Skocz do zawartości

Fedora-->+windows

Plu

Rekomendowane odpowiedzi

Musisz je wygospodarowac, czyli zmniejszajac rozmiar istniejacych juz partycji uwolnic troche miejsca na nastepna.

A teraz garsc wskazowek i podpowiedzi...

1 Istnieja programy do zmiany rozmiaru partycji bez utraty danych (linuksowe to np parted, gparted... windowsowych - typu Partition Magic do manipulowania partycjami linuksowymi nie polecam, a wrecz stanowczo odradzam...)

2 Poczytaj troche teorii o rodzajach partycji oraz partycji aktywnej/bootowalnej, i poki nie bedziesz pewny ze wiesz co robisz - nie dotykaj istniejacych, lub od razu pogodz sie z nadchodzaca katastrofa

3 Pamietaj o limicie na ilosc partycji podstawowych (jesli nie olales poprzedniego punktu, to wiesz o czym mowie...), by w trakcie repartycjonowania nie zostac zakoczonym dziwnym komunikatem

4 Operacja zmiany rozmiaru istniejacej partycji jest bardzo ryzykowna i czesto konczy sie calkowita utrata danych - backup waznych danych to czynnosc podstawowa

5 Windows najlepiej czuje sie na pierwszej partycji podstawowej pierwszego dysku

6 Poszukaj na forum watkow o przywracaniu GRUBa, bedzie Ci to niezbednie potrzebne...

7 (szczesliwa siodemka :) ) Duzo latwiej jest zainstalowac linuksa po windowsie niz na odwrot, szczegolnie jesli na dodatek trzeba jeszcze manipulowac partycjami - wiec czesto w przypadku poczatkujacych uzytkownikow (bez obrazy!) latwiej (czesto jest to takze duzo szybsze rozwiazanie) jest zrobic backup danych, usunac wszyskie partycje i bootloadera, zainstalowac winde a na koniec linuksa. Odtworzenie danych z backupu to juz pestka...

Powodzenia

5 Windows najlepiej czuje sie na pierwszej partycji podstawowej pierwszego dysku
Powiedziałbym dużo lepiej :) Ostatnio miałem możliwość interweniowania w sprawie "instalacja Windows mi się zawiesza zaraz po starcie".

Przeniesienie zawartości pierwszej partycji (typu ext3) dalej na dysk oraz usunięcie jej umożliwiło windom założenie własnej partycji NTFS na oczyszczonym placu po byłej ext3.

Skoro już o tym,to zeby nie zakładać nowego tematu....

Deal jest taki : mam wpięty jak narazie jeden dysk na master (czysty linux ).Czy kiedy wepnę drugi dysk jako slave (na którym są 2 partycje FAT 32 i postawiona winda ) to linux rozpozna mi dane zawarte na tych dwóch partycjach ? Bo utrata 50 gb danych nie bardzo mi sie uśmiecha, więc wolę zapytać kogoś kto się bardziej orientuje.

POZDR

Czy kiedy wepnę drugi dysk jako slave (na którym są 2 partycje FAT 32 i postawiona winda ) to linux rozpozna mi dane zawarte na tych dwóch partycjach ?
Jeśli dysk z linuksem będzie nadal widziany jako pierwszy tzn. nie zamieni się /dev/sda na /dev/sdb, to wystarczy dokonać odpowiedniego wpisu w /boot/grub/grub.conf. Jak nie będziesz mieszał, to raczej nie będzie problemów. FAT32 podmontujesz bez problemów do linuksa.

Jeśli dysk z linuksem będzie nadal widziany jako pierwszy tzn. nie zamieni się /dev/sda na /dev/sdb, to wystarczy dokonać odpowiedniego wpisu w /boot/grub/grub.conf. Jak nie będziesz mieszał, to raczej nie będzie problemów. FAT32 podmontujesz bez problemów do linuksa.

thx, tylko jakiż to ma być wpis ?

thx, tylko jakiż to ma być wpis ?
Znaleziony na forum? :rolleyes: Nie pamiętam dokładnie a windy nie mam.

Hint: poszukaj "grub.conf windows"

[EDIT]Aaa, nudzi mi się, więc będę dobry dla bliźnich ;) Powinno być coś takiego dopisane np na końcu grub.conf

title Sam Wiesz Co
rootnoverify (hd0,0)
chainloader +1

Zakładając, że windows jest na pierwszej partycji pierwszego dysku. Jeśli jest inaczej trzeba zmodyfikować odpowiednio (hd0,0) - pierwsza cyfra, to numer dysku, druga - partycji. Zarówno dyski jak i partycje są numerowane od zera.