolni działanie całego systemu. Więc czy na pewno MySQL? To będzie serwer który samotnie będzie sobie stał i mielił dane, nie potrzeba mu mechanizmów obsługi dużej ilości klientów i raczej stawiałbym na stabilność niż wygodę użytkowania (nawet nie sądzę, żeby były tam Xy). Więc generalnie na CentOSa raczej już zdecydowany jestem. Pozostaje pytanie: MySQL czy PostgreSQL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 Hmmm, obie bazy mają rozszerzenia SQL do obsługi regexp-ów (MySQL: REGEXP i RLIKE, PostgreSQL: ~). Fakt, że PostgreSQL jest to cięższa kobyła niż My*, ale mi się jakoś zawsze lepiej z nim pracowało (konfiguracja, dostęp). No i język zapytań w PostgreSQL jest bogatszy, a także bliższy standardu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Sierpień 29, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 200mln danych to niewiele, MySQL sobie poradzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Sierpień 29, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 29, 2007 200mln danych to niewiele, MySQL sobie poradzi ale podobno wywala się przy replikacji a w ramach PL/SQLa podobno mam PL/Perl - to duży plus jeszcze jakieś opinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@perl Napisano Sierpień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 na jakim sprzęcie chcesz to postawić? podaj przede wszystkim jakie procesor/y i pamięć RAM, bo może się okazać, że opóźnienia o jakich mówisz będą marginalne, ja polecam: CentOS + PostreSQL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SebOOl Napisano Sierpień 30, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Sierpień 30, 2007 Ja również polecam CentOS + PostgreSQL MySQL to jest taka trochę zabawka dobra do stron internetowych ale do składowania ważniejszych danych to już bym jej raczej nie wybrał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej Orkan Napisano Wrzesień 3, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 3, 2007 na jakim sprzęcie chcesz to postawić? podaj przede wszystkim jakie procesor/y i pamięć RAM, bo może się okazać, że opóźnienia o jakich mówisz będą marginalne, ja polecam: CentOS + PostreSQL Z tego co wiem czeka już na nas Core Duo 1,86 z 4GB RAM. Jak na razie zwycięża opcja PostgreSQL i CentOS Jeszcze jakieś ostatnie sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi