gre-gor1 Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 Witam. Mam pytanie. Czy ktoś instalował już kartę WLAN Edimax EW-7108Pcg? Bo ja mam z tym problemy. Jestem początkującym użytkownikiem Linuksa. Kożystam z Fedora 7. Instaluje kartę zgodnie z instrukcjami producenta ale w momencię jak wpisuje "make all" wyświetla mi się błąd: "make -C /lib/modules/2.6.22.5-76.fc7/build SUBDIRS=/root/IS_Linux_STA_6x_D_1.1.1.0/Module modules /usr/src/kernels/2.6.22.5-76.fc7-i686/scripts/gcc-version.sh: line 11: gcc: command not found /usr/src/kernels/2.6.22.5-76.fc7-i686/scripts/gcc-version.sh: line 12: gcc: command not found make[1]: gcc: Polecenie nie znalezione make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/kernels/2.6.22.5-76.fc7-i686' CC [M] /root/IS_Linux_STA_6x_D_1.1.1.0/Module/rtmp_main.o /bin/sh: gcc: command not found make[2]: *** [/root/IS_Linux_STA_6x_D_1.1.1.0/Module/rtmp_main.o] Błąd 127 make[1]: *** [_module_/root/IS_Linux_STA_6x_D_1.1.1.0/Module] Błąd 2 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/kernels/2.6.22.5-76.fc7-i686' make: *** [all] Błąd 2" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Wrzesień 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 make[1]: gcc: Polecenie nie znalezione ... /bin/sh: gcc: command not found To takie dosyć czytelne chyba? I w dwóch językach nawet Sprawdź czy masz zainstalowany kompilator gcc - z błędu wynika, że raczej nie masz, więc wystarczy doinstalować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gre-gor1 Napisano Wrzesień 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 24, 2007 To takie dosyć czytelne chyba? I w dwóch językach nawet Sprawdź czy masz zainstalowany kompilator gcc - z błędu wynika, że raczej nie masz, więc wystarczy doinstalować. Dla ciebie WalDo to może być czytelne ale dla mnie niestety jeszcze nie jest. Jestem w linuksie totalnie zielony. Ale chce się go nauczyć bo mam dosyć produktów Mikromięczaka. Doinstalowałem gcc i poskutkowało. Tylko niestety utknąłem w dalszej części instalacji. Jest tam polecenie: "7> $load #[kernel 2.4] # $/sbin/insmod rt61.o # $/sbin/ifconfig ra0 inet YOUR_IP up #[kernel 2.6] # $/sbin/insmod rt61.ko # $/sbin/ifconfig ra0 inet YOUR_IP up Note: Script functionality: load load module to kernel unload unload module from kernel Configure retrieve linux version " ale niestety nie mogę sobie z tym poradzić. Kombinuje na różne sposoby ale takie są rezultaty: "bash-3.2# load/sbin/insmod rt61.ko bash: load/sbin/insmod: Nie jest katalogiem bash-3.2# load /sbin/insmod rt61.ko bash: load: command not found bash-3.2# /sbin/insmod/rt61.ko bash: /sbin/insmod/rt61.ko: Nie jest katalogiem" Może jakaś podpowiedź? Czy coś źle wpisujeczy może znowu czegoś nie mam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gre-gor1 Napisano Wrzesień 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Wrzesień 26, 2007 Wiem już że polecenie ma wyglądać tak: /sbin/insmod rt61.ko ale wyskakuje mi błąd: insmod: error inserting 'rt61.ko': -1 Unknown symbol in module Prosze bardziej doświadczonych użytkowników poradźcie mi co mam z tym zrobić. :lammer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi