borzole Napisano Październik 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2007 i znowu się o coś muszę spytać, jakież to upokarzające 1. czy można w MC wyłączyć w widoku ukryte katalogi (po co taka nazwa jeśli nie można ich ukryć). 2. czy jest jakaś strona z gotowymi skryptami pod "Menu użytkownika", podświetlanie składni i co tam jeszcze się da dołączyć do MC. 3. jak do **** tworzy się nowy plik z poziomu samego MC, albo zmienia nazwę??? 4. przeczytam każdy ciekawy wykład o mc, jedyny przyzwoity na razie znalazłem na stronie o fluxbox i nawet nauczyłem się czegoś nowego i jeszcze kilka pytań o konsole wirtualne: 5. czy można kliknąć na plik w tty1 a on otworzy się w tty7 (graficznie) albo w innej ttyx? W ogóle czy konsole mogą ze sobą współpracować, że wysyłam coś na daną konsolę? 6. czy można uruchomić Xy poza tty7, najlepiej 2-3 środowiska jednocześnie? ...to tak z ciekawości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dj_oko Napisano Październik 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2007 1. Zmienisz to Konfiguracji - w opcjach. To chyba druga pozycja 2. Pewnie tak 3. Używasz opcji Przenieś, wpisując nową nazwę z pełną ścieżką 5. stdin/stdout 6. Jasne, ze tak. A co robi gdmflexi server i jego nowe wydanie w postaci "Apletu do szybkiego przełączania użytkowników"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xol Napisano Październik 5, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 5, 2007 pkt.3. łatwiej nacisnąć Shift+F6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Październik 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2007 Dzięki, już jest lepiej, ale jedno jest mało jasne 5. stdin/stdout może jakiś przykład? bo gdy zrobię w tty1 mcedit nowy.txt >/dev/tty2 to mam niby program otwarty w tty2, ale skróty klawiaturowe muszę naciskać w tty1, hehehe tak nie chcę Jak zrobię mcedit nowy.txt >/dev/tty2 & to tty1 po naciśnięciu czegokolwiek powtarza tylko znak zgłoszenia [user@localhost]$ i to nawet nie w nowej lini tylko i nie moge tego przerwać, a w tty2 nic się nie pojawia. 7. Jak z poziomu tty2 wylogować siebie z konsoli tty1? no bo kill ID nie działa, albo nie to co trzeba zabijam ps. AD.2 a może ktoś się pochwali jakimiś skryptami, nawet nie mc, ogólnie linuksowe przydatne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 6, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2007 mcedit nowy.txt >/dev/tty2 to mam niby program otwarty w tty2, ale skróty klawiaturowe muszę naciskać w tty1 bo wyjście masz przekierowane, ale wejście nie. Ale ncurses czy ncurses korzysta ze stdin? bo jak nie, to przypadku przekierowanie wejścia nic nie da. Wejście przekierowujesz przez proces < plik. 7. Jak z poziomu tty2 wylogować siebie z konsoli tty1? no bo kill ID nie działa, albo nie to co trzeba zabijam coś w stylu kill -9 `ps -u user | grep "^ *[0-9]* *tty2 " | cut -c1-5 ` działa, sprawdziłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Październik 6, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 6, 2007 genialne, zrobiłem sobie skrypt z tego polecenia kill..., bo chyba z tydzień zajmie mi rozszyfrowanie co ono robi właściwie a co do współpracy między konsolami to poza sensem twojej wypowiedzi, nie wiem nadal jak to zrobić pobawię się tym to może mi wyjdzie. * na wiki znalazłem taką dosyć rozbudowaną stronkę o bash i jakieś przykładziki są http://www.tldp.org/LDP/abs/html/ * to polecenie kill... chyba nie do końca działa, bo po ponownym zalogowaniu mój znak zgłoszenia nadal nie przechodzi do nowej lini przy naciśnięciu enter, tylko wpisuje się w bieżącą linię. myślę że tak będzie do ponownego uruchomienia. Dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Październik 7, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 7, 2007 chyba z tydzień zajmie mi rozszyfrowanie co ono robi właściwie Listuje Twoje procesy, wyszukuje te uruchomione z tty2 (z zabepieczeniem, żeby nie znalazł procesu ani usera mającego tty2 w nazwie), wyłuskuje ich pid-y (pierwsze 5 znaków z wiersza), i przekazuje kill-owi z silną opcją -9. to poza sensem twojej wypowiedzi, nie wiem nadal jak to zrobić bo ja nie bardzo znam bibliotekę ncurses, za pomocą której mc komunikuje się z terminalem. Wg mojej wiedzy czytanie ze stdin jest buforowane wierszami, zatem wczytanie znaku natychmiast po wciśnięciu pewnie odbywa się innym mechanizmem. A wtedy przekierowanie stdin nic nie da. Ale mogę się mylić z tym buforowaniem. polecenie kill... chyba nie do końca działa no to się przyznam... testowałem na pts-ach, x-termie, konsole. Ale na tty też mi chodzi modelowo. Używam FC6. Miłej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi