Skocz do zawartości

Alsa Mixer - Problem Z Częstotliwością Próbkowania

zyguli

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy na forum.

Zgłębiając tajniki konfiguracji zabrałem sie za ALSA mixer w którym włączyłem wyświetlanie "Multi Track Internal Clock" i zmieniłem sample rate w czasie słuchania muzyki z Amaroka. Dzwięk zwolnił i zaczał się rwać. W innych programach dzwięk ma tylko złą czestotliwość próbkowania - gra wolno ale się nie rwie. Zmiany ustawień nic nie przynoszą, restart też. Co może być przyczyną problemu? Czy istnieje możliwość resetu wszelkich ustawień mixera? Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Jak już pisałem wczesniej[...]
A fakt, nie doczytałem :rolleyes:

Na początek sprawdź może czy na innym użytkowniku jest lepiej czy tak samo.

Jeśli na nowym userze jest OK, to w katalogu tego starego powinien być, jeśli dobrze pamietam, podkatalog .alsa. Usuń go, to może się poprawi.

Po założeniu konta nowego użytkownika, sprawdziłem na nim odtwarzanie dzwięku i był ten sam problem ale kliknąłem na rozwijane menu sample rate, który był ustawiony na 48000 i zostawiłem te 48000 i dzwięk wrócił na tym koncie do normy. Przełączyłem się na moje właśćiwe konto, odpaliłem Amaroka... i o dziwo wszystko działa jak należy. Nie potrafię tego wyjaśnić, w każdym razie dziękuję za sugestię i pozdrawiam. ;)