Skocz do zawartości

Nagrywanie Fedora8 Live Cd

jwest

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem całkowicie zielony w linux-ie więc proszę o wyrozumiałość ;)

ściągnąłem wersje Gnome Media bodajże i nagrałem ją na pendriva ale nei chce sięz niego botować :/ w obrazie są 2 foldery a w nich jeszcze jakieśobrazy więc nie mam pojęcia co zrobić (mój komputer obsługuje botowanie z pendrive:) )

Bardzo proszęo pomoc, chcę się przesiąść na (_linuxa_ → Linuksa) ORT bo windows doprowadza mnie do szału (chyba mnie rozumiecie :D )

Z góry dzięki za pomoc!

• 1 month later...
ściągnąłem wersje Gnome Media bodajże
Napisz może dokładnie co ściągnąłeś a nie "bodajże". Jak nie wiesz dokładnie co, to podaj link do miejsca, z którego ściągałeś.

gnome-media to jeden z pakietów Fedory, więc nie bardzo rozumiem co ściągnąłeś.

i nagrałem ją na pendriva
Na pendrive'a nagrywa się nieco inaczej niż na płytę, więc może opisz dokładniej jak to zrobiłeś.

1. no dobra, ale jak mamy odpalone LiveCD z CD to jest opcja zainstaluj na dysk, czy jak by wybrał USB jako dysk docelowy to wystarczy żeby mieć system z USB?

2. jak się nagra LiveCD na USB podanym wyżej przeze mnie sposobem to będzie to system w którym nie ma użytkownika a root nie ma hasła (bo tak działa LiveCD), rozumiem że to trzeba gdzieś podłubać żeby zmienić, ale czy taki system jest poza tym w pełni funkcjonalny i nie zresetuje ustawień przy następnym bootowaniu? Poza tym pamiętam, że chyba w grub jako parametry jądra było coś w rodzaju "tylko do odczytu" dla LiveCD. Dla USB tego też trzeba by było ię pozbyć.

Ktoś to wie? Ja bym sprawdził ale mój USB ma tylko pół giga ;)