Skocz do zawartości

Brak Dźwięku W Kdetv I Iriver..

k_myk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam dwa problemy, z którymi nie mogę sobie poradzić. Szperałem po internecie, ale problemy te nie wydają się być powszechne i nie znalazłem rozwiązania, albo chociaż czegoś, co by mnie do niego zblizyło :P

Pierwszy dotyczy karty tv leadtek winfast 2000xp expert edition. Otóż po update kernela 2.6.21-1.3194 na 2.6.22.5-76 w kdetv przestał działać dźwięk o.O Wystarczy przełączyć się na wczesniejszego kernela i dźwięk jest ok. Szczerze mówiąc nie mam pomysłu co z tym zrobić... jestem otwarty na sugestje.

Drugi "problem" to raczej pytanie.. Czy da się zmusić do współpracy odtwarzacz iriver z fedorą? Niby się mountuje, niby wyświetlają się katalogi itd., ale poza tym, co naprawdę jest na odtwarzaczu, pokazują się pliki-krzaki, oraz pomimo praw dostepu i możliwosći utworzenia plików i katalogów przez menu kontekstowe nie da sie na nim nic zapisać. Dodam, że tak się dzieje niezaleznie od ustawionego trybu MSC czy MTP.. Dodam jeszcze, że ów odtwarzacz to iriver x20.

Pozdrawiam współużytkowników fedory :)

k_myk

Cześć!

Ja mam irivera t10 i na moim ubuntu montuje się bezproblemowo.

Ale co do Twojego problemu to ktoś miał kiedyś podobną sytuację z komórką (sony-ericssonem) pomogło sformatowanie karty pamięci. Może spróbuj sformatować swojego playerka ;)

Pozdrawiam, a pamiętaj irivery koszą wszystki inne :)

Ech... Dzięki za odpowiedź Muniek1 :) Próbowałem formatowac pamięć odtwarzacza poprzez niego samego (opcja w menu), bez skutku.W sumie to trochę dziwne.. Można zrozumieć jakies problemy z prawami dostepu, ale skąd sie biorą te pliki-krzaki?! To wygląda jakby fedora nie współpracowała z systemem plików irivera, ale z tego co mi wiadomo to zwykły fat.. o.O

A co do kdetv, to... Hm... do starego kernela nie wrócę bo nie mam paczek z modułami nv pod niego, a brak akceleracji jest dość dużą wadą...

Chyba będę zmuszony przesiąść sie na inny program.. Szkoda, bo interface kdetv bardzo mi sie podobał i jego funkcjonalność była dla mnie wystarczajaca. Szkoada, że nikt nie rozwija tego programu. Gdyby go dopracować to byłby świetny. Hehe, moze mnie to zmotywuje do nauki programowania, w końcu kdetv jest open source :P

Pozdrawiam

P.S. Nadal czekam na propozycje, pomysły, sugestje, itp ;)

Ja mam dokładnie ten sam problem, nie mam dźwięku w programach do oglądania TV (kdetv, tv time), moja karta to PV951 na BT878 – dźwięk spinany jest kabelkiem do LINE_IN na karcie dźwiękowej. Dźwięku zabrakło po aktualizacji jądra 2.6.22 (każdego jakie zostało wydane do tej pory) w 2.6.21 i wcześniejszych chodziło bez problemu. W internecie nic nie znalazłem na ten temat, myślałem że problem dotyczy konkretnej wersji jądra, ale kolejne wersje nic nie zmieniły.

Wygląda na to że problem dotyczy małej ilości kart, bo dla przykładu na Moim Laptopie, na którym system jest lustrzanym odbiciem tego na stacjonarnym sprzęcie, karta TV na PCMCIA (AverTV cardBus) chodzi bez problemu, co prawda dźwięk jest „puszczany” że się tak wyrażę magistrale systemowa ;-).

Z powodu karty TV pracuję głownie na jądrze 2.6.21, też miałem problem ze sterami do NVIDI, Poradziłem sobie z tym w mało elegancki sposób, wziąłem pakiet RPM ze sterami NV do jądra 2.6.21-coś_tam, z pomocą <mc> wyciągnołem zniego plik nvidia.ko i wgrałem do katalogu /lib/modules/2.6.21-coś_tam /etra/nvidia-96xx/ . Nastepnie wydałem polecenie:

/sbin/depmod -aeF /boot/System.map-2.6.21-1.3228.fc7 2.6.21-1.3228.fc7 > /dev/null || :

Wszystko to powoduje instalacje modułu NV tak jak by to robił RPM ale sam pakiet nie jest rejestrowany w systemie. Z resztą to co opisałem wynika z pakietu RPM.

Nic może się to na coś komuś przyda, ja nadal będę próbować uruchomić dźwięk w TV w nowszych Jądrach, ale kombinowanie z modprob.conf mnie przynoszą żadnych efektów. Może ktoś z was ma podobny problem?

Pozdrawiam.

ja mam KWORLD LTV883 RF na chipsecie cx288383

alias char-major-81 cx23883
alias char-major-81 videodev
alias char-major-81-0 cx23883
options cx88xx card=16 tuner=5

a moze masz zle ustawiony system dzwieku w programie? w polsce mamy pal dk, moze masz ustawione cos innego?

ja mam KWORLD LTV883 RF na chipsecie cx288383

alias char-major-81 cx23883
alias char-major-81-0 cx23883
options cx88xx card=16 tuner=5

a moze masz zle ustawiony system dzwieku w programie? w polsce mamy pal dk, moze masz ustawione cos innego?

Po pierwsze próbowałem z pal dk, pal bg, z alsa sound, z oss sound, kmix, aumix, alsamixer.

Po drugie, jak mogę mieć cokolwiek źle ustawione, skoro wystarczy przeładować system na default-owego kernela, żeby dźwięk przestał sprawiać problemy? Własnie to, jest dla mnie gwoździem...

P.S. Wniosek? Nie warto robić update-ów systemu, bo tylko można sobie bajzel w systemie zrobić... :/

[EDIT]

Problemy zostały "rozwiązane" :D iriver naprawił sie praktycznie sam :P Chodzi o to, że po reinstalacji systemu (wiadomo, inne pakiety itp) i powtórnym sformatowaniu irivera po prostu zadziałał ^^

Natomiast Kdetv, został po prostu zastąpiony Tvtime... Szkoda, bo kdetv bardziej mi sie podobał, ale niestety niedoróbki wynikające z zawieszenia rozwoju tego softu za bardzo dały mi w kość, a problem z nowymi kernelami na fedorze ostatecznie mnie do niego zniechęcił...

[/EDIT]

Pozdrawiam

k_myk

• 5 weeks later...

Ja dodam tylko tyle ze na najnowszym SUSE 10.3- jadro też 2.6.22-cośtam

jest identyczny problem ; w kdetv nie ma dzwieku a w tvtime jest dzwiek bez problemu. Ja mam prawie identyczny model karty tv jak Matlas tylko moja nie działa na ustawieniu TUNER=5 a działa na TUNER=38.

Ino radio nie zadziałało jeszcze ani razu na zadnym ustawieniu :lammer:

• 2 weeks later...

No to się załamałem kolejny updatejt jądra w Fedorze a karta TV jak nie miała dzwięku tak (_niema_ → nie ma) ORT, już próbowałem zmienić to na różne sposoby, na necie nic nie znalazłem co by mi pomogło rozwiązać problem – tak jak by mało kto to miał.

W każdym razie problem z dźwiękiem dotyczy jąder od wersji 2.6.22 (obecnie też w 2.6.23). W programach do oglądania tv (kdetv i tvtime) mam obraz a nie mam dźwięku, a jak tylko wystartuję system na jądrach z serii 2.6.21 to wszystko jest OK – co jest grane ??.

Jeszcze póki co można działać na starym jądrze – ale zaczyna być problem ze sterownikami do NVIDI. A po za tym zaraz wejdzie FC8 i jak będę chciał zmienić na to to i dalej tak będzie to będę musiał zrezygnować z karty TV ;-(

Nie wiem co jest grane, ale chciał bym się dowiedzieć ilu ma jeszcze ten sam problem, i jaka posiada kartę oraz jak ma ja z konfigurowaną. Moje parametry to

Karta 3D MON 951 (tak jest na pudełku - tak naprawdę to PV951 i sterowniki do tej kary używałem w WINDOWS-ach jak jeszcze je miałem ;-))

a mój modprob.conf (fragment dla kary TV) wygląda tak :

alias char-major-81-0 bttv

options bttv card=42 tuner=29

Pozdrawiam.

Miałem w zasadzie napisać że xdtv i inne programy jak xawtv też nie mają dźwięku i że problem dotyczy raczej samych modułów, i że porównałem dmesg dla jąda 2.6.21 i 2.6.23 i o tyn ....

I tak dalej, ale nie wyszło bo podczas pisania wpadałem na coraz to nowe pomysły i w końcu problem został rozwiązany. :D Obecnie modprob.conf dla kary TV wygląda tak:

alias char-major-81-0 bttv
options bttv card=42 tuner=29 i2c_udelay=128
alias char-major-81-1 tvaudio
options tvaudio pic16c54=1 tda8425=0

cały problem rozwiązuje dodanie i2c_udelay=128 i ewentualnie dodanie jaki moduł odpowiada za dźwięk czyli pic16c54=1

A do rozwiązania doszedłem w ten sposób:

porównałem co wypisuje dmesg dla różnych jąder. Różnica była tak że dla starszego jądra wczytywane było coś takiego:

tvaudio 1-004b: pic16c54 (PV951) found @ 0x96 (bt878 #0 [sw])

Wyszukałem że pic16c54 odpowiada za dźwięk w kartach pv951, więc próbowałem go zmusić ręcznie do współpracy B) . Co oczywiście nic nie dało. Więc szukając dalej w googl-ach na temat pic16c54 a różnych jąder. Znalazłem stronkę „Staré televizní karty a nová jádra” na której pisali o i2c_udelay

Tak więc mój problem został rozwiązany, no i mam nadzieję że tym co mają podobny problem z dźwiękiem

Pozdrawiam

P.S. Dla tych co używają kdetv nie polecam aktualizacji do wersji kdetv-0.8.9-7.fc7.i386.rpm bo jak się bierze konfiguracje to się wywala program, sprawdziłem na dwóch komputerach. Ja cofnąłem się do poprzedniej wersji .