pvw Napisano Listopad 11, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 11, 2007 czesc zainstalowalem system, konfigurowalem sobie powoli rozne rzeczy, po zalogowaniu generalnie zainstalowalem java jdk poustawialem sciezki do javy itp. ale nie wykrywalo mi tej javy 1.6, tylko jakas 1.7icedtea, wiec zrestartowalem system. po ponownym zalogowaniu na jakiegokolwiek usera w x-ach wyskakiwal komunikat bledu ze poprzednia sesja trwala krocej niz 10 sek i costam blad wyskoczyl, ze w pliku .xsession-errors sa szczegoly. no i system wyrzuca mnie z powrotem do panelu logowania i wpuszcza tylko w jakims 'awaryjnym' trybie(np fluxbox). sprawdzilem plik .xsession-errors i jest tam mniej wiecej cos takiego: nie mozna znalezc profilu uzytkownika "pawel" errors: /usr/sbin/sabayon-apply, line 99 in <module> Fatal exception! exiting abnormally, SystemExit: 1 Couldn't exec gnome-session: no such file or directory czy mozecie pomoc i podpowiedziec jak naprawic srodowisko by znow dzialalo? dodam, ze tego typu blad zdarzyl mi sie juz kiedys w FC5 i tez nie moglem rozwiazac go. z tego co widze to ulomne sa srodowiska KDE, Gnome skoro tak po prostu potrafia sie wypieprzyc i lipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afick Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 witam aktualnie mam ten sam problem klikalem sobie instalowałem pakiety reset i jakies cos sie uruchomiło ;] dołączam sie do prośby kolegi afick ps. wklikalem sobie yum install kdebase zassalo 60mb i kde wstalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2007 nie mozna znalezc profilu uzytkownika "pawel"A sprawdziłeś czy istnieje katalog domowy tego usera? I jakie są uprawnienia do tego katalogu i podkatalogów? Co do javy: 1.7 IcedTea jest instalowana domyślnie przez Fedorę. Jeśli chcesz zmienić alternatives --config java Oczywiście jako root i wybierz tę, którą chcesz mieć działającą w systemie. z tego co widze to ulomne sa srodowiska KDE, Gnome skoro tak po prostu potrafia sie wypieprzyc i lipaNie mogę się powstrzymać od uwagi: bywają też ułomni użytkownicy a ich problemy wynikają zazwyczaj z nieznajomości systemu. Większość z nas nie ma z tymi desktopami problemów Parafrazując pewne powiedzonko: "Tu nie Windows, tu trzeba myśleć" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afick Napisano Listopad 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2007 hehehhe :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi