Skocz do zawartości

Fedora Na Starym Sprzęcie

sam_on

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałem zainstalować jakąś dystrybucję (_linuxa_ → Linuksa) ORT na moim już prawie dziesięcioletnim sprzęcie - Intel Celeron 467MHz, 64 Mb RAM, grafika NVidia Riva128. Dowiedziałem się, że nada się Fedora z jakimś lekkim środowiskiem graficznym.

Ściągnąłem obraz na CD Fedora-7-Live-i686.iso. Jednak jak zauważyłem "Install to Hard Drive" pojawia się dopiero po zbootowaniu płyty i uruchomieniu GNOME'a. Jednak GNOME jest zbyt ciężki na mój stary sprzęt i w efekcie nie dochodzę nawet do ekranu logowania.

Dlatego też pytam co zrobić, aby Fedora z LIveCD instalowała się od razu albo uruchomiła się w trybie tekstowym tak żebym mógł ją zainstalować?

[...]64 Mb RAM, grafika NVidia Riva128.
Dla Fedory 64MB RAM może być za mało. Desktop się pewnie załaduje, ale uruchomienie jakiejkolwiek aplikcacji będzie trwało wieki i będzie strasznie "muliło" przez ciągłe zrzuty z RAM do swap i z powrotem. Było już kilka tematów na forum o odpalaniu instalacji na słabszym sprzęcie - poszukaj.

Dlatego też pytam co zrobić, aby Fedora z LIveCD instalowała się od razu albo uruchomiła się w trybie tekstowym tak żebym mógł ją zainstalować?
Jak bardzo się upierasz, to po ukazaniu się menu startowego ustaw się na opcji "Run from image", wciśni <TAB>, na końcu wiersza, który się ukaże wpisz cyfrę "3" i <ENTER>. Po uruchomieniu wpisz login: root, hasło jest puste więc tylko <ENTER>. Potem /usr/bin/liveinst, ruszy instalacja, wybierz klawiaturę "pl2".

Sprawdziłem pod VMware Serverem i ruszyło. Chociaż próbował na początku znaleźć jakieś dziwne urządzenia i ileś-tam-dziesiąt razy musiałem wcisnąć "Cancel". Ale w końcu doszło do DiskDruida i podziału partycji, więc sądzę, że dalej też powinno pójść.

Cóż, dzięki. Nie udało mi się zainstalować ponieważ ciągle wyrzuca mi że nie mam wolnego swapu, może zainstaluje lżejszą dystrybucję ;)

Albo dorzuć ze 128 ramu :D

Swoją drogą nie będę zakładał nowego tematu- czy na sprzęcie z 128 mb i procku 400 mhz jest szansa odpalić którąś ze starszych fedorek? z xfce choćby?

Swoją drogą nie będę zakładał nowego tematu- czy na sprzęcie z 128 mb i procku 400 mhz jest szansa odpalić którąś ze starszych fedorek? z xfce choćby?
Swoją drogą mógłbym nie odpowiadać ;) ale odpowiem. Ze 3-4 posty wyżej napisałem na ten temat - opcja "Szukaj" chyba działa poprawnie? Bardzo sprawnie przeszukuje się również forum przy pomocy Googli ("site:fedora.pl <zapytanie>").