Skocz do zawartości

Kudzu

DEMON

Rekomendowane odpowiedzi

male pytanko - usluga o nazwie kudzu zajmuje sie wykrywaniem nowego sprzetu w systemie itp.

ja ta usluge wylaczylem jednak jak wlozylem 2 karte do komputera to normalnie system mi ja wykryl. sadzilem ze jak ta usluga jest wylaczona to zaden nowy sprzet nie bedzie wykrywany - zaciekawilo mnie to :) moze ktos wie :)

kudzu 0:wyłączone 1:wyłączone 2:wyłączone 3:włączone 4:włączone 5:wyłączone 6:wyłączone

jak widac usluga na poziomie 3 jest wlaczona a na 5 czyli na graficznym jest wylaczona - wiec moze jest tak ze system startujac leci przez wszystkie poziomy i na 3 ja uruchamia , znajduje karte potem leci dalej i na 5 poziomie ja wylacza - czy dobrze kombinuje ???

Nie tak.

Komputer uruchamia się w 3 poziomie (tryb tekstowy) a potem przechodzi do 5 ( jeśli masz interfejs graficzny). 0 to jest wyłączenie a 6 to reboot

W Twoim wypadku system podczas startu odpala kudzu. Zastanawiam się tylko czy 3 i 5 poziom nie działają jednocześnie tzn. do 3 który jest pierwszy nie dołącza 5? Ktoś wie więcej na ten temat?

czy 3 i 5 poziom nie działają jednocześnie tzn. do 3 który jest pierwszy nie dołącza 5?
Nie. 3 oznacza Net+konsola, 5 oznacza Net+X. Uruchamianie i zatrzymywanie usług jest definiowane osobno w /etc/rc3.d i /etc/rc5.d.

Z tym że przy zmianie poziomu, np. z 3 na 5 przez init5 wpisane z konsoli, jeżeli w rc3 był S*, który w rc5 nie ma odpowiednika ani S*, ani K*, usługa pozostaje żywa.

OT: w praktyce różnie bywa z jakością wpisów. Np. taka Java jdk-1.6.0_02-fc wpisuje S95jexec do wszystkich poziomów.