MC' Napisano Listopad 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2007 Witam, Po wielu przygodach mniej i bardziej udanym odzyskiwaniu danych postanowiłem zapytać jak wykonujecie kopie bezpieczeństwa? Wiem, że to pytanie należy uszczegółowić. Podzieliłbym go na 3 części/pytania: 1. Jak wykonać kopie bezpieczeństwa działającego systemu (tj partycji /)? 2. ------------||----------------------- partycji /home (ew. dowolnej partycji innej od "/")? 3. ------------||---------------------- danych (pliki/foldery itp)? Czy pozostajecie przy zwykłym tar -owaniu czy tez stosujecie jakieś bardziej wymyślne/przemyślane sposoby? Oczywiście sprawa dotyczy środowisk *niksowych/Linuksowych Z góry dzięki za sugestie Pozdrawiam MC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arabski Napisano Listopad 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2007 Dyski systemowe mam po 9GB więc u mnie backup wygląda dd if=/dev/sda of=plik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 16, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 16, 2007 Czy pozostajecie przy zwykłym tar -owaniu czy tez stosujecie jakieś bardziej wymyślne/przemyślane sposoby?Ja mam partycje ext3 i zazwyczaj robię sobie backup przy pomocy dump. Daje się to potem albo w całości albo selektywnie (również w trybie interaktywnym) odtworzyć przez restore. Bardzo wygodne narzędzie. To jest odpowiedź na Twoje 1. i 2. pytanie jednocześnie. dump przed wykonaniem kopii robi sobie snapshot dzięki czemu robi poprawne kopie również z podmontowanych i aktywnych partycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Black Dog Napisano Listopad 17, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 17, 2007 A mógłbym prosić o konkretne polecenia jakie trzeba wydawac podczas robienia kopii całej partycji / ? Chodzi mi o to żeby zrobić pełną, kompleksową kopię systemu, którą mogę wrzucić na wypadek nieprzewidzianych zdarzeń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi