j-23 Napisano Wrzesień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2007 Witam, do tej pory nie miałem problemu. Przez DHCP pobierałem IP i wszystko działało. Aż pewnego razu przy pobieraniu IP przez DHCP błąd!! Pobieranie nieudane! Dopiero wpisanie na stałe numeru IP, maski, DNS w ustawieniach sieci uruchamia interfejs eth0 (sieć). Dodam, że nie jest to problem linuksa, bo pod windows mam ten sam problem. Karta sieciowa zintegrowana na płycie ASUS. W BIOS'ie nic ciekawego nie znalazłem. Dodam, że nie jest to problem jajka 33 (bo jak napisałem pod windą też nie działa) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2007 No to jak nie jest to problem linuksa, to proponowałbym porozmawiać z dostawcą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiewball Napisano Wrzesień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2007 Pod Windom to samo? Czyli masz min. 2 kompy w sieci? Jesli tak to pewnie masz jakiś router, który ma wbudowany serwer DHCP. Może wina leży po jego stronie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j-23 Napisano Wrzesień 11, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2007 No to jak nie jest to problem linuksa, to proponowałbym porozmawiać z dostawcą. Raczej nie jest to problem dostawcy. Rozmawiałem z nim i nic nie zmieniał u siebie. Ten komputer jest podłączony do sieci bezpośrednio. mam jeszcze dwa inne połączone przez router i bramkę VoIP podłączoną bezpośrednio które działają prze DHCP i wszystko jest O.K. Chyba problem karty sieciowej na płycie, podejrzewałem BIOS, ale nie mogę znaleźć tam żadnych ustawień. Pod Windom to samo? Czyli masz min. 2 kompy w sieci? Jesli tak to pewnie masz jakiś router, który ma wbudowany serwer DHCP. Może wina leży po jego stronie? Windows i Linux na tym samym kompie. Wszystko jedno co bootuję wyskakuje ten sam problem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 11, 2007 To może pożycz od kogoś sieciówke, wetknij i sprawdź czy będzie działać. I nie pisz postu pod własnym postem - korzystaj z przycisku "EDYTUJ". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAREK WL. Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Ja nic nowego nie doradze. Podepne sie tylko pod ten topic poniewaz mam od tygodnia ten sam problem z livebox-em neostrady .Do niedawna niezaleznie od systemu operacyjnego korzystałem z opcji "przydziel IP poprzez DHCP i było dobrze . Od mniej wiecej tygodnia jest gorzej ; Połaczenie sie zawiesza lub nie nastepuje wcale po uruchomieniu kompa a pan na infolinii neostrady stwierdził ze mój libebox jest dla niego "widoczny" w sieci a problem jest w komunikacji miedzy kompem a liveboxem . Doradził mi aby zmienic sposób konfiguracji na stałe ip które mam sam sobie wybrac z zakresu liczb ; 192.168.1.2 do 255. Tak ustawiłem zarówno na windowsie jak i na linuksie . Widze ze jest lepiej , połaczenie z netem jest stałe bez przerwań . Czy wiec rzeczywiscie wina lezy po stronie sieciówki :?: A może bardziej jest winny livebox podłaczony pod sieciówke :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Jakoś nie sądzę, żeby nagle wszystkie sieciówki (dość standardowe w końcu jeśli to na płycie głównej) zaczęły mieć problemy i to od razu pod Lin i pod Win. Stawiam na jakieś problemy albo z modemami albo u providera. Off topic P.S. Dzięki Bogu za sieć Aster Znowu mi podwyższyli transfer W dzień 3 Mbps w nocy 6 Mbps i wychodzący do 512 Kbps. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adams24 Napisano Wrzesień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2007 A ja stawiam na sieciówkę, poeniważ (_jush_ → już) ORT miałem dwa razy taką sytuację . Przez DHCP za cholere nie przypisalo adresu. Jka sie ustawiło recznie to niby wszystko chodziło. Oczywiście wymiana sieciówki pomogła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi