Skocz do zawartości

Czasowe Wyłączenie Kompa

Maciuch

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie- czy w linuksie jest jakiś program, lub czy można takowy doinstalować, w którym można by ustawić żeby np. za 1h wyłączył się sam komputer?

Próbowałem odpalić wymieniony pod tematem Switch Off, programik chodzi, odlicza itd, ale już z samym wyłączeniem ma problem

jak ktoś zna coś takiego to proszę o podpowiedź

A po co program? Wpisujesz w konsoli:

<code>

wyksztalcioch@FreeBook ~$ sleep 1h;halt -p

<code>

I działa

OFF TOP zgryźliwy ;)

sleep 1h;halt -p

@wyksztalcioch

No cóż zaczynam chyba rozumieć znaczenie słowa które było pierwowzorem Twojego nicka. Nie chodzi o to byś błysnął swoją wiedzą konsolomagii tylko w najprostszy (ale nie prostrzy niż to możliwe ;) ) sposób wyjaśnił komuś, kto jak mogę się domyśleć z linuksem nie miał za wiele do czynienia, to o co się pyta. W taki sposób ludzie się zniechęcają do linuksa i potem krążą jakieś mity niestworzone (chociaż jest już lepiej):P

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Ja bym to dodał jeszcze do cron, żeby było cyklicznie np. codziennie zamyka się system sam o xx:xx

Na cron i at jest graficzna nakładka gnome-schedule bo w tym vi to można wygenerować całą powieść zanim się zrobi to co się chciało ;P

Bardzo fajna ta nakladka. Dzieki za info bo nie wiedzialem ze takie cos istnieje :)

Ciekawe rozwiązanie, które wyłącza komputer w godzinach 22-15 jeśli był bezczynny przez pół godziny ;)

http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php...3467&page=2

Link do programu jest w pierwszym poście. Całość działa jak wygaszacz ekranu tylko polecenie inne, coś czego kiedyś szukałem, tylko że ja chcę włączyć ściąganie danych w ten sposób.

[EDIT]

* najciemniej pod latarnią, w repo fedory jest program xautolock, który robi to co ten z linku wyżej, czyli uruchamia program po paru minutach bezczynności. Ja np mam w autostarcie wpis xautolock -time 5 -locker amule, czyli po 5 minutach jak mnie nie ma włącz amule. Oczywiście zamiast amule może być dowolny program lub wyłączenie kompa. Więcej opcji w man. Dla mnie bomba, polecam wszystkim.

* jest jeszcze dla GNOME gshutdown

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...