Skocz do zawartości

Opera, Flash Player I F8

matlas

Rekomendowane odpowiedzi

W F8 mam ciagle problemy z Opera. Przy stronkach gdzie znajduje sie w ktoryms miejscu flash pojawiaja sie nie raz error w Bug Buddy o tresci:

Nastąpiła awaria aplikacji <unknown>.

Informacje o awarii zostały prawidłowo zebrane

Daje anuluj i opera dziala dalej. Kolejne zgrzyty sa czasem jesli na stronce jest flash i zamykam zakladke to opera dostaje zwisu na 5s okolo i dopiero zamyka zakladke.

W konsoli wywala takie bledy w tych momentach:

zsh 87 % opera 

(process:3137): Gtk-CRITICAL **: gtk_clipboard_get_for_display: assertion `display != NULL' failed
Adobe FlashPlayer: gtk_clipboard_get(GDK_SELECTION_PRIMARY); failed. Trying to call gtk_init(0,0);
opera: Plug-in 3137 is not responding. It will be closed.
opera: Define environment variable OPERA_KEEP_BLOCKED_PLUGIN to keep blocked plug-ins.

(process:3145): Gtk-CRITICAL **: gtk_clipboard_get_for_display: assertion `display != NULL' failed
Adobe FlashPlayer: gtk_clipboard_get(GDK_SELECTION_PRIMARY); failed. Trying to call gtk_init(0,0);
61bfd5ba-1f9b-1608-057e0864-086f5ed0 is dumped
opera: Plug-in 3145 is not responding. It will be closed.
opera: Define environment variable OPERA_KEEP_BLOCKED_PLUGIN to keep blocked plug-ins.

(process:3153): Gtk-CRITICAL **: gtk_clipboard_get_for_display: assertion `display != NULL' failed
468fd8bf-4d6e-6b15-51ae5c8f-5db27658 is dumped
opera: Plug-in 3153 is not responding. It will be closed.

Strasznie to jest upierdliwe i uniemozliwia mi korzystanie z mojej ulubionej przegladarki.

Znany błąd, zaleca się downgrade plugina flash i czekać (jest na bugzilli, więc kolejne wydanie powinno zawierać tę poprawkę).

A moglbys opisac jak to dokonac i do ktorej wersji downgrade zrobic?

Spróbuj z flash-plugin-9.0.31.0-release.i386.rpm , jeśli nie będzie zmian rozważ tymczasowe przejścia na wersję 8 (z archiwum Adobe). Jeśli instalowałeś z (_rpma_ → RPM-a) ORT odinstaluj yumem, możesz też na twardo wyrzucić z folderu pluginów Opery plik .so wtyczki (jeśli działa poprawnie w innych przeglądarkach).

Problem w tym, że 9.5 może Ci nie pomóc. Jeśli dobrze pamiętam to wątek pojawił się na bugzilli jesienią - więc różnie może być. Natomiast v10 to duży postęp w obsłudze multimediów, w tym flashopodobnych (pojawić ma się między innymi pierwszy support dla Microsoftowego odpowiednika Adobe Flash o zapomnianej przeze mnie w tej chwili nazwie).

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...