Skocz do zawartości

Problem Ze Sterownikami Nvidia

kichun

Rekomendowane odpowiedzi

Zainstalowłem sobie pakiet "kmod-nvidia" przez yuma i od tamtej pory gdy uruchamiam system wyskakują mi błędy. Na początku pisze że Xserwer się nie uruchamia i pyta czy chcem obejrzeć plik konfiguracyjny, czy coś takiego. po wciśnięciu "nie" lub "tak" (w tym przypadku jeszcze musze nacisnąć wyjdź, bo wyświetla ten plik) pyta się czy chcem zobaczyć wyjście X serwera. Robie to samo i wtedy się pyta czy chcem uruchomić program konfiguracyjny X serwera. Jeśli nacisne nie to uruchamia się terminal i tyle. Jeśli tak to wprowadzam hasło roota i wyświetla się że nie można uruchomić z serwera ze starą konfiguracją, próbowanie z nową i wtedy się uruchamia. Zanim jednak to nastąpi mam ustawić rozdzielczość i kliknąć ok że dotychczasowy plik xorg.conf został zapisany gdzieś tam, jako backup. Niby wszystko się uruchamia ale wolałbym żeby system normalnie się włączał. Czy ktoś wie co z tym zrobić?

Ja mam Geforce MX440 a dokładniejszych danych nie jestem w stanie podać, może wy wiecie gdzie to oblukać, bo sam kiedyś widziałem te informacje ale nie wiem gdzie :lammer: . W każdym bądź razie moja karta jest raczej stara. Na suse instalowałem z binarki ze strony nvidii i nie przypominam sobie żebym wybierał jaką mam kartę czy coś takiego. Próbowałęm tu tak zrobić, tylko że najpierw miałem problem z wyłączeniem x serwera (init 3 tu nie działa) ale potem wpadłem na pomyśł że wiem jak go nie włączyć, poprostu nie uruchamiać programu konfiguracyjnego, wspomnianego powyżej. Jednakże marudzi mi wtedy że nie mam kernel-source'a zainstalowanego i kupka. W yumie go nie znalazłem i w googlach też nie.

No cóż zrobiłem jak powiedział matlas... i trochę kupka. Nie chciało mi zainstalować pakietu kmo-nvidia-96xx bo pisało że jest on w konflikcie z pakietem kmod-nvidia, więc ten drugi usunałem i zainstlowałem ten co trzeba. Uruchomiłem ponownie system i już nie było błędów z x serwerem. Natomiast maksymalna rozdzielczość jaką moge ustawić to 640x400 i w konfiguracji pulpitu przy karcie graficznej pisze "nie znana karta graficzna". Pewnie znowu coś spierdzieliłem, tylko co?

To teraz zajrzyj do pliku /etc/X11/xorg.conf i tam znajdz linijke w której sa wypisane rozdzielczosci dla DEPTH 24 i wpisz tam taka rozdziałke jaka potrzebujesz i zrestartuj x-y

Nie widze nic takiego w xorg.conf, ani rozdzielczości, ani żadnego DEPTH 24. Rozdzielczość ustawiłem w NVIDIA display settings i jest ok tylko że jak uruchomie komputer ponownie to spowrotem jest mała rodzielczość, jak to zapisać?

możesz też spróbować uruchomić nvidia-config-display lub nvidia-xconfig u mnie dzięki temu wykryło możliwości mojego monitora i mogłem ustawić odpowiednia dla mnie rozdzielczość.

Te "nvidia-config-display" i "nvidia-xconfig" to miałem normalnie wpisać jako root? Bo pisze że nie zna takich komend.

te komendy wykonaj jako root, a co do xorg.conf to zobacz moją sekcje Screen

Section "Screen"
        Identifier "Screen0"
        Device     "Videocard0"
        Monitor    "Monitor0"
        DefaultDepth     24
        Option      "AddARGBGLXVisuals" "True"
        Option      "DisableGLXRootClipping" "True"
        SubSection "Display"
                Viewport   0 0
                Depth     24
                Modes    "1280x1024"
        EndSubSection
EndSection

przy modes dodajesz rozdzielczości jakie chcesz przy czym automatycznie uruchamiana jest pierwsza od lewej

No więc zastąpiłem sobie moją sekcje "screen" twoją i wyskoczył mi ten sam błąd którym zacząłem ten temat. Chciałem wprowadzic takie zmiany, aby móc używać compiza tak jak jest to opisane tu, jednakże po tej zmianie pliku xorg.conf był ten sam błąd. Co dziwne jak wpisze "desktop-effects" i włącze efekty to kostka i kilka innych podstawowych działa (to chyba compiz nie?), ale beryl nie działa. Co musze zrobić żeby działał? A tych komend używałem jako root i i tak nic.

[...] ale beryl nie działa.
Gdzieś tu na forum chyba czytałem, że beryl nie jest już rozwijany a compiz to beryl + parę nowych bajerów, więc skup sie raczej na compiz.

P.S.Warto korzystać z wyszukiwarki na forum ;> Tu jest naprawdę kopalnia wiedzy.