k_myk Napisano Wrzesień 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 20, 2007 Musisz znaleźć numery wersji, do których chesz downgrade'ować i podac w formieyum update --enable-downgrade libXau-<wersja> Jaka była poprzednia wersja to pewnie odszukasz w /var/log/yum.log. Oto co sie dowiedziałem... :/ [root@fedora ~]# yum --allow-downgrade update libX11-1.0.3-8.fc7 libX11-devel-1.0.3-8.fc7 libXau-1.0.3-1.fc7 libXau-devel-1.0.3-1.fc7 libXdmcp-1.0.2-2.fc7 libXdmcp-devel-1.0.2-2.fc7 Loading "kernel-module" plugin Loading "allowdowngrade" plugin Loading "fedorakmod" plugin Setting up Update Process Could not find update match for libX11-devel-1.0.3-8.fc7 Could not find update match for libXdmcp-devel-1.0.2-2.fc7 Could not find update match for libXdmcp-1.0.2-2.fc7 Could not find update match for libXau-devel-1.0.3-1.fc7 Could not find update match for libXau-1.0.3-1.fc7 Could not find update match for libX11-1.0.3-8.fc7 No Packages marked for Update To były wszystkie paczki, które trzeba zdowngrade-ować.. Tylko czemu ten błąd? Próbowałem też to zrobić przez localinstall ze ściągniętymi paczkami, ale yum wypisuje mi coś takiego: yum --allow-downgrade localinstall libX11-1.0.3-8.fc7.i386.rpm libX11-devel-1.0.3-8.fc7.i386.rpm libXau-1.0.3-1.fc7.i386.rpm libXau-devel-1.0.3-1.fc7.i386.rpm libXdmcp-1.0.2-2.fc7.i386.rpm libXdmcp-devel-1.0.2-2.fc7.i386.rpm Loading "kernel-module" plugin Loading "allowdowngrade" plugin Loading "fedorakmod" plugin Setting up Local Package Process Examining libX11-1.0.3-8.fc7.i386.rpm: libX11 - 1.0.3-8.fc7.i386 Examining libX11-devel-1.0.3-8.fc7.i386.rpm: libX11-devel - 1.0.3-8.fc7.i386 Examining libXau-1.0.3-1.fc7.i386.rpm: libXau - 1.0.3-1.fc7.i386 Examining libXau-devel-1.0.3-1.fc7.i386.rpm: libXau-devel - 1.0.3-1.fc7.i386 Examining libXdmcp-1.0.2-2.fc7.i386.rpm: libXdmcp - 1.0.2-2.fc7.i386 Examining libXdmcp-devel-1.0.2-2.fc7.i386.rpm: libXdmcp-devel - 1.0.2-2.fc7.i386 libX11-1.0.3-8.fc7.i386.rpm: does not update installed package. libX11-devel-1.0.3-8.fc7.i386.rpm: does not update installed package. libXau-1.0.3-1.fc7.i386.rpm: does not update installed package. libXau-devel-1.0.3-1.fc7.i386.rpm: does not update installed package. libXdmcp-1.0.2-2.fc7.i386.rpm: does not update installed package. libXdmcp-devel-1.0.2-2.fc7.i386.rpm: does not update installed package. Nothing to do Może coś źle wpisuję? Pozdrawiam k_myk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 Może coś źle wpisuję?Wg mnie dobrze. Szczerze mówiąc wtyczkę mam zainstalowaną, ale do tej pory nie miałem okazji i potrzeby jej użyć. Może są jakieś zależności od innych jeszcze pakietów i stąd brak możliwości obniżenia wersji. Możesz jeszcze spróbować odinstalować poszczególne biblioteki (od razu zobaczysz jak wyglądają zależności - może się okazać, że całe X-y chce wyrzucić) a potem zainstlować stare wersje, ale coś czuję, że się nie uda. Narobiłeś sobie bigosu podłączając repozytoria deweloperskie - to znaaaacznie gorzej niż testing Obawiam się, że teraz to tylko reinstalacja systemu pomoże, czyli może poczekaj na F8 Możesz jeszcze zaryzykować i odinstalować paczki z F8 przy pomocy rpm i z pominięciem zależności, ale to hardcore. No i oczywiście możesz przejść na konsolę tekstową, init 3, odinstalować całe X-y (grupę) i zainstalować na nowo, ale pewnie odinstaluje się też Gnome, KDE i inne desktopy, czyli w sumie prawie cały system reinstalujesz. Tyle, że nie będziesz musiał od nowa bujać się ze sterownikami urządzeń, ustawianiem konfiguracji itp., bo całe /etc powinno zostać - prawie, z wyjątkiem X11 - nieruszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_myk Napisano Wrzesień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 Wg mnie dobrze. Szczerze mówiąc wtyczkę mam zainstalowaną, ale do tej pory nie miałem okazji i potrzeby jej użyć. Może są jakieś zależności od innych jeszcze pakietów i stąd brak możliwości obniżenia wersji. Możesz jeszcze spróbować odinstalować poszczególne biblioteki (od razu zobaczysz jak wyglądają zależności - może się okazać, że całe X-y chce wyrzucić) a potem zainstlować stare wersje, ale coś czuję, że się nie uda. Narobiłeś sobie bigosu podłączając repozytoria deweloperskie - to znaaaacznie gorzej niż testing Obawiam się, że teraz to tylko reinstalacja systemu pomoże, czyli może poczekaj na F8 Możesz jeszcze zaryzykować i odinstalować paczki z F8 przy pomocy rpm i z pominięciem zależności, ale to hardcore. No i oczywiście możesz przejść na konsolę tekstową, init 3, odinstalować całe X-y (grupę) i zainstalować na nowo, ale pewnie odinstaluje się też Gnome, KDE i inne desktopy, czyli w sumie prawie cały system reinstalujesz. Tyle, że nie będziesz musiał od nowa bujać się ze sterownikami urządzeń, ustawianiem konfiguracji itp., bo całe /etc powinno zostać - prawie, z wyjątkiem X11 - nieruszone. ... Wniosek: Najprościej, najskuteczniej i najmilej będzie przeinstalowąc fedore... Tylko... Trzeba ją stawiać od zera z formatem, czy wystarczy update? Jeszcze jedna sprawa... Repo devel podpiąłem już po problemie z ./configure w akcie desperacji... Zresztą nieważne. Jak problem powtórzy się po reinstalacji to się pochwalę Dzięki za pomoc i pozdrawiam k_myk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 Trzeba ją stawiać od zera z formatem, czy wystarczy update?Zależy jak miałeś ustawione teraz. Ja zawsze robię trzy partycje /, /boot i /home. /home zostawiam nieruszone a przy reinstalacji czy instalacji nowej wersji formatuję tylko / i /boot. W ten sposób system instaluje się "na czysto" a pilki użtkownika, ustawienia itp pozostają bez zmian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_myk Napisano Wrzesień 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 Zależy jak miałeś ustawione teraz. Ja zawsze robię trzy partycje /, /boot i /home. /home zostawiam nieruszone a przy reinstalacji czy instalacji nowej wersji formatuję tylko / i /boot. W ten sposób system instaluje się "na czysto" a pilki użtkownika, ustawienia itp pozostają bez zmian. Mam / i /home (btw, jakie korzyści niesie oddzielna partycja na /boot?). Chciałem sie tylko dowiedzieć, czy muszę robić format /, czy wystarczy wybrać w anacondzie update system ale teraz to już nie ma znaczenia. P.S. Tak z innej beczki... Wiem, że nie ten dział i (_wogóle_ → w ogóle) ORT, ale nie pali mnie to narazie i nie chcę zakładacn owego tematu. Uzywa ktoś korn-a? Nie mam pojecia jak zmusić go do współpracy z kontem na o2... Pozdrawiam i wielkie dzięki za pomoc k_myk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 21, 2007 (btw, jakie korzyści niesie oddzielna partycja na /boot?).To tylko moje przyzwyczajenie. W domowym użytku chyba żadna korzyść. Profesjonalnie tzn. w firmie czy jakoś tak, to wart mieć osobno nawet /var, /usr itd. Ze względu na backupy chociażby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adi1981 Napisano Wrzesień 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 22, 2007 Security przede wszystkim, nawet w domowym użytku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
k_myk Napisano Wrzesień 25, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 25, 2007 Witam. Jest pewien progres w temacie Jak to mówią mniej wprawieni użytkownicy windblows: "Reinstalacja dobra na wszystko". Z racji tego, iż pomimo stażu w użytkowaniu fedory nie uważam się za zaawansowanego użytkownika i pozwoliłem sobie skorzystać z tego nie do końca eleganckiego sposobu Efekt jest taki, że po groupinstall "X Software Development" i doinstalowaniu paru -develi ./configure przechodzi bezbłędnie Pojawił sie za to nowy problem. Na razie dopatrzyłem sie tego podczas instalacji niektórych dekoracji okien kde. Po prostu po (chyba) bezbłędnej kompilacji i instalacji dekoracje nie wyświetlają sie na liście w kcontrol... o.O Ten sam problem dotyczy również instalacji ze źródeł tzw. "textshadowedit". Da sie znaleść w systemie plik. textshadowedit.desktop w /usr/local/kde/share/applications/kde o takiej zawartości: [Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Exec=kcmshell textshadowedit Icon=fonts Type=Application Comment=Textshadow settings Comment[de]=Textschatten Einstellungen Name=Desktop Textshadows Name[de]=Desktop Textschatten Keywords=textshadowedit,textshadowedit X-KDE-ModuleType=Library X-KDE-Library=textshadowedit X-KDE-HasReadOnlyMode=false X-KDE-ParentApp=kcontrol Categories=Qt;KDE;X-KDE-settings-looknfeel Z tych ciekawszych rzeczy to by było na tyle Pozostało mi tylko prosić o drobną pomoc w tej sparwie [EDIT] Problem rozwiązany. Nikt nie wpadł na to, że fedora MUSI mieć popieprzone ścieżki i tak też było tym razem... Przy ./configure trzeba było podać --prefix=/usr No cóż, może problem nie okazał sie zbyt skomplikowany, ale troche zajęło, zanim połapałem się o co chodzi A, że nikt nie pomógł... [/EDIT] Pozdrawiam k_myk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi