Jump to content

Kde A Rpm ?

andriusza1
 Share

Recommended Posts

Witam mam male pytanko moze ktos jest zorientowany mam fedorke 2 i nie wiem jak mam to zrobic w innych dystrybucjach mi dzialalo ze klikalem na ikonce od rpm i rozpakowywala sie automatycznie pod KDE pytanko bylo tylko o haslo, w sumie w fedorze tez tak jest ale w GNOME a ja wole KDE (jak to Linux daje nam ten wybor w przeciwienstwie do sami wiecie czego) ale co trzeba zrobic zeby bylo tak i w Kde w Gnome domyslne za to jest install packages a w Kde??? Co mam zrobic prosze o pomoc i z gory dziekuje za odpowiedzi. Pozdrawiam

Nie trzeba klikać na ikone

ja robie tak:

Terminal:

cd /root/Desktop # jeżeli jesteś na roocie i masz (_rpma_ → RPM-a) ORT na desktopie :)

rpm -ivh zazwa_pliku_rpm # pełna nazwa paczki

a aby odinstalować

wystarczy:

rpm -e zazwa_pliku_rpm # sama nawaz programu

Pozdrawiam:)

To to wiem ze tak sie rozpakowuje w konsoli ale mi chodzilo zeby nie rozpakowywac pod konsola tylko tak jak w Gnome klikam na rpmie i sam sie rozpakowuje. Rozumiecie? I co trzeba zrobic w Kde zeby bylo tak samo jakiego programu trzeba uzyc albo co? Dzieki za odp

To to wiem ze tak sie rozpakowuje w konsoli ale mi chodzilo zeby nie rozpakowywac pod konsola tylko tak jak w Gnome klikam na rpmie i sam sie rozpakowuje. Rozumiecie? I co trzeba zrobic w Kde zeby bylo tak samo jakiego programu trzeba uzyc albo co? Dzieki za odp

mam ten sam problem, w Mandrake nie było problemu, klikało sie i sprawa była załatwiona tutaj widze papierologie stosowaną, co niestety u mnie w domu skutecznie eliminuje Fedore na korzyść MDK - moja pani siedzi przy komputerze i wybaczcie ale wpisywanie lini poleceń przez laskę w niby nowoczesnym systemie jest czymś poniekąd dziwnym, szkoda bo zaczyna mi sie Fedora podobać, dam jeszcze sobie szanse i poszukam czegoś

naprawde nie dziala system-install-packages pod kde?

a nie mozna napisac prostego skryptu i skojarzyc z rpm?

#/bin/bash
kdesu "rpm -Uvh '$*'"

pozdrawiam

Moja edukacja programowania zakończyła sie na BASICu w stylu:

10 print "sex"

20 goto 10

ale spróbowałem i działa!!!!!!!!!

widzę iz Ty tutaj kolego jesteś fajny gość, jak bedziesz kiedyś jechał przez Wielkopolske to stawiam pifo. DZIEKI

jou <piwko>

a w czym to sie pisze bo jeszcze nie jestem na tym etapie smile.gif I dzieki za wszystko no i w ktrorym katalogo go pozniej umiescic dzieki za wszystkie odpowiedzi

specjalnie dla Ciebie and1 ;) odpal jako zwykly user:

echo -e "#/bin/bash\nkdesu \"rpm -Uvh '\$*'\"" > ~/install-package && chmod +x ~/install-package

w katalogu domowym znajdziesz teraz skrypt "install-package", ktory powinienes skojarzyc z paczkami rpm.

pozdrawiam