lazze Napisano Wrzesień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2007 Mam problem z ustawieniem skrypcika do programu screen. Otuz chciałbym żeby włączał mi sie rtorrent przy starczie systemu w tle i zebym mógł go sobie obejżeć w tym sreenie... Zamieszczam tutaj cyctat ze strony na której znalazłem informacje jak to zrobic ale nie moge wykonać polecenia update... rTorrent, screen i skrypty startowe Następnym krokiem będzie dodanie polecenia uruchamiania rTorrent do skryptów startowych. W tym celu przygotowujemy mały skrypt, który dodamy do /etc/init.d. W moim przypadku wygląda on tak: #!/bin/sh su lukasz -c 'screen -mD sh /usr/bin/rtorrent' & W miejsce lukasz, należy podstawić swoją nazwę użytkownika, dzięki czemu rTorrent nie będzie uruchamiany z poziomu roota. Aby sprawić, żeby skrypt był wykonywany przy uruchomieniu komputera, należy (z poziomu roota) pozwolić mu, aby był wykonywany (chmod +x), skopiować do katalogu /etc/init.d/ oraz wydać polecenie update-rc.d plik defaults 20, gdzie plik to nazwa naszego skryptu. Jakby ktoś mógł mi napisać jak to zrobić to bym był dozgonnie wdzięczny..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thof Napisano Wrzesień 9, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 9, 2007 Zacznij od yum install screen , następnie do pliku /etc/rc.local dodaj linijkę: [root@localhost ~]# cat /etc/rc.local #!/bin/sh # # This script will be executed *after* all the other init scripts. # You can put your own initialization stuff in here if you don't # want to do the full Sys V style init stuff. touch /var/lock/subsys/local su rad -c 'screen -S rtorrent -md /usr/bin/rtorrent' & Później screena wywołujesz poleceniem screen -r rtorrent . Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lazze Napisano Wrzesień 10, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 10, 2007 Dzieki wielkie za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi