Skocz do zawartości

Problem Fedora 7 Na Amilopro V3515

krzysiek_beginner

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

To jest mój pierwszy post na tym forum więc proszę o zrozumienie i pomoc :) . Jestem jak narazie laikiem jeżeli chodzi o Fedora i ogólnie o dystrybucję LINUX. Jedna postanowiłem to zmienić i zainstalowałem u siebie na laptopie (FujitsuSiemens AmiloPRO v3515) Fedore 7 (v. 2.6.20-2925.9.fc7xen) oraz mam jeszcze Windows'a XP SP2. Postanowiłem zacząć niejako od zera i po kolei uczyć się obsługi (_linux'a_ → Linuksa) ORT.

No i tak:

1. Pierwszym problem na początku jaki napotkałem to to, że chciałem aby linux widział partycje Windy(NTFS). I tak:

z poziomu (_root'a_ → roota) ORT w terminalu wpisałem: rm /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi . No niestety po ponownym uruchomieniu partycji ntfs nie ma...

2. Drugim problemem jaki napotkałem była instalacja karty dźwiękowej. Jak ją zainstalować?:/

3. Jak narazie trzecim problemem jest instalacja karty Wifi... Tak samo jak wyzej... Nie mam pojęcia jak ją skonfigurować...

Proszę o pomoc:)

1. Pierwszym problem na początku jaki napotkałem to to, że chciałem aby linux widział partycje Windy(NTFS). I tak:

z poziomu (_root'a_ → roota) ORT w terminalu wpisałem: rm /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi . No niestety po ponownym uruchomieniu partycji ntfs nie ma...

A podmontowałeś? Wykonałeś wpisy w /etc/fstab? Może na początek pocztaj http://poradnik.fedora.pl

2. Drugim problemem jaki napotkałem była instalacja karty dźwiękowej. Jak ją zainstalować?:/
Poprawnie? :rolleyes:http://rtfm.killfile.pl/#precyzja

3. Jak narazie trzecim problemem jest instalacja karty Wifi... Tak samo jak wyzej...
"Tak samo jak wyżej" ;)

Opisz dokładnie, to na pewno ktoś pomoże.

1) Nie kożystaj z jądra XEN. Służy ono do Wirtualizacji i ma innego zarządce procesora. Także zarządzanie energią nie jest zbyt dobre w tym jądrze - praktycznie nie istnieje. Używaj zwykłego jądra, lub jądra PAE jeśli masz system 32bitowy i 4 GB ramu.

2) Najpierw zainstaluj sterownik NTFS'a

yum install ntfs-3g

3) Mógłbyś zarzucić linka do specyfikacji laptopa. Zaprawdę powiadam ci, wróżek tutaj nie mamy.

4) Pokaż co wyrzuca polecenie

cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec

To pomoże określić nam jaką masz kartę dzwiękową.

5) Jak wyżej , nie wiemy co to za karta:

lspci |grep Network

• 2 weeks later...

Wprawdzie jestem równie zielony jak Ty w temacie (_linuks_ → Linux) ORTów, jednak postaram się pomóc. Mam takiego samego laptopa, zainstalowałem Fedorę 7 (jądro bez tego xen na końcu) i działa mi zarówno dźwięk jak i wifi (ntfs też mi obsługuje).

- Z dźwiękiem nic nie robiłem, po prostu mi działał od początku (spróbuj najwyżej podgłośnić trochę dźwięk przy użyciu polecenia alsamixer).

- Do wifi musisz zainstalować madwifi, dalej przydadzą się polecenia ifconfig, iwlist, iwconfig (można niby użyć jakiegoś klikatora ale one słabo działają)

- NTFS - jak już ktoś napisał - zainstaluj ntfs-3g