droicyn Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 Instalując F8 jako środowisko graficzne wybrałem GNOME teraz doinstalowałem KDE i nie wiem jak przerzucić się na KDE, bo chciałbym zobaczyć jak to jest na tym KDE, może bardziej mi się spodoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 13, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 13, 2007 Polecenie switchdesk KDE z konsoli jako użytkownik na którym chcesz mieć KDE (jeśli nie masz tego polecenia to yum install switchdesk) albo z poziomu ekranu logowania Sesja -> KDE. Jeśli z ekranu logowania pod "Sesja" nie masz KDE to napisz jak instalowałeś ten desktop. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
droicyn Napisano Listopad 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Ok zrobiłem tak jak mówiłeś z tą sesja w panelu logowania bo jak robiłem w konsoli to było bash swichdesk KDE commnad not found(jakoś tak) mam tylko pytanie dlaczego tutaj jest wszystko po angielsku?? Mogę zmienić na polski? I co to są te menedżery okien? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 yum install kde-i18n-Polish ... ale co to sa menedzery okien to juz musisz sobie sam doczytac Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 bo jak robiłem w konsoli to było bash swichdesk KDE commnad not found(jakoś tak)Pisałem powyżej yum install switchdesk mam tylko pytanie dlaczego tutaj jest wszystko po angielsku??Widocznie tak wybrałes przy instalacji. Instalowałeś z LiveCD czy z pełnego DVD? Mogę zmienić na polski?Jako root z konsoli system-config-language i wybierze sobie. Jeśli tego również nie masz to doinstaluj yum install system-config-language I co to są te menedżery okien?A to już sobie wyszukaj i poczytaj W skrócie graficzna nakładka na system. Najpopularniejsze to: Gnome → http://gnome.org (domyślny desktop dla Fedory) KDE → http://kde.org (wypasiony, ale "ciężki") XFCE → http://xfce.org (lekki i łatwy w konfiguracji desktop opierający się głównie na bibliotekach Gnome, bardzo dobry na stare kompy takie jak mój ) Fluxbox → http://fluxbox.org (bardzo lekki desktop, ale dość skomplikowany w konfiguracji) Ogólnie to polecam wrzucenie do googli hasła "podstawy linuksa" [EDIT]exbros był szybszy. W sprawie menedżerów się zgadzamy. Ale czy ten kde-i18n-Polish jest potrzebny? Ja mam KDE po polsku i nie mam tego pakietu w systemie? Może dlatego, że wybrałem polski od razu przy instalacji? [EDIT2]I jeszcze jedno. Na ekranie logowania musisz wybrać Language->Polish i potem przy logowaniu usera potwierdzić, że chcesz z niego korzystać zawsze ("Make Default"). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
droicyn Napisano Listopad 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Zainstalowałem tego switchdeska ;] ale jak wpisuję w konsoli switchdesk GNOME to wyskakuje mi taki tekst :"Desktop now set up to run GNOME" i nic się nie dzieje ;p ,a fedorke instalowałem z DVD ściągnąłem obraz z neta. A co do tego hasła na googlach to bardzo dobry pomyłs ;] pozdrawiam i dzięki za pomoc;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 i nic się nie dzieje ;pPoza tym, że jak się zalogujesz to desktopem będzie Gnome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
droicyn Napisano Listopad 14, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Hehe sęk w tym, że wylogowałem się i zalogowałem i nic;p chyba, że chodzi o ponowne uruchomienie systemu ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 14, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 14, 2007 Hehe sęk w tym, że wylogowałem się i zalogowałem i nic;pNo, to dziwne trochę jak dla mnie, ale możliwe, że switchdesk zmienia tylko sesję dla X-ów uruchamianych z konsoli (startx). Trzeba poczytać "man switchdesk" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi