Materialis Napisano Październik 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2007 Witam, mój problem jest być może prosty, ale nie umiem sobie z nim poradzić. Właśnie zainstalowałem sobie Fedorę 7 i mam tutaj kłopot z uzyskaniem połączenia. Internet mam przed kablówkę i jak się można domyślać na XP chodzi. W oknie network, kiedy próbuję Aktywować tą kartę, przydzielanie adresu IP zakańcza się niepomyślnie. Powinien być ustalony przez DHCP i tak też jest w ustawieniach. Próba połączenia się na statycznych ustawieniach też zakańcza się jakimś błędem. komenda lscpi dała: "00:12.0 Ethernet controller VIA Technologies, Inc. VT6102 [Rhine-II] (rev 74)" także system kartę sieciową wykrywa. Pod komendą ethtool eth0 też wszystko dobrze wyglada. ifcongfig daje tylko Loopbacka, no ale to jasne, jak urządzenie nie łączy z siecią. Jak patrzyłem na logi podczas próby łączenia, wyświetla się tylko wysyłanie dhcp packów na bramkę 255.255.255.255 i komunikat "Network is down". Szczerze nie wiem, co może być tego przyczyną, tak samo było jak odpalałem Ubunty Live CD. Przeszukałem forum i google, ale nic nie znalazłem. Może ktoś ma jakąś radę (lub może potrzebujecie więcej info) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bugaz1978 Napisano Październik 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 22, 2007 Jak ja mam problemy z połączeniem to patrzę sobie step by step co się dzieje: ifconfig eth0 up dhclient eth0 i czasami daje to coś jakiś ślad :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Materialis Napisano Październik 23, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2007 Jak ja mam problemy z połączeniem to patrzę sobie step by step co się dzieje: ifconfig eth0 up dhclient eth0 i czasami daje to coś jakiś ślad :-) Przy dhclient eth0 nic się nie dzieje, zaś przy ifconfig eth0 up dostaję komunikat: "SI0CSIFFLAGS: Function not implemented" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 23, 2007 pokaz co masz w pliku /etc/sysconfig/network zajzyj do katalogu /etc/sysconfig/network-scripts/ i zobacz czy masz tam plik o nazwie ifcfg-eth0 jezeli go nie masz to go stworz touch ifcfg-eth0 i wpisz tam DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp ONBOOT=yes potem restart kompa i pokaz co pokazuje komenda ifconfig -a pokaz co pokazuje komenda /sbin/service network status pokaz co pokazuje komenda /sbin/chkconfig --list |grep network potem bedziemy myslec co dalej napisz czy masz stale ip czy przydziela ci zawsze inne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Materialis Napisano Październik 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 Zarówno w network jak i w network-scripits jest plik ifcfg-eth0 o zawartości: TYPE=Ethernet HWADDR=<tutaj MAC> BOOTPROTO=dhcp ONBOOT=yes USERCTL=no IPV6INIT=yes PEERDNS=no (w network/profiles/ są też pliki: hosts, network, resolv.conf ) komenda ifconfig -a, jesli chodzi o eth0, pokazuje: Link encap:Ethernet HWaddr <tu MAC> BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1 RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0 TX: packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0 collisions:0 txqueuelen:1000 RX bytes:0 (0.0 B) TX bytes:0 (0.0 B) Interrupt:16 Base address:0xa000 /sbin/service network status: Configured devices: lo eth0 Currently active devices: lo (ręczna aktywacja nie daje efektu) /sbin/chkcinfig --list | grep network: network 0:off 1:off 2:on 3:on 4:on 5:on 6:off edit/ IP przydzialają mi stałe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 Ja bym na początek: 1. wywalił z ifcfg-eth0 obsługę IPv6 (po prostu usuń tę linię). 2. zmieniłbym obsługę DNS na PEERDNS=yes. Wcześniej sprawdź jak wygląda plik resolv.conf teraz a jak będzie po zmianie PEERDNS [EDIT]Swoja drogą, to ja mam w ifcfg-eth0 tylko wpisy DEVICE=eth0 BOOTPROTO=dhcp HWADDR=[ cenzura ;-) ] ONBOOT=yes I wszystko działa bez problemów. Również mam stałe IP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMON Napisano Październik 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 kurde ciezko tak na odleglosc cos poradzic jak ty aktwujesz to recznie napisz nie wiem czy probowales moze komendy "/sbin/service network restart " dziwi mnie ten komunikat dosc nietypowe "ifconfig eth0 up "SI0CSIFFLAGS: Function not implemented" nie ma otym zadnych informacji w necie sluchaj jak masz na stale ip to moze wpisze na stale w pliku ifcfg-eth0 wszystkie swoje parametry DEVICE=eth0 BOOTPRO=static lub no IPADDR=x.x.x.x ---adres GATEWAY= --- adres bramy NETMASK=255.255.255.0 ----maska ONBOOT=yes tylko musisz zmienic w panelu sterowania na reczne przypisanie ip po jak bedzie automatyczne to nadpisze ten pliczek po swojemu i postaraj sie podniesc interfejs no i w resolv.conf swoje dnsy ale najpierw sprawdz czy w ogole sie cos podnosi ty masz chyba karte bez przewodowa tak ?? to laptop? jezeli tak to sproboj zainstalowac madwifi ze stronki http://madwifi.org/wiki moze to cos pomoze czuje ze sterowniki do karty sa jakies kijowe lub zle dzialaja bo ifconfig raczej nie powinien takich bledow wywalac - takze moze cos w tym kierunku bym szukal . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Materialis Napisano Październik 26, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 ty masz chyba karte bez przewodowa tak ?? to laptop? jezeli tak to sproboj zainstalowac madwifi ze stronki http://madwifi.org/wiki moze to cos pomoze czuje ze sterowniki do karty sa jakies kijowe lub zle dzialaja bo ifconfig raczej nie powinien takich bledow wywalac - takze moze cos w tym kierunku bym szukal . Nie, to pc zwykly z sieciówką na płycie głównej, ale parę lat już ma. Też coś mi się wydaje, że to może być sprawka driverów. Poszukam, popatrze i spróbuję zainstalować nowe jak znajdę. Dzięki za dotychczasową pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi