Subaru Napisano Październik 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 Witam Problemik mam a nawet dwa... Jeden dotyczy LVM na drugim dysku Połaczonych partycji SWAP i / jeszcze za czasów Aurox 11.1 czy jest jakiś program/sposób na odczytanie tejże zawartości?? Drugi problemik dotyczy terminala bowiem niegdyś miałem jakieś polecenie, które wyświetlało listę procesów oraz ich PID co ułatwiało killing poleceniem kill wie ktoś może jakie to polecenie?? Fedora Core 7 bez zmian Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc Subaru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 Jeden dotyczy LVM na drugim dysku Połaczonych partycji SWAPPołączony swap i partycja / ??? "dysk Połączonych partycji"??? :lammer: Czegoś nie rozumiem. LVM zazwyczaj wystarczy podmontować. Jeśli to zaszłości z Auroksa, to zapewne trzeba od nowa utworzyć grupę LVM, woluminy fizyczne itd. Przeczytaj man do pvcreate, lvcreate Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Październik 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 Chyba źle się wyraziłem (jak zwykle ) Chodzi o to, że pamiętny Aurox 11.1 zamiast stworzyć 3 partycje / /boot i SWAP zrobił tak, że /boot jest OK ale z / i SWAP zrobił jeden Volumin Logiczny LVM przez to teraz nie idzie tego odczytać w qtparted czy gparted bo to nie jest partycja jako taka... Zaś z terminalem chyba wyraziłem się jasno?? (wpisywało się coś i wyrzucało słupek procesów była jeszcze wersja graficzna nawet...) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 Edytowałem mój post powyżej. Zaś z terminalem chyba wyraziłem się jasno?? man ps. [EDIT]Więcej o LVM jest np. tutaj http://pl.docs.pld-linux.org/pld_dok.html#lvm2 - tylko trzeba czytać "z głową", bo to podręcznik do PLD. [EDIT2} Jeśli nie masz większych problemów z angielskim, to oczywiście niezastąpiona będzie dokumentacja od RHEL http://www.redhat.com/docs/manuals/enterpr...ager/index.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Subaru Napisano Październik 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 Co do terminala "ps -e" było tym co szukam wielkie dzięki Co do LVM poczytałem ale nic... wywnioskowałem tylko, że trzeba cośtam zrobić i dopiero zamontować bleh no to na własną ręke sprawdzam i co uzyskałem po wielu próbach... Dostałem się bezproblemowo do drugiego /boot (tego z drugiego dysku) i wyczytałem taką linijeczkę /dev/VolGroup00/LogVol00 no to myślę sobie "let's try" mount -t ext3 /dev/VolGroup00/LogVol00 /media/lvm o dziwo terminal nic nie wypluł zdziwiłem się bardzo ale kiedy otworzyłem /media/lvm o dziwo cała zawartość się pojawiła tylko nie wiem czemu po próbach z /boot nie zmieniłem w linii polecenia ext3 na coś innego ale widać podziałało wielkie dzięki szefie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi