Skocz do zawartości

Geolokalizacja Użytkownika

madragor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zastanawia mnie jedna rzecz. Jakiś czas temu znalazłem ofertę prywatnej firmy, która zachwala swój nowy system analizy ruchu w serwisach www. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest przedstawienie dokładnych danych uzytkownika. Jako przykład podają informację jedengo z użytkowników [domyślam się, że może to być tylko chwyt marketingowy]. Zastanawia mnie jednak jak jest to możliwe? Jedyne co udało mi się dowiedzieć na temat geolokalizacji po IP to tyle że najczęsciej trafia się bezpośrednio do samego dostawcy, a nie do użytkownika. Skąd u nich mogą być takie informacje i jak przed takim czymś się bronić.

P. S.

Nie interesuje mnie ten temat ze względow biznesowych czy temu podobnych, jedyny powód to zwykła ciekawość. Post ten jest pewną formą ciekawostki i być może ciekawej i konstruktywnej dyskusji.

Pozdrawiam

Madragor

Tak da się jeśli coś przeskrobiesz w internecie większego to policja w porozumieniu z providerem odnajdzie miejsce podłączenia komputera do internetu. Są i na to sposoby ale to chyba już nie ważne :). Jakaś firma od danych statystycznych nie jest w stanie na podstawie IP dokładnie zlokalizować maszynę. Oczywiście informacje o miejscach, danych osobowych itp są do zdobycia nie tylko przez IP. Ile informacji znajdziesz o sobie w archiwum GG :D ? Dużo więcej niż u swojego providera, ale ten sposób też nie pasuje do tematu, bo to raczej do maks kilku komputerów.