Skocz do zawartości

Problem Z Kolorami

zyguli

Rekomendowane odpowiedzi

Używam ciemnych kolorów w gnome+compiz-fusion(emerald), a dokładniej:

-czarnego do okien (a właściwie prawie, bo poniżej pewnej wartości openoffice włącza brzydki zestaw ikon 'wysoki kontrast' - da się z tym coś zrobić?), zielonego do tekstu okien

-czarnego do pól wejściowych, zielonego do tekstu pól wejsciowych

-niebieskiego do wybranych elementów i białego do tekstu wybranych elementów

Problem pojawia się głównie w Firefoxie, kiedy np pole wejściowe jest białe, pewnie w ustawieniach samej strony, a tekst zielony, jak w ustawieniach systemowych, i jest bardzo słabo widoczny.

Wcześniej miałem trochę inny schemat kolorów, ale musiałem kombinować, bo zdarzało się, że w samym gnome pole wejściowe w drop down'ach i tekst opcji tego menu był czarny. Podobnie w Firefoxie. Nawet teraz, w wyszukiwaniu np youtube i pole wejściowe i tekst są czarne. Zdaje się, ze program niekonsekwentnie interpretuje co jest polem wejściowym a co oknem i do tego jeszcze miesza własne ustawienia jak w preferencjach, gdzie pola wyboru i "ptaszki" są czarne. Wszystko to powoduje, ze nie ma sensu mieć ciemnych schematów kolorów ale jednak przecież ludzie ich używają. Co jest nie tak? Chce utrzymywać oryginalne design'y strony i nie uzywac wymuszonych ustawień systemowych ani programowych. Proszę o pomoc.

Wielkie dzięki spadi! Plik userContent.css załatwił sprawę w Firefoksie! Natomiast zmiana zestawu ikon w openoffice z domyślnego, co próbowałem wcześniej, nic nie przynosi ale nie jest to problem, bo ustawiony kolor okien dla oka jest praktycznie czarny. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.