gre-gor1 Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Witam. Jestem świeżym użytkownikiem Fedora 7. Moja przygoda z Linuksem dopiero się zaczyna więc jestem w tym jeszcze zielony. :lammer: Mam problem z napędem CD w moim laptopie. Odczytuje on bez problemu płyty DVD ale nie chce odczytać płyt CD. Wyskakuje mi komunikat "There is probably no media in the drive". Prosze o pomoc bardziej doświadczonych użytkowników! Z góry dziekuję! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 12, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 12, 2007 Wszystkie CD czy tylko jakis jeden? Może jest uszkodzony. A może to jest płyta audio? Płyt audio się nie montuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gre-gor1 Napisano Wrzesień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2007 Nie czyta żadnych płyt CD. Próbowałem płyty z muzyka, z filmami, z dokumentami i żadnej nie widział. A DVD bez problemu. Nie wiem co jest grane. :?: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2007 A masz może poza linuksem zainstalowany "inny wiodący system"? Problem jest tylko w linuksie czy w windach też? Bo może to kwestia napędu. Napisz może od razu co do tej pory zrobiłeś, bo ciągnę Cię za język i możemy sobie jeszcze miesiąc tak gadać. To powinno pomóc http://rtfm.killfile.pl/#precyzja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gre-gor1 Napisano Wrzesień 13, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2007 A więc postaram się to sprecyzować. Dotychczas na laptopie miałem zainstalowanego Windowsa XP. I napęd chodził bez zarzutu. Ale ponieważ zacząłem odczuwać niesmak do wszystkich produktów Mikromięczaka zainstalowałem Fedorę 7 pozostawiając nadal zainstalowanego Windowsa na jednej z partycji. Po zainstalowaniu Fedory okazało się że napęd nie chce czytać wszystkich płyt. Płyty DVD z różna zawartością:filmy DVD, filmy divx, płyty z muzyką mp3, z dokumentami chodzą bez problemu. Ale płyty CD z taką samą zawartościa już nie chcą chodzić. Chodzą tylko płyty Audio CD. I nie wiem czym może być to spowodowane. Jestem świeżym użytkownikiem linuksa więc nic sam z tym nie robiłem bo po prostu nie potrafie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysio Napisano Wrzesień 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 13, 2007 Napęd do wymiany miałem to samo w moim laptopie Acer 4060. Laptop pojechał do Czech i wymienili go i teraz śmiga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marian z Butelki Napisano Wrzesień 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2007 proste pytanie, czy pod Windą nadal chodzą Ci płyty CD? (bo jeżeli tak to nie zapędzaj się tak z tymi Czechami kolego ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gre-gor1 Napisano Wrzesień 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 14, 2007 Problem w tym ze teraz mimo iż nie formatowałem partycji z Windowsem to nie moge go odpalić (mimo że podczas uruchamiania wybieram system "inny") wiec nie jestem w stanie tego sprawdzić. Ale nie sądze żeby była to wina napędu bo płyty DVD i Audio CD czyta bez problemu. Więc sądze że to coś w Fedorze. Tylko nie wiem co! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Wrzesień 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2007 Co znaczy, że nie możesz go (windy) odpalić? Masz jakiś komunikat? Tylko czarny ekran itp.? Sprecyzuj dokładniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gre-gor1 Napisano Wrzesień 15, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 15, 2007 Tak, nie moge odpalić Windy mimo że nie formatowałem partycji z tym "niezawodnym" systemem. Wybieram w Grubbie "Other" i pojawia się czarny ekran a na ekranie: Booting "Other" rootnoverify (hd 0, 4) chainloaer +1 Non-system disk or disk error Insert DOS diskette and press any key... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi