Cannabis Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 Chciałem zainstalować operę i w trakcję installacji pojawiło się coś takiego nie wiem dlaczego [root@localhost ~]# yum install opera Loading "installonlyn" plugin Setting up Install Process Setting up repositories core 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00 extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00 Reading repository metadata in from local files Parsing package install arguments No Match for argument: opera Nothing to do [root@localhost ~]# [root@localhost ~]# co jest nie tak ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 Nie znalazło Opery w repo... Nie widzę żebyś miał dodane repozytoria livny... Dla Fedory 7: rpm -Uhv http://rpm.livna.org/livna-release-7.rpm Dla Fedory 8: rpm -Uhv http://rpm.livna.org/livna-release-8.rpm A następnie rpm --import /etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-livna Polecenia wpisujemy oczywiście w konsoli pod rootem I wtedy wrzucasz yum install opera i powinno być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madragor Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 Z tego co się orientuję to opera nie jest dodana do repo livny, więc jeżeli chcesz mieć operę ściagnij paczkę ze strony opera.com w konsoli wpisz rpm -ihv paczka_opery.rpm jeżeli będzie brakować jakiś pakietów, doinstaluj yumem i powinno śmigać Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 Z tego co się orientuję to opera nie jest dodana do repo livny Dobrze się orientujesz. Paczkę trzeba ściągnąć ze strony Opery (jeśli nie ma jeszcze dla F8 możesz brać spokojnie dla F7 - trzeba wybrać z listy). Po ściągnięciu jako root przechodzisz do katalogu, w którym zapisany jest plik opera*.rpm i instalujesz przy pomocy polecenia yum localinstall opera*.rpm Będzie brakować o ile pamiętam pakietu compat-libstdc++3.3 (konkretnie biblioteki libstdc++.so.5 z tego pakietu) - yum sobie z tym poradzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 A yyy O_o Dziwne, bo u mnie na f7 była O_o A miałem tylko repo livny i fedory... Dziwne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 Dziwne Nawet bardzo Chyba, że na jakieś "krzywe" repozytorium na jakimś mirrorze trafiłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirmacik Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 Cześć! Mam takie pytanko gdzie znajdę ścieżkę do Javy w Fedorze 8? Bo potrzebuję zainstalować ją (Javę) w operze i potrzebna jest mi ścieżka do niej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 Zależy jak instalowałeś. U mnie jest to np. /usr/lib/jvm/jre/lib/i386 i standardowo taka ścieżka powinna być OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 jesli do /opt ja wypakowales z binarki od Suna to: /opt/jre1.6/lib/i386/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 Z tego co pamietam to instalka suna tworzy dowiazania symboliczne, i lepiej jest uzyc /opt/latest/lib/i386/ Unikniesz w ten sposob problemow po instalacji nowej wersji... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Listopad 15, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 15, 2007 Z tego co pamietam to instalka suna tworzy dowiazania symboliczne, i lepiej jest uzyc /opt/latest/lib/i386/ Unikniesz w ten sposob problemow po instalacji nowej wersji... Pozdro nie zgodze sie, instalka nowej wersji to usuniecie starej a instalacja nowej w ten sam katalog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sirmacik Napisano Listopad 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2007 Jest jeszcze taki drobny problem. Po wejściu na niektóre strony wyskakuje mi taki błąd: Log z błedu zamieszczam tutaj: http://wklej.org/id/5721c93f02 Można coś z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
matlas Napisano Listopad 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2007 Odinstalowac flasha , a blad wynika z tego, ze Opera nie obsluguje flasha poprawnie od dlugiego czasu (rok mam juz ten blad). A i ja odinstalowalem pokazywanie tego bledu czyli yum erase bug-buddy. Blad nie zniknie w konsoli ale komunikatem ci walic nie bedzie. Trzeba czekac do Opery 10 pewnie w styczniu moze bedzie w koncu flash w niej dzialal :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
happy-angel Napisano Listopad 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2007 Odinstalowac flasha , a blad wynika z tego, ze Opera nie obsluguje flasha poprawnie od dlugiego czasu (rok mam juz ten blad). A i ja odinstalowalem pokazywanie tego bledu czyli yum erase bug-buddy. Blad nie zniknie w konsoli ale komunikatem ci walic nie bedzie. Trzeba czekac do Opery 10 pewnie w styczniu moze bedzie w koncu flash w niej dzialal :/ Na fc7 u mnie nie bylo zadnych problemow z opera dopiero po inastalacji 8 zaczelo raportowac jakies bledy. Wlasnie przez tego buga odinstalowalem opere teraz nie moge ja zainstalowac z powrotem [root@v h]# yum localinstall opera*.rpm Loading "priorities" plugin Setting up Local Package Process 0 packages excluded due to repository priority protections Examining opera-9.24-20071015.6-shared-qt.i386-en.rpm: opera - 2:9.24-20071015.6.i386 Marking opera-9.24-20071015.6-shared-qt.i386-en.rpm to be installed Resolving Dependencies --> Running transaction check ---> Package opera.i386 2:9.24-20071015.6 set to be updated --> Finished Dependency Resolution Dependencies Resolved ============================================================================= Package Arch Version Repository Size ============================================================================= Installing: opera i386 2:9.24-20071015.6 opera-9.24-20071015.6-shared-qt.i386-en.rpm 12 M Transaction Summary ============================================================================= Install 1 Package(s) Update 0 Package(s) Remove 0 Package(s) Total download size: 12 M Is this ok [y/N]: y Downloading Packages: Package opera-9.24-20071015.6-shared-qt.i386-en.rpm is not signed Po zainstalowaniu przez rpm -i to mija doslownie moment i opere moge odpalac nic z tego nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Package opera-9.24-20071015.6-shared-qt.i386-en.rpm is not signed Całe wyjaśnienie w tej linijce. Pakiet nie jest podpisany i dlatego yum nie chce go wrzucić do systemu. Instalacja przebiegnie poprawnie, gdy odłączysz sprawdzanie podpisów:yum localinstall opera*.rpm --nogpgcheck rpm sprawdza podpisy, ale nie tak restrykcyjnie jak yum - założę się, że instalując przez rpm miałeś na koniec ostrzeżenie, że pakiet nie jest podpisany. [EDIT]Tak przy okazji: mam Opere 9.24 pod F8 i nie mam żadnych problemów z flashem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi