Skocz do zawartości

Nvidia A Iptables

MC'

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zauważyłem, dziwną rzecz że podczas startu systemu najpierw mi się uruchamia sieć /etc/rc5.d/S10network dopiero potem kilka innych usług a następnie /etc/rc5.d/S26iptables. Dziwna sprawa bo na zdrowy rozsądek to powinno byc odwrotnie i troszkę poszperałem i o ile google dobrze działa to standardowo iptables jest /etc/rc5.d/S08iptables. No więc sprawdziłem dlaczego i co mogło być pod S08 otóż moje ukochane stery /etc/rc5.d/S08nvidia <_<

Moje pytanie jest następujące czy zmiana kolejności modułu nvidii i zamiana z 08 na 26 może spowodować jakieś dodatkowe komplikacje czy też wywalenie iptables przez stery na 26 pozycję jest w pełni przemyślanym zamierzeniem twórców?

Zdaje się że ipteables powinno wstawać zanim wstanie sieć o ile dobrze pamiętam?

Z góry dzięki za sugestie

Pozdrawiam

Zdaje się że ipteables powinno wstawać zanim wstanie sieć o ile dobrze pamiętam?
Dobrze pamiętasz. To przede wszystkim na logikę tak być powinno: podniesienie interfejsu, zapora, sieć.

Na Twoim miejscu przestawiłbym iptables na swoje miejsce czyli

rm S26iptables 
ln -s /etc/init.d/iptables /etc/rc5.d/S08iptables

Nvidii bym nie ruszał. Ten sam numer po "S" może zostać. Zresztą zawsze można przecież odkręcić taką zmianę, a odpalenie sieci przed firewallem, to jak mawiają Rosjanie "kak tigra iskat' - i smieszno i straszno" ;)

Dobrze pamiętasz. To przede wszystkim na logikę tak być powinno: podniesienie interfejsu, zapora, sieć.

Nie wiem czemu rozdzielasz "podniesienie interfejsu" oraz "sieć" o ile widze to mam tylko S10network, chyba że coś znowu mam nie tak?

W każdym razie pozamieniałem sobie przez "mv" z S26 na S08 zarówno iptables jak i ip6tables :), tak że całość wygląda tak:

# ls /etc/rc5.d/
K01smolt                     K20tomcat5       K71lirc            K89netplugd         S12syslog          S88nasd
K02avahi-daemon              K24irda          K73winbind         K89pand             S13irqbalance      S90ConsoleKit
K02avahi-dnsconfd            K25squid         K73ypbind          K89rdisc            S13mcstrans        S90crond
K02NetworkManager            K25sshd          K74nscd            K90bluetooth        S13rpcbind         S90xfs
K02NetworkManagerDispatcher  K30spamassassin  K74ntpd            K99cpuspeed         S13setroubleshoot  S95anacron
K03yum-updatesd              K35BackupPC      K76openvpn         S00microcode_ctl    S14nfslock         S95atd
K05saslauthd                 K35nmb           K84btseed          S04readahead_early  S18rpcidmapd       S96readahead_later
K10cups                      K35smb           K84bttrack         S05kudzu            S19rpcgssd         S97dhcdbd
K10dc_server                 K35vncserver     K85mdmonitor       S08ip6tables        S19rpcsvcgssd      S98haldaemon
K10psacct                    K36lisa          K87multipathd      S08iptables         S22messagebus      S99firstboot
K12dc_client                 K36mysqld        K88pcscd           S08nvidia           S25netfs           S99local
K15gpm                       K36postgresql    K88wpa_supplicant  S10network          S26lm_sensors      S99smartd
K15httpd                     K50netconsole    K89dund            S11auditd           S28autofs
K20nfs                       K50tux           K89hidd            S12restorecond      S80sendmail