zyguli Napisano Październik 26, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 26, 2007 Wczoraj, po restarcie X'a, serwer nie wstał. Musiałem skonfigurować go na nowo. To obecny jego, działający kształt: # Xorg configuration created by system-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nv" EndSection Section "Screen" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" DefaultDepth 24 SubSection "Display" Viewport 0 0 Depth 24 Modes "1152x864" "1152x768" "1024x768" "800x600" "640x480" EndSubSection EndSection A to moja stara konfiguracja xorg.conf. Używałem TwinView, aiglx i compiz fusion: # Xorg configuration created by livna-config-display Section "ServerLayout" Identifier "single head configuration" Screen 0 "Screen0" 0 0 InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard" EndSection Section "Files" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules/extensions/nvidia" ModulePath "/usr/lib/xorg/modules" EndSection Section "ServerFlags" # Removed Option "Xinerama" "1" Option "AIGLX" "on" Option "Xinerama" "0" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Keyboard0" Driver "kbd" Option "XkbModel" "pc105" Option "XkbLayout" "pl" Option "XkbOptions" "altwin:super_win" EndSection Section "InputDevice" Identifier "Mouse0" Driver "mouse" Option "Emulate3Buttons" "false" Option "Buttons" "7" Option "ButtonMapping" "1 2 3 7 6" Option "ZAxisMapping" "4 5" EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor0" VendorName "Unknown" ModelName "Philips" HorizSync 31.0 - 68.0 VertRefresh 60.0 - 85.0 EndSection Section "Monitor" Identifier "Monitor1" VendorName "Unknown" ModelName "LG StudioWorks 775N" HorizSync 30.0 - 70.0 VertRefresh 50.0 - 160.0 EndSection Section "Device" Identifier "Videocard0" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 6800" Option "NoLogo" "true" Option "DamageEvents" "True" Option "UseEvents" "False" Option "TripleBuffer" "True" Option "BackingStore" "True" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" EndSection Section "Device" Identifier "Videocard1" Driver "nvidia" VendorName "NVIDIA Corporation" BoardName "GeForce 6800" Option "DamageEvents" "True" Option "UseEvents" "False" Option "TripleBuffer" "True" Option "BackingStore" "True" Option "AddARGBGLXVisuals" "True" BusID "PCI:1:0:0" Screen 1 EndSection Section "Screen" # Removed Option "TwinView" "0" # Removed Option "metamodes" "CRT-0: 1152x864 +0+0; CRT-0: 1024x768 +0+0; CRT-0: 800x600 +0+0; CRT-0: 640x480 +0+0" Identifier "Screen0" Device "Videocard0" Monitor "Monitor0" DefaultDepth 24 Option "TwinView" "1" Option "metamodes" "CRT-0: 1152x864 +0+0, CRT-1: 1152x864 +1152+0; CRT-0: 1024x768 +0+0; CRT-0: 800x600 +0+0; CRT-0: 640x480 +0+0" SubSection "Display" Depth 24 EndSubSection EndSection Section "Screen" Identifier "Screen1" Device "Videocard1" Monitor "Monitor1" DefaultDepth 24 Option "TwinView" "1" Option "metamodes" "CRT-1: 1152x864 +0+0" EndSection Section "Extensions" Option "Composite" "Enable" EndSection Zmienił się sterownik z "nvidia" na "nv" a ręczna zmiana w xorg'u z powrotem na nvidia powoduje, że środowisko graficzne nie chce się ładować. Oczywiście skopiowanie starej konfiguracji powoduje wywalenie się X'a. Każdy restart komputera powoduje wywalenie się x'a, mimo że z każdym konfugurowaniem, xorg.conf wyglada tak samo -restart X'a działa, komputera wywołuje te sytuację. Po wejściu do "nVidia dispay settings" wyświetla się ten komunikat: You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server. Brakuje również tych wszystkich kategorii, które były wcześniej. Co się stało? Nie wprowadzałem wczoraj żadnych zmian i nie wiem, skąd wziął się problem. Próbowałem PIRUTem usunięcia pakietów livny nvidia-kernel i xorg'a i ogólnie wszelkich, mających jakiś związek i zainstalowania ich na nowo. Nic nie przynosi skutku. Bardzo proszę o pomoc. ------------- Listingi do 12-15 linijek umieszczaj między znacznikami [code] i [/code], dłuższe niż 15 linii pomiędzy [codebox] i [/codebox] - tak jest czytelniej. Przeczytaj "BB Code Help" - WalDo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2007 → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=14930 pkt.II.2 → http://poradnik.fedora.pl/index.html#graficzne Off Topic Osobiście nie polecam korzystania z nakładek typu pirut, yumex itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Październik 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2007 → http://forum.fedora.pl/index.php?showtopic=14930 pkt.II.2 → http://poradnik.fedora.pl/index.html#graficzne Off Topic Osobiście nie polecam korzystania z nakładek typu pirut, yumex itp. Nie bardzo rozumiem skierowanie do regulaminu. Przeszukałem forum i googla pod kątem problemu, w faq i wiki też nic nie znalazłem. Być może źle szukałem, ale nie można mi zarzucić braku woli, bo poświęciłem na to trochę czasu. Jeżeli wskazałeś mi jako pomoc to: su -c "/usr/bin/chcon -cv system_u:object_r:xserver_misc_device_t /etc/udev/devices/nvidia*" to otrzymuję w konsoli komunikat "/usr/bin/chcon: /etc/udev/devices/nvidia*: Nie ma takiego pliku ani katalogu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2007 Przeszukałem forum i googla pod kątem problemu, w faq i wiki też nic nie znalazłem.Usprawiedliwiony to otrzymuję w konsoli komunikat "/usr/bin/chcon: /etc/udev/devices/nvidia*: Nie ma takiego pliku ani katalogu"Wskazałem całą część poradnika dot. grafiki. Na pewno masz zainstalowane sterowniki nVidia? Instalowałeś paczki z repozytorium czy nie daj Boże binarki ze strony nVidii? Pokaż wynik: rpm -qa | grep nvidia Jaką masz kartę? Może potrzebny jest kmod-nvidia-96xx a nie kmod-nvidia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Październik 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2007 Usprawiedliwiony Wskazałem całą część poradnika dot. grafiki. Na pewno masz zainstalowane sterowniki nVidia? Instalowałeś paczki z repozytorium czy nie daj Boże binarki ze strony nVidii? Jaką masz kartę? Może potrzebny jest kmod-nvidia-96xx a nie kmod-nvidia? Wszystko zrobione było zgodnie "ze sztuką" - korzystałem z poradników. System działał mi od poczatku instalacji, tj od około miesiąca, na sterownikach z paczki, z TwinView (czyli na dwóch monitoracj) z aiglx i compiz-fusion bez żadnych kłopotów - dokładnie na starym xorg'u powyżej - wszystko działało jak należy, aż nagle wczoraj, mimo braku ingerencji w xorg'a, po przeładowaniu X'a, pojawiły się opisane wyżej problemy. Ni stąd ni zowąd coś się zepsuło, a ja nie potrafię tego powiązać z niczym... A karta, co wskazuje też wklejona treść starego xorg.conf, to geforce 6800. edit: Wiem, że są w systemie logi. Mógłbym załadować z powrotem stary plik xorg'a i później przedstawić treść loga z komunikatami o przyczynach, tylko wskaż mi, proszę, który to plik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2007 Piszesz, że edytowałeś ręcznie jeden wpis ("nv" na "nvidia") a próbowałeś podstawić stary xorg.conf? No i czy zrobiłeś to co sugerował system → "You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server." [EDIT] No i pokaż jakie masz pakiety nvidia zainstalowane (polecenie w poprzednim moim poście) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Październik 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2007 Piszesz, że edytowałeś ręcznie jeden wpis ("nv" na "nvidia") a próbowałeś podstawić stary xorg.conf? No i czy zrobiłeś to co sugerował system ? "You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server." Próbowałem podstawić stary xcorg.conf - napisałem to w pierwszym poście. Polecenie dane mi przez konfigurator nvidii też wykonałem; tworzy on własną wersję xorg.conf, która też wywała X przy przeładowaniu. [EDIT] No i pokaż jakie masz pakiety nvidia zainstalowane (polecenie w poprzednim moim poście) Jedyne polecenie, jakiego się doszukałem to z podaniem modelu karty - nie było pytania o pakiety zainstalowany pakiet to: kmod-nvidia.i686 100.14.19-1.2.6.22.9_9 Instalowałem go yumem przez yum install kmod-nvidia, na początku używania systemu. edit: dokładniej to kmod-nvidia - 100.14.19-1.2.6.22.9_91.fc7.i686 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Październik 27, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2007 No, to już tylko chyba "wyjść i wejść jeszcze raz" przychodzi mi do głowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zyguli Napisano Październik 27, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Październik 27, 2007 No, to już tylko chyba "wyjść i wejść jeszcze raz" przychodzi mi do głowy szkoda... edit: już rozumiem, co miało być pytaniem o pakiety: Pokaż wynik:rpm -qa | grep nvidia To wynik: xorg-x11-drv-nvidia-100.14.19-3.lvn7 kmod-nvidia-100.14.19-1.2.6.22.9_91.fc7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi