Agard Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Zwykle mam na swoim kompie zainstalawaną zarówno Fedorę jak i Windows. Jak do tej pory oba systemy działały mniej więcej bez większych problemów obok siebie. Ostatnio wreszcie podłączyłem swojego kompa do Internetu ... no i dosyć szybko Winda się całkiem rozkraczyła (dokładniej przy usuwaniu z niej wirusów, ale to szczegół). Próbuje teraz ponownie zainstalować Windowsa XP, ale mam problem z uruchomieniem instalatora Windy. Wsadzam płytkę , restartuję, instalator się uruchamia i dochodzi do komunikatu o sprawdzaniu konfiguracji sprzętowej komputera, a potem już nic tylko czarny ekran. Ma ktoś z was pomysł jak zmusić Windowsa do instalacji bez usuwania Fedory i jej ponownej instalacji (co na pewno zadziała ... bo tak właśnie zrobiłem przy przechodzeniu z Fedory 6 na Fedore 7)? Jak do tej pory próbowałem z usuniętym z MBRu GRUBem oraz z całkowitym skasowaniem partycji na której była kiedyś Winda, ale oba pomysły nie zadziały ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Stworzyłeś partycje boot w fedorze ? Kiedyś też miałem ten problem. Jeszcze może pomóc jakaś dyskietka ratunkowa czy coś tam i fixmbr fixboot w konsoli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agard Napisano Listopad 2, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Tak ... mam osobną partycję na /boot. Fedora uruchamia mi się bez problemu i w tej chwili na niej działam. Tylko nie mogę zainstalować Windowsa (mimo że mam przygotowaną na niego kolejna pustą partycję) bo podczas próby instalacji Windowsowy instalator się zwiesza jak wspomniałem na początku. Jeśli nikt z was nic dobrego nie doradzi to Winda sobie poczeka pewnie na półce, aż będę przechodził na Fedorę 8 ... PS. Konkretniej mój komputer ma trzy partycje linuksowe (główna / i /boot na ext3 oraz partycja swap) oraz dwie Windowsowe (systemowa, która jest teraz pusta oraz druga z programami użytkowymi - obie zwykle pod NTFS). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekjs Napisano Listopad 2, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 2, 2007 Nie wiem, czy zadziała, ale może spróbujesz ukryć partycje Fedory (np. parted, fdisk etc.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
razor Napisano Listopad 3, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 3, 2007 Windows ma często problemy z odpaleniem swojego instalatora, gdy została utworzona oddzielna partycja boot. Myślę że najlepiej właśnie będzie jak poczekasz na Fedore 8, bo najprościej po prostu będzie usunąć /boot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Agard Napisano Listopad 4, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 4, 2007 Razor dzięki za sugestie. Problem rzeczywiscie tkwił w dodatkowej partycji dla /boot i wreszcie udało mi sie zainstalowac tą nieszczęsną Windę. Dla potomności ... oto jak udało się rozwiązać problem : 1. Zarchizowałem katalog /boot 2. Usunąłem partycję /boot. 3. Zainstalowałem Windowsa (tym razem instalator się wreszcie nie zwiesił) i następnie w trybie ratunkowym: 4. Odtworzyłem partycję którą poprzednio skasowałem oraz jej zawartość (poprawiając odpowiednio wpisy do /etc/fstab oraz /boot/grub/grub.conf bo kolejność dysków w tablicy partycji się oczywiście zmieniła, a wraz z nią nazwy urządzeń dyskowych) 5. Zainstalowałem ponownie GRUBa. i woila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qutrit Napisano Marzec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 Witam. Mam taki problem. Maiłem 30 dniowa warstwe WinXp oraz fedore7. Cały czas kozystalem z F7 do momentu kiedy potrzebny był mi WinXp, wybieram w Grubie WinXp a tu lipa bo licencja wygasła a nie miałem zainstalowanych sterow do netu zeby aktualizowac WinXp. Wiec chcaiałem (musiałem) reinstalowac WinXp (oczywiscie ze swiadomoscia ze MBR bedzie nadpisany). Wrzucam płytke winxp a tu problem znany; instalka zatrzymuje sie na "czarnym ekranie". Szukam na forum i znajduje "problemem" jest osobna partycja /boot. Za pomocą G-parted usuwam ta partycje, instalka rusza - winda zainstalowana- oczywiscie trzeba przywrocic /boot i Gruba. I tu zaczyna sie problem. Wkładam płyte z G-parted (chcac powtornie utworzyc partycje /boot) a tu program pokazuje mi ze mam 74GB niezdefiniowanej przestrzeni:( i winxp juz sie nie uruchamiał. Jestem więc pewnien ze uległa zniszczeniu tablica partycji. Na moje szczęscie spisałem na kartce "wyglad" mojego dysku przez reinstalacja winxp, oraz skopiowałem partycje /boot na dysk"d" ale teraz oczywiscie nie mam do niego dostepu. Teraz chciałbym przywrócic identyczna konfiguracje dysku (oraz naprawić /boot) , bo jak rozumiem tylko ona pozwoli mi na uruchomienie f7, moze ktoś z forumowiczów wie jak to zrobić krok po kroku?? Dzieki za odpoweidzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FC4B Napisano Marzec 10, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 10, 2009 za pomocą testdisk przywrocisz poprzedni a nawet wcześniejsze układy partycji tutaj mialem podobny problem http://forum.fedora.pl/lofiversion/index.php/t19933.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qutrit Napisano Marzec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2009 Dzięki FC4B ten program rzeczywiście jest świetny. Szukałem za jego pomocą moich partycji i poprawnie udało mi się przywrócić tylko 2 pierwsze sda1, sda2 tzn. winXp się uruchomił od razu oraz partycja "d" działa. Natomiast problem jest taki ze TestDisk nie moze znaleźć partycji rozszerzonej sda3, na ktorej miałem utworzone partycje od linuksa:( Nie wiem dlaczego ale TestDisk nie moze znaleść nic powyzej 8500 cylindra, mimo ze skanuje do 9729 cylindra. W związku z tym w TestDisku nie mam wykrytej partycji sda6. W TestDisku jest opcja "dodaj partycje" i moze wpisać ją "na sztywno" z tymi parametrami co na skanie ? Pytam bo nie chce nic popsuć z F7 bo jak sobie pomysle o instalowaniu tego wszystkiego co na niej miałem to :lammer: Mam testdiska wersję 6.10 uruchamianą z DOS-a, a DOS uruchamiany z płyty startowej win98. Oczywiście cały czas walcze z tym zmieniając rózne opcje programu. Moze ktoś spotkał sie z podobnym problemem i wie jak go rozwiązać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Marzec 12, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 12, 2009 Robiłeś testdiskiem "deep scan" albo jakoś tak podobnie? Jeśli w szybkim skanowaniu czegoś nie wyszuka jest szansa, że odnajdzie w tym pogłębionym. Poza tym jedna uwaga: nie wiem co to za testdisk pod DOS, ale ja zawsze korzystałem z płytki System Rescue CD → http://www.sysresccd.org/Main_Page Poza testdisk ma parę innych przydatnych narzędzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qutrit Napisano Marzec 17, 2009 Zgłoszenie Share Napisano Marzec 17, 2009 Witam ponownie WalDo, z tym testdisciem to chodzi mi o to ze mam wersje ktorą odpalam z pod DOSa, tzn. wkładam płyte startową pokazuje mi sie "A:>\" wkładam płyte na której mam testdisca szukam na niej testdisk.exe i juz, wygląda dokładnie tak jak ta wersja pod np. windowsa. Wracając do problemu to tak jak napisałem, problemem jest to, ze testdisk nie moze znaleźć partycji rozszerzonej (sda3 ze skanu). Skanuje od 0 do 9730 cylindra ale wynik przedstawia do 8500 cylindra. Natomiast jak chciałem ją utworzyć w testdiscu (add partition) to nie mogę wybrać "rozszerzenia" ze ma to być partycja extend (są wszystkie typy plików ale nie ma extend). Ponizej przedstawiam printscreen przedstawiający wynik działanie testdisca (deep search) na moim dysku. Pozdrawiam i czekam na sugestie P.S Wiem, ze mogę sformatować dyski z f7 i od nowa podzielić i na nowo wgrać f7, ale jak wspomiałem troche przeraza mnie wgrywanie od nowa tych wszystkich dodatków, więc format jest narazie ostatecznością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi