Skocz do zawartości

Kilka Pytań O Midnight Commander

borzole

Rekomendowane odpowiedzi

i znowu się o coś muszę spytać, jakież to upokarzające ;)

1. czy można w MC wyłączyć w widoku ukryte katalogi (po co taka nazwa jeśli nie można ich ukryć).

2. czy jest jakaś strona z gotowymi skryptami pod "Menu użytkownika", podświetlanie składni i co tam jeszcze się da dołączyć do MC.

3. jak do **** tworzy się nowy plik z poziomu samego MC, albo zmienia nazwę???

4. przeczytam każdy ciekawy wykład o mc, jedyny przyzwoity na razie znalazłem na stronie o fluxbox i nawet nauczyłem się czegoś nowego ;)

i jeszcze kilka pytań o konsole wirtualne:

5. czy można kliknąć na plik w tty1 a on otworzy się w tty7 (graficznie) albo w innej ttyx? W ogóle czy konsole mogą ze sobą współpracować, że wysyłam coś na daną konsolę?

6. czy można uruchomić Xy poza tty7, najlepiej 2-3 środowiska jednocześnie? ...to tak z ciekawości ;)

1. Zmienisz to Konfiguracji - w opcjach. To chyba druga pozycja :P

2. Pewnie tak :P

3. Używasz opcji Przenieś, wpisując nową nazwę z pełną ścieżką

5. stdin/stdout

6. Jasne, ze tak. A co robi gdmflexi server i jego nowe wydanie w postaci "Apletu do szybkiego przełączania użytkowników"?

Dzięki, już jest lepiej, ale jedno jest mało jasne

5. stdin/stdout

może jakiś przykład? bo gdy zrobię w tty1

mcedit nowy.txt >/dev/tty2

to mam niby program otwarty w tty2, ale skróty klawiaturowe muszę naciskać w tty1, hehehe tak nie chcę ;)

Jak zrobię

mcedit nowy.txt >/dev/tty2 &

to tty1 po naciśnięciu czegokolwiek powtarza tylko znak zgłoszenia [user@localhost]$ i to nawet nie w nowej lini tylko i nie moge tego przerwać, a w tty2 nic się nie pojawia.

7. Jak z poziomu tty2 wylogować siebie z konsoli tty1? no bo kill ID nie działa, albo nie to co trzeba zabijam ;)

ps. AD.2 a może ktoś się pochwali jakimiś skryptami, nawet nie mc, ogólnie linuksowe przydatne?

mcedit nowy.txt >/dev/tty2

to mam niby program otwarty w tty2, ale skróty klawiaturowe muszę naciskać w tty1

bo wyjście masz przekierowane, ale wejście nie. Ale ncurses czy ncurses korzysta ze stdin? bo jak nie, to przypadku przekierowanie wejścia nic nie da. Wejście przekierowujesz przez proces < plik.

7. Jak z poziomu tty2 wylogować siebie z konsoli tty1? no bo kill ID nie działa, albo nie to co trzeba zabijam ;)

coś w stylu

kill -9 `ps -u user | grep "^ *[0-9]* *tty2 " | cut -c1-5 `

działa, sprawdziłem.

genialne, zrobiłem sobie skrypt z tego polecenia kill..., bo chyba z tydzień zajmie mi rozszyfrowanie co ono robi właściwie ;) a co do współpracy między konsolami to poza sensem twojej wypowiedzi, nie wiem nadal jak to zrobić ;) pobawię się tym to może mi wyjdzie.

* na wiki znalazłem taką dosyć rozbudowaną stronkę o bash i jakieś przykładziki są http://www.tldp.org/LDP/abs/html/

* to polecenie kill... chyba nie do końca działa, bo po ponownym zalogowaniu mój znak zgłoszenia nadal nie przechodzi do nowej lini przy naciśnięciu enter, tylko wpisuje się w bieżącą linię. myślę że tak będzie do ponownego uruchomienia. Dziwne ;)

chyba z tydzień zajmie mi rozszyfrowanie co ono robi właściwie
:) Listuje Twoje procesy, wyszukuje te uruchomione z tty2 (z zabepieczeniem, żeby nie znalazł procesu ani usera mającego tty2 w nazwie), wyłuskuje ich pid-y (pierwsze 5 znaków z wiersza), i przekazuje kill-owi z silną opcją -9.

to poza sensem twojej wypowiedzi, nie wiem nadal jak to zrobić
bo ja nie bardzo znam bibliotekę ncurses, za pomocą której mc komunikuje się z terminalem. Wg mojej wiedzy czytanie ze stdin jest buforowane wierszami, zatem wczytanie znaku natychmiast po wciśnięciu pewnie odbywa się innym mechanizmem. A wtedy przekierowanie stdin nic nie da.

Ale mogę się mylić z tym buforowaniem.

polecenie kill... chyba nie do końca działa
no to się przyznam... testowałem na pts-ach, x-termie, konsole. Ale na tty też mi chodzi modelowo. Używam FC6.

Miłej zabawy

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...