krzysiek_beginner Napisano Wrzesień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2007 Witam. To jest mój pierwszy post na tym forum więc proszę o zrozumienie i pomoc . Jestem jak narazie laikiem jeżeli chodzi o Fedora i ogólnie o dystrybucję LINUX. Jedna postanowiłem to zmienić i zainstalowałem u siebie na laptopie (FujitsuSiemens AmiloPRO v3515) Fedore 7 (v. 2.6.20-2925.9.fc7xen) oraz mam jeszcze Windows'a XP SP2. Postanowiłem zacząć niejako od zera i po kolei uczyć się obsługi (_linux'a_ → Linuksa) ORT. No i tak: 1. Pierwszym problem na początku jaki napotkałem to to, że chciałem aby linux widział partycje Windy(NTFS). I tak: z poziomu (_root'a_ → roota) ORT w terminalu wpisałem: rm /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi . No niestety po ponownym uruchomieniu partycji ntfs nie ma... 2. Drugim problemem jaki napotkałem była instalacja karty dźwiękowej. Jak ją zainstalować?:/ 3. Jak narazie trzecim problemem jest instalacja karty Wifi... Tak samo jak wyzej... Nie mam pojęcia jak ją skonfigurować... Proszę o pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 16, 2007 1. Pierwszym problem na początku jaki napotkałem to to, że chciałem aby linux widział partycje Windy(NTFS). I tak: z poziomu (_root'a_ → roota) ORT w terminalu wpisałem: rm /usr/share/hal/fdi/policy/10osvendor/99-redhat-storage-policy-fixed-drives.fdi . No niestety po ponownym uruchomieniu partycji ntfs nie ma... A podmontowałeś? Wykonałeś wpisy w /etc/fstab? Może na początek pocztaj http://poradnik.fedora.pl 2. Drugim problemem jaki napotkałem była instalacja karty dźwiękowej. Jak ją zainstalować?:/Poprawnie? → http://rtfm.killfile.pl/#precyzja 3. Jak narazie trzecim problemem jest instalacja karty Wifi... Tak samo jak wyzej..."Tak samo jak wyżej" Opisz dokładnie, to na pewno ktoś pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartucha82 Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 W konsoli z roota wpisz lspci i wklej nam tu wynik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adios Napisano Wrzesień 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 1) Nie kożystaj z jądra XEN. Służy ono do Wirtualizacji i ma innego zarządce procesora. Także zarządzanie energią nie jest zbyt dobre w tym jądrze - praktycznie nie istnieje. Używaj zwykłego jądra, lub jądra PAE jeśli masz system 32bitowy i 4 GB ramu. 2) Najpierw zainstaluj sterownik NTFS'a yum install ntfs-3g 3) Mógłbyś zarzucić linka do specyfikacji laptopa. Zaprawdę powiadam ci, wróżek tutaj nie mamy. 4) Pokaż co wyrzuca polecenie cat /proc/asound/card0/codec#* | grep Codec To pomoże określić nam jaką masz kartę dzwiękową. 5) Jak wyżej , nie wiemy co to za karta: lspci |grep Network Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
garfi Napisano Wrzesień 28, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 28, 2007 Wprawdzie jestem równie zielony jak Ty w temacie (_linuks_ → Linux) ORTów, jednak postaram się pomóc. Mam takiego samego laptopa, zainstalowałem Fedorę 7 (jądro bez tego xen na końcu) i działa mi zarówno dźwięk jak i wifi (ntfs też mi obsługuje). - Z dźwiękiem nic nie robiłem, po prostu mi działał od początku (spróbuj najwyżej podgłośnić trochę dźwięk przy użyciu polecenia alsamixer). - Do wifi musisz zainstalować madwifi, dalej przydadzą się polecenia ifconfig, iwlist, iwconfig (można niby użyć jakiegoś klikatora ale one słabo działają) - NTFS - jak już ktoś napisał - zainstaluj ntfs-3g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi