Skocz do zawartości

Partycje

Subaru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Problemik mam a nawet dwa...

Jeden dotyczy LVM na drugim dysku Połaczonych partycji SWAP i / jeszcze za czasów Aurox 11.1 czy jest jakiś program/sposób na odczytanie tejże zawartości??

Drugi problemik dotyczy terminala bowiem niegdyś miałem jakieś polecenie, które wyświetlało listę procesów oraz ich PID co ułatwiało killing poleceniem kill ^_^ wie ktoś może jakie to polecenie??

Fedora Core 7 bez zmian ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc

Subaru

Jeden dotyczy LVM na drugim dysku Połaczonych partycji SWAP
Połączony swap i partycja / ??? "dysk Połączonych partycji"??? :lammer: Czegoś nie rozumiem.

LVM zazwyczaj wystarczy podmontować. Jeśli to zaszłości z Auroksa, to zapewne trzeba od nowa utworzyć grupę LVM, woluminy fizyczne itd. Przeczytaj man do pvcreate, lvcreate

Chyba źle się wyraziłem ^_^ (jak zwykle :P)

Chodzi o to, że pamiętny Aurox 11.1 zamiast stworzyć 3 partycje / /boot i SWAP zrobił tak, że /boot jest OK ale z / i SWAP zrobił jeden Volumin Logiczny LVM przez to teraz nie idzie tego odczytać w qtparted czy gparted bo to nie jest partycja jako taka...

Zaś z terminalem chyba wyraziłem się jasno?? :) (wpisywało się coś i wyrzucało słupek procesów :) była jeszcze wersja graficzna nawet...)

Edytowałem mój post powyżej.

Zaś z terminalem chyba wyraziłem się jasno??
man ps.

[EDIT]Więcej o LVM jest np. tutaj http://pl.docs.pld-linux.org/pld_dok.html#lvm2 - tylko trzeba czytać "z głową", bo to podręcznik do PLD.

[EDIT2} Jeśli nie masz większych problemów z angielskim, to oczywiście niezastąpiona będzie dokumentacja od RHEL http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...ager/index.html

Co do terminala "ps -e" było tym co szukam wielkie dzięki :)

Co do LVM poczytałem ale nic... wywnioskowałem tylko, że trzeba cośtam zrobić i dopiero zamontować bleh no to na własną ręke sprawdzam i co uzyskałem po wielu próbach...

Dostałem się bezproblemowo do drugiego /boot (tego z drugiego dysku) i wyczytałem taką linijeczkę

/dev/VolGroup00/LogVol00

no to myślę sobie "let's try"

mount -t ext3 /dev/VolGroup00/LogVol00  /media/lvm

o dziwo terminal nic nie wypluł zdziwiłem się bardzo ale kiedy otworzyłem /media/lvm o dziwo cała zawartość się pojawiła :) tylko nie wiem czemu po próbach z /boot nie zmieniłem w linii polecenia ext3 na coś innego ale widać podziałało wielkie dzięki szefie :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...