Skocz do zawartości

Problem Z Dodawaniem Repozytoriów Do Yuma

kichun

Rekomendowane odpowiedzi

wiesz... to jakiś dziki format: VOB - zdaje się się, że MPEG - chciałam Szekspira z serii Gazety Wyborczej w ramach przypominania sobie jego języka pooglądać, bo tak w ogóle to żadna ze mnie kinomanka i jak miałam windę ze wszystkimi dodatkami to nawet nie wypróbowałam czy tam kodeki działały...

chyba wyzwania mnie mobilizują ;)

Jeśli masz zainstalowane repo livna, to daj

yum install mplayer mplayer-gui

a następnie

wget http://www7.mplayerhq.hu/MPlayer/releases/codecs/essential-20071007.tar.bz2
tar xvjf essential-20071007.tar.bz2
su - c 'cp /katalog/z/wypakowanymi/plikami/* /usr/lib/codecs/

Powinnaś normalnie móc oglądać filmy włącznie z plikami *.VOB, które de facto są formatami DVD. Zapewne lepszy byłby wtedy od mplayera jakiś odtwarzacz do filmów dvd, ale nie wiem czy jest jakiś dobry pod linuksem. Jeśli ktoś takowego zna to niech poleci :-)

Co do javy:

yum install java-1.7.0-icedtea java-1.7.0-icedtea-plugin

To powinno załatwić sprawę braku javy :-)

no tak... ale skąd mam wziąć kodeki o które się upomian, bo przekierowuje mnie na jakieś płatne

i ciągele powtarza się bład:

Wystąpił bład

odtworzenie tego filmu wymaga wtyczki demuxer

MPG-2 System Stream, która nie jest zainstalowana

pomimo, że mplayera mam zainstalowanego też

a jak próbuję wykonać komendę wget to zawsze mam taki komunikat:

wget: command not found

no... wiem, że jestem ciężkim przypadkiem, ale wnioskuję, że czegoś mi tu brakuje, skoro nie działa ta komenda, którą juz tysiące razy usiłowałam, na podstwaie letury stron o fedorze, uruchomić do innych instalacji też....

javę mam - dziękuję! - udało mi się ja już wczesniej uruchomić, czym nie omieszkałam się z Wami podzielić.

dzięki @WalDo - domyśliłam się, że tym samym sposobem, co wczesniej, ale... nadal nie czujęskąd mam wiedzieć, że dana komendę, czy program w ten właśnie sposób mam zainstalować... chyba nie jestem przyzwyczajona, że każde narzędzie trzeba instalować przed użyciem.... w Windzie prawie wszystko było :(

@Adi1981

su - c 'cp /katalog/z/wypakowanymi/plikami/* /usr/lib/codecs/

skąd wziąc te kodeki?

/katalog/z/wypakowanymi/plikami/* - nie mam takiego katalogu, bo nie mam co wypakować, bo nie mam kodeków....

;(

w Windzie prawie wszystko było :(
"Prawie" robi wielka różnicę ;) O ile wiem to standardowo kodeków do windy nie dołączają ;)

nadal nie czujęskąd mam wiedzieć, że dana komendę, czy program w ten właśnie sposób mam zainstalować...
"wget: command not found" - to przed dwukropkiem, to to czego brakuje. Czasem trzeba tylko wejść na konto roota, czasem ściągnąć. Pomocne jest
yum serach wget

bo nie zawsze program znajduje się w paczce o tej samej nazwie (tak jak tutaj w przypadku wget)

skąd wziąc te kodeki?
Przecież masz link do paczki podany przez Adi1981. Ściągnij, rozpakuj, zawartość katalogu, do którego rozpakowałaś przekopiuj do /usr/lib/codecs (albo do /usr/lib/win32 - to można zamiennie stosować)

dziękuję @Adi1981 - już wcześniej to zrobiłam - domyśliłam się jak

zainstalowałam mplayera i VLC media playera - ten drugi coś odwarza, ale jak na złość domyślnym odtwarzaczem jest totem, wołający o płatne wtyczki. Jak w fedorze ustawić, aby inny program był domyślnym dla danego typu plików? (ten sam problem mam z poczta)