Maciuch Napisano Październik 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 No właśnie- czy w linuksie jest jakiś program, lub czy można takowy doinstalować, w którym można by ustawić żeby np. za 1h wyłączył się sam komputer? Próbowałem odpalić wymieniony pod tematem Switch Off, programik chodzi, odlicza itd, ale już z samym wyłączeniem ma problem jak ktoś zna coś takiego to proszę o podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
InIrudeBwoy Napisano Październik 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 yum install kshutdown Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciuch Napisano Październik 24, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 działa :* Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyksztalcioch Napisano Październik 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 24, 2007 A po co program? Wpisujesz w konsoli: <code> wyksztalcioch@FreeBook ~$ sleep 1h;halt -p <code> I działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MC' Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 OFF TOP zgryźliwy sleep 1h;halt -p @wyksztalcioch No cóż zaczynam chyba rozumieć znaczenie słowa które było pierwowzorem Twojego nicka. Nie chodzi o to byś błysnął swoją wiedzą konsolomagii tylko w najprostszy (ale nie prostrzy niż to możliwe ) sposób wyjaśnił komuś, kto jak mogę się domyśleć z linuksem nie miał za wiele do czynienia, to o co się pyta. W taki sposób ludzie się zniechęcają do linuksa i potem krążą jakieś mity niestworzone (chociaż jest już lepiej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciuch Napisano Listopad 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 nie jest tak zle- zrouzmialem ale i tak zainstalowalem programik:) a co do tej komendy to mam prz okazji pytanko: czy jest mozliwosc wylaczania programow za pomoca terminala? zeby dzialalo cos w stylu: sleep 1h;QuitAmarok -p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Listopad 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 prostrze polecenie aby wyłączyć kompa po godzinie to shutdown -h 60 a z programem to musiałbyś chyba jakiś skrypt napisać znając Pid aplikacji, chyba że przez polecenie killall i nazwą procesu tak mi się wydaje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baksiu Napisano Listopad 4, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2007 Zabijanie procesu po nazwie : pkill nazwa_programu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cracket Napisano Listopad 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2007 A jest chyba jeszcze standardowe killall? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek Napisano Luty 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2008 Wpisujesz w konsoli: at 21:20 at> poweroff at> <EOT> Na końcu naciskasz Ctrl-D i o godz. 21:20 komputer się wyłączy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 7, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 7, 2008 Ja bym to dodał jeszcze do cron, żeby było cyklicznie np. codziennie zamyka się system sam o xx:xx Na cron i at jest graficzna nakładka gnome-schedule bo w tym vi to można wygenerować całą powieść zanim się zrobi to co się chciało ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Luty 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2008 Ja bym to dodał jeszcze do cron, żeby było cyklicznie np. codziennie zamyka się system sam o xx:xx Na cron i at jest graficzna nakładka gnome-schedule bo w tym vi to można wygenerować całą powieść zanim się zrobi to co się chciało ;P Bardzo fajna ta nakladka. Dzieki za info bo nie wiedzialem ze takie cos istnieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Luty 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Luty 8, 2008 Ciekawe rozwiązanie, które wyłącza komputer w godzinach 22-15 jeśli był bezczynny przez pół godziny http://www.mandrivalinux.eu/showthread.php...3467&page=2 Link do programu jest w pierwszym poście. Całość działa jak wygaszacz ekranu tylko polecenie inne, coś czego kiedyś szukałem, tylko że ja chcę włączyć ściąganie danych w ten sposób. [EDIT] * najciemniej pod latarnią, w repo fedory jest program xautolock, który robi to co ten z linku wyżej, czyli uruchamia program po paru minutach bezczynności. Ja np mam w autostarcie wpis xautolock -time 5 -locker amule, czyli po 5 minutach jak mnie nie ma włącz amule. Oczywiście zamiast amule może być dowolny program lub wyłączenie kompa. Więcej opcji w man. Dla mnie bomba, polecam wszystkim. * jest jeszcze dla GNOME gshutdown Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi