rafori Napisano Listopad 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2007 Witam, mam laptopa asusa z wbudowanym WIFI. Po instalacji F7 wykryta zostala tylko moja karta sieciowa ethernet. Bardzo dobrze. Nie korzystam z WIFI i nie mam zamiaru. Jednak po yum update przy uruchamianiu F7 dioda sygnalizujaca WIFI sie wlacza. Chcialbym aby WIFI bylo nieaktywne. Specjalnie w tym celu zainstalowalem F7 ponownie, starannie dobierajac pakiety i odznaczajac wszystko co bylo zwiazane z WIFI. Po instalacji F7 wszystko bylo dobrze, tzn. WIFI nie wlaczalo sie. Po aktualizacji dioda swieci sie. Co musze odinstalowac? Co jest odpowiedzialne za ten stan? Pozdrawiam, Rafal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abc Napisano Listopad 1, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 1, 2007 To że dioda się świeci, nie znaczy jeszcze że wifi jest aktywne. W moim asusie mogę sobie dowolnie zapalać i gasić diodki zapisując 0 lub 1 do /proc/acpi/asus/wled oraz mled. Możesz sprawdzić czy naprawdę wifi działa i ew. je wylączyć wykorzystując iwconfig. Może pomoże też ustawienie, żeby moduł od karty wifi (u mnie ipw2200) nie ładował się przy starcie systemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafori Napisano Styczeń 14, 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano Styczeń 14, 2008 W moim asusie mogę sobie dowolnie zapalać i gasić diodki zapisując 0 lub 1 do /proc/acpi/asus/wled oraz mled. Nawet nie mam takich katalogow.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kempes84 Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 U mnie dioda tez sie caly czas swieci, ale to nie znaczy, ze wifi jest aktywne. Mam podlaczony kabelek do lapa i lapie tylko przez to. Nie znam sie do konca, ale moze juz tak musi byc? Wifi przeciez sie uruchamia dopiero jak sie przelaczy "pstryczek" ale to tylko moje domysly, nic na pewno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanji Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 Jeśli chcesz, a nic inne nie działa, to możesz też wpisać: iwconfig nazwa_interfejsu txpower off Zadziała jeśi tylko system tą sieciówkę wykrywa. Jeśli nie wykrywa, to nic nie da, ale wtedy to też nie będzie potrzebne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 mam laptopa asusa z wbudowanym WIFI. Po instalacji F7 wykryta zostala tylko moja karta sieciowa ethernet. Bardzo dobrze. Nie korzystam z WIFI i nie mam zamiaru. Jednak po yum update przy uruchamianiu F7 dioda sygnalizujaca WIFI sie wlacza. Chcialbym aby WIFI bylo nieaktywne. zapewne nowy kernel obsługuje (lub obsługuje inaczej) twoje wifi; oczywiście nie używaj starego z tego powodu, używając lsmod możesz znaleźć moduł odpowiadający za działanie WIFI i dodać go do listy w pliku /etc/modprobe.d/blacklist; nie wiem tylko czy czasem wtedy WIFI fizycznie się nie włączy i nie będzie niepotrzebne zjadać baterii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lszk Napisano Kwiecień 8, 2008 Zgłoszenie Share Napisano Kwiecień 8, 2008 Jak kogoś ta dioda denerwuje, to zawsze można Fn+F2 Ewentualnie Fn plus inny klawisz odpowiedzialny za wifi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi