micek Napisano Październik 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2007 Czesc, moze ktos sie z tym spotkal, po przejsciu na FC7 okazalo się ze wszystkie programy napisane w gtk+-1.2 bardziej przypominaja qt niz gtk :-(. Radiobutony mam kwadratowe, checkboxy to takie kwadratowe przyciski a nie normalne checkboxy.... ktos wie jak to ustawic zeby bylo "normalnie"? jezeli chodzi o zainstalowane pakiety to mam to: gtkspell-2.0.11-3.fc7 xdg-user-dirs-gtk-0.5-1.fc7 scim-bridge-gtk-0.4.10-1.fc7 gtk+-devel-1.2.10-57.fc7 gtk+-1.2.10-57.fc7 GConf2-gtk-2.18.0.1-2.fc7 gnome-python2-gtksourceview-2.18.0-1.fc7 gtk2-engines-2.10.0-3.fc7 gtk-sharp2-2.10.0-4.fc7 gtkhtml3-3.14.1-1.fc7 gtk2-devel-2.10.14-3.fc7 usermode-gtk-1.91.1-1 pygtk2-2.10.6-1.fc7 authconfig-gtk-5.3.13-4.fc7 gnome-python2-gtkhtml2-2.14.3-2.fc7 gtk2-2.10.14-3.fc7 gtk-doc-1.8-2.fc7 pygtk2-libglade-2.10.6-1.fc7 gtkhtml2-2.11.0-4 gtksourceview-1.8.5-1.fc7 dodam ze progsy napisane w gtk2.x dzialaja/wygladaja zupelnie normalnie. O co chodzi?? pozDRowionka micek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Październik 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2007 tu znalazłem kiedyś info jak zmieniać wygląd Gtk http://endel.ovh.org/?page_id=31#narzedzia a tu te programy: dla GTK1/2 http://www.muhri.net/nav.php3?node=gts dla GTK2 http://plasmasturm.org/code/gtk-chtheme/ może pomogą, mi się okazały przydatne dla fluxboxa, a potem żeby odróżnić czy pracuje na programie uruchomionym z root Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micek Napisano Październik 1, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 1, 2007 tu znalazłem kiedyś info jak zmieniać wygląd Gtk http://endel.ovh.org/?page_id=31#narzedzia a tu te programy: [ciach] ello cos mi sie wydaje ze FC7 ma bardzo powazny problem z gtk1.2.x od samego pocztatku cos z nim bylo nie tak, najpierw mi w pythonie nie chcialo dzialac, za kazdym razem podajac inne powody albo nie podajac ich wcale, teraz w c i w pascalu.... programik ktory zapodales kompiluje sie i odpala, niestety zmienia tylko kolor okien, i nic pozatym :-( zastanawiam sie czy to taka wpadka czy po prostu tworcy sie maja zamiar z gtk1.2 wycofac, ale jezeli tak to bida, bo z niego kozysta lazarus, a po skompilowaniu w wersji 2.x dziala totalnie niestabilnie :-( wiec pytanie: komu dziala gtk1.2 bez zadnych zgrzytow na siodemce? pozDRowionka micek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Październik 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2007 post do usuniecia tzn moj bo mi sie pomylilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2007 GTK 1.x od dłuższego czasu stoi w miejscu, a od FC5 z tego co pamiętam mało który spaczkowany program był kompilowany z wykorzystaniem starszego gtk+ (chyba tylko mplayer z tych popularniejszych) w nowszych Fedorach motywy Clearlooks nie mają swoich wersji dla gtk 1.x, to znaczy nie mają dla nich tzw "enginów"; innymi słowy można zmieniać kolory w starych gtk, ale nie wygląd widgetów; niestety owe silniki nie działają tak jak motywy, ale trzeba je skompilować i zainstalować; słowem więcej roboty niż pożytku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micek Napisano Październik 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2007 [ciach] w nowszych Fedorach motywy Clearlooks nie mają swoich wersji dla gtk 1.x, to znaczy nie mają dla nich tzw "enginów"; innymi słowy można zmieniać kolory w starych gtk, ale nie wygląd widgetów; niestety owe silniki nie działają tak jak motywy, ale trzeba je skompilować i zainstalować; słowem więcej roboty niż pożytku no wlasnie bardzo waznym (dla mnie) programem jest Lazarus, i on jest napisany z gtk1.x . Mozna skompilowac go w 2.x ale wtedy robi jazdy, a na stronie lazarusa poisze ze wersja dla 2.x bedzie stabilna, jak tylko uda sie autorom rozwiazac wszystkie problemy z niestabilnoscia ;-) mozesz podeslac jakiegos linka do tych enginow albo do jakiegos arta o tych enginach, chyba sie jednak zdecyduje.... pozDRowionka micek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 2, 2007 ja tego typu rzeczy ściągam z repozytoriów innych dystrybucji, dzięki temu nie szukam po strokach domowych ani sourceforge, na przykład http://ftp.de.debian.org/debian/pool/main/....10.orig.tar.gz ; to zwykłe archiwum do skompilowania żebyś sobie nie naśmiecił w systemie skonfiguruj tak: ./configure --prefix=/tmp/smietnik/mist potem make i make install, potem zajrzyj do powyższego katalogu i skopiuj sobie pliki do /usr, tylko uważaj żebyś niczego nie podmienił u mnie efekt jest taki, że gtk-theme-switch już widzi motyw Mist prawidłowo i wygląda on całkiem przyzwoicie - http://img405.imageshack.us/my.php?image=gtkmj4.jpg , problem w tym że jedyny program GTK+ jaki mam to xmms i nie wiem czy tylko on jest taki ułomny, że nie widzi co jest wpisane go ~/.gtkrc, czy inne programy też by tak miały może bedziesz miał do tego więcej cierpliwości niż ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micek Napisano Październik 7, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 [ciach] może bedziesz miał do tego więcej cierpliwości niż ja skompilowalem itp itd jak mowiles, gnome-theme switch widzi ten motyw, jak daje podglad to rzeczywiscie okienko z podgladem wyglada ok, jak daje apply to niestety gnome-theme-switch nie zmienia wygladu (a imho powinien) i lazarus tez wyglada po staremu :-( rece opadaja, zreszta ja mam z tym gtk problemy od samego poczatku, w pythonie tez mi nie dziala :-( pozDRo micek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Październik 8, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2007 no więc UDAŁO SIĘ - skopiuj katalog /usr/share/themes/mist/gtk do ~/.themes/[używanprzezciebiemotyw], lub /usr/share/themes/[używanyprzezciebiemotyw] trochę prymitywne, ale działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micek Napisano Październik 8, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 8, 2007 no więc UDAŁO SIĘ - skopiuj katalog /usr/share/themes/mist/gtk do ~/.themes/[używanprzezciebiemotyw], lub /usr/share/themes/[używanyprzezciebiemotyw] trochę prymitywne, ale działa cóż, typowo nietypowe podejscie ale sie udalo ;-) dzieki pozDRo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi