Skocz do zawartości

Jak Rozdzielić Internet Na 3 Komputery W Sieci Upc

zak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszyskich!

Właśnie założyłem internet poprzez sieć UPC posiadam aktualnie Chello light, którego prędkość wynosi 2 MBit/ i w związku z tym mam pytanko.

W jaki sposób mogę rozdzielić ten internet na 3 komputery ponieważ wynajmuje mieszkanie i mam 3 komputery na mieszkaniu. Wiem, że ten pakiet umożłiwia podłaczenie max 3 komputerów z tym, że jest jedno IP. W biurze obsługi powiedzieli mi ze muszę kupić router tylko, że (_niewiem_ → nie wiem) ORT jaki bo na rynku jest ich dużo. Posiadam aktualnie modem Scientic Atlanta epc2203, a internet idziie mi przez kabel jakis PCT-DRS taki podobny to telewizyjnego.

Jaki powienienem kupić router?na allegro znalazłem kilka:

http://www.allegro.pl/item239368563_planet...gw1m_od_ss.html

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=230066749

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=239666178

http://www.allegro.pl/item231417693_router...gwarancja_.html

Który z tych mógłyby być najlepszy??

Chyba ze ma ktoś inne propozycje, może ktoś już tak rozdzielał.

Chodzi mi tez o to zeby ten router nie był za drogi do 80 zł maksymalnie.

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam

• 1 month later...
Jaki powienienem kupić router?na allegro znalazłem kilka:
W zasadzie dowolny router (oczywiście z min. 3 porami ;)) załatwia Ci sprawę. Większość (wszystkie?) ma wbudowany firewall co stanowi dodatkowa ochronę, więc warto poszukać opinii i poczytać czy nie mają jakichś dziur, jak często aktualizowany jest firmware itp.

No i warto zwrócić uwagę, żeby konfigurację można było zrobić przez Firefox a nie tylko przez "jedynie słuszna przeglądarkę" ;)

Kupilem router edimax br-6104k i mam problem z jego konfiguracja... konfiguracja odbywa sie przez "sluszna przegladarke :P" wpisuje 192.168.2.1 login, haslo i mam panel sterowania tym routerem. Wybieram dynamic IP, robie clone MAC adress i ok. Resetuje router i mam net, ale tylko mi dziala GG - strony sie nie laduja... Super, mam net na wszystkich kompach, ale w postaci GG i aktualizacji w nod32 :D W polaczeniach sieciowych mam ustawione tcp/ip, zeby adres ip uzyskiwalo automatycznie... Wie ktos moze co robie zle??

Mam chello easy 2Mbit.

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz!

No GG i Skype dzialaja. WWW nie dziala - z tego co sie dowiedzialem, to jest to problem zablokowanych portow. zaraz bede odblokowywal porty w ustawieniach tego routera. Z tego co wyczytalem, to port range jest od 0 do 65535 i tak tam wpisze. Zobaczymy czy zadziala. Firewall routera jest wylaczony - takze nie blokuje polaczenia...

EDIT:

Okazalo sie, ze wina lezy po stronie DNS - wpisalem recznie ich adresy u wszystko ok. Dziekuje za pomoc!

Pozdrawiam!

OK!

Otoz, kiedy dziala gg i skype - wtedy trzeba recznie wpisac adresy dns - w moim przypadku (chello.pl) sa to adres DNS1: 62.179.1.60 i DNS2: 62.179.1.61 (inni dostawcy uslg maja inne adresy - trzeba to sprawdzic na stronie dostawcy). Tak tez, musialem wejsc w polaczenia sieciowe, polaczenie lokalne, wlasciwosci tcp/ip i zostawiam uzyskaj ip automatycznie, natomiast adresy DNS ustawilem recznie. To wszystko. WTedy klikamy ok, zamknij i nawet nie musimy resetowac routera. WSZYSTKO SMIGA!!! :)

Mam nadzieje, ze komus sie przyda ten opis, bo czytalem na wielu forach, ze ludzie maja podobny problem i praktycznie nikt nie zna odpowiedzi... Dopiero to forum mnie naprowadzilo na wlasciwa odpowiedz, ktora uzyskalem na forum elektrody ;)

SLOWA KLUCZOWE: GG działa, www blokowane, net blokowany, SKYPE działa :)

Pozdrawiam!

• 1 month later...

to ja się podepne pod temat, bo także chciałbym rozrzucić neta na dwa kompy w chello 2Mbit (modem Arris CM550B). Dla tej opcji to tylko we własnym zakresie i tu moja prośba - router. No zielony jestem w tych sprawach, facet z UPC polecił mi przewodowy np. D-linka. Spojrzałem na allegro:

http://www.allegro.pl/item273577302_nowy_d...wy_faktura.html

nada się cos takiego? A może cos lepszego polecicie? Będe wdzięczny za wszelką pomoc

http://www.allegro.pl/item273577302_nowy_d...wy_faktura.html

nada się cos takiego? A może cos lepszego polecicie?

Nada się, ale poszukaj czegoś lepszego.

DI-604 ma od wieków nieaktualizowany firmware a najnowszy z dostępnych posiada podobno parę dziur jeśli chodzi o bezpieczeństwo. Oczywiście i tak warto mieć dobrze skonfiugurowany firewall w systemie, ale dobry firewall na routerze to dodatkowa przeszkoda. Szczególnie korzystne dla komputerów z Windows.

Bez wątpienia ma jedną zaletę - jest tani :) Ta aukcja, do której link podałeś jest wyjątkowo droga, ale rozumiem, że to przykład. Na giełdzie komputerowej można kupić za 50-60 złotych.

Generalnie to wg mnie każdy router się nada dopóki z modemem łączy się kablem i dalej od routera do PC też idą kabelki.

Z drugiej strony zastanów się czy nie lepiej kupić coś do łączności bezprzewodowej? Ciąganie kabli po całym mieszkaniu do wszystkich komputerów wymaga nieco zachodu ;)

z routerem bezprzewodowym do będzie troche problem z powodu braku odpowiedniej karty w drugim komputerze. Jakoś będe musiał żyć z tymi kablami ;)

dongla WiFi na USB kupisz za cene 10mb kabla skretka, ekranowana cat5e + 2 wtyczki RJ45, a jaka wygoda! Nic sie nie placze pod nogami i pod scianami... :)

Przyznam, ze nie zajrzalem na wskazana aukcje ale kazdego linksysa czy netgeara biore w ciemno zamiast d-linka... ;)

Pozdro

Jeszcze raz dzieki wszystkim za odzew. Po tym co napisał Exbros o wifi na usb zacząłem sie poważnie zastanawiać nad rezygnacja z kabla. No ale są i nowe wątpliwości czyli kolejna seria pytań :rolleyes:

1. Jak jest z jakością połączenia kart na usb w porównaniu z pci? Na jakimś innym forum ktos tam mocno na usb narzekał (jak juz mówiłem nie znam się wieć wszystko mocno biorę do siebie ;) )

2. A teraz chyba totalna kompromitacja.. 108 lub 54 Mbps to jest max. prędkośc tyaak? czyli jak mam usługe 2Mbps to 54 starczy? :D

3. Jak bym brał, tak jak Exbrosa radził Linksysa (katra WUSB54GC + router WRT54GC) bądź Netgear (802.11g + WGR614) to na ok. 8 metrów starczy sygnału prawda? :D