kasia Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Witam, mam problemy z instalacja fc8 x86_64. Poprzednio mialam opensuse 10.2. Uruchomilam instalatora w trybie tekstowym, ustawilam partycje do sformatowania / /tmp /var /home Wszystko przebieglo pomyslnie, wlacznie ze skopiowaniem dystrybucji na dysk, ale anakonda zawiesila sie w momencie rozpoczecia instalacji. Wyglada na to, ze dwa pakiety sie zainstalowaly i padla przy trzecim pakiecie, python. Probowalam kilka razy i zawiesza sie w tym samym miejscu. Pod open suse nie dzialaly mi wyjscia na mikrofon i sluchawki. Wpierw uruchomilam fc8 live i sprawdzilam, ze dzwiek i mikrofon dzialaja, a takze wireless, ale nie moge jej zainstalowac, jw. Czy ma ktos jakies sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor_szczecin Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 sprawdź czy płyta nie ma błędów, ja 2 razy ściągałem obraz z błędami ale w końcu się udało pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia Napisano Listopad 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 sprawdź czy płyta nie ma błędów, ja 2 razy ściągałem obraz z błędami ale w końcu się udało pozdrawiam sprawdzilam, nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 sprawdzilam, nie maPolecam ściągnięcie i instalację wersji 32-bit. O ile pamiętam z różnych postów tu na forum z tą 64-bitową kompilacją są różne dziwne problemy czasem. No i zdecyduj się gdzie o tym rozmawiamy, bo to juz 3. wątek, w którym poruszasz ten problem. W innym wątku pytałem czy masz miejsce na dysku? Sama dzieliłaś na partycje czy z automatu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia Napisano Listopad 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Pewnie ze sama dzielilam, co nie wierzysz we mnie. 32 bitowa sie sciaga sie, ale to trwa juz 5 godzin. Mozemy rozmawiac wszedzie, dla mnie to nie ma problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Off Topic Mozemy rozmawiac wszedzie, dla mnie to nie ma problemu.Nie chodzi o to czy to problem dla Ciebie, tylko dla tych którzy być może zetkną się z podobnym problemem i trafią na to forum. Prościej jest znaleźć odpowiedź w jednym wątku niż rozrzuconą po kilku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia Napisano Listopad 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Off Topic Nie chodzi o to czy to problem dla Ciebie, tylko dla tych którzy być może zetkną się z podobnym problemem i trafią na to forum. Prościej jest znaleźć odpowiedź w jednym wątku niż rozrzuconą po kilku. Wobec tego argumentu obiecuje sie poprawic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia Napisano Listopad 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Wersja i386 tez nie ruszyla, anaconda wywalila sie na pierwszym instalowanym pakiecie. Natomiast, udalo mi sie zainstalowac x86_64, gdy POZOSTAWILAM ANGIELSKI JAKO JEZYK PODCZAS INSTALACJI, wszystkie pakiety sie zainstalowaly. Uruchomila sie tylko tekstowa f8 startx uruchamia gnome. Jak szybko zmienic na tryb graficzny i kde? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Jak szybko zmienic na tryb graficzny i kde?Sprawdź, czy w pliku /etc/inttab nie masz przypadkiem linii: id:3:initdefault: jeśli tak, to zmień 3 na 5 i powinno z automatu odpalać w trybie graficznym. Jak już będziesz miała graficzny ekran logowania, to Sesja->KDE i przy logowaniu usera zapyta czy KDE ma pozostać domyślnym desktopem. Jeśli bez ekranu logowania (czyli tak jak masz w tej chwili), to o ile pamiętam trzeba wpisać startxkde albo dociągnąć pakiet switchdesk i zmienić domyślny desktop wydając jako użytkownik, dla którego chcesz zmienić środowisko polecenie switchdesk KDE startx Jeśli instalowałaś z LiveCD tego bez KDE w nazwie, to najpierw musisz ściągnąć KDE. Najprościej przez yum: yum groupinstall "KDE (K Desktop Environment)" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia Napisano Listopad 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Wielkie dzieki, X juz mam, a KDE nie moge uruchomic, bo nie jest zainstalowane. Nie udalo mi sie jeszcze uruchomic sieci i nie moge skorzystac z yum. Live nie chcialo sie uruchomic i instalowalam z instalki x86_64 w trybie tekstowym w jezyku angielskim, bo jak zmienialam na polski to wysypywala sie instalka. Moj router pracuje na PSK-TKIP. Wybieralam PSK, wpisywalam nazwe sieci i haslo, ale to nie ruszylo. Czy moze miec jakies znaczenie ze pod f8 nie ma dopisku TKIP? A z kabla nie moge skorzystac, bo go nie mam. Provider dostarcza mi wireless. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Jaki to model? Z HP prawie nigdy nie miałem problemów, no tylko ze swoim ale pomogła zmiana ustawień BIOSu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kasia Napisano Listopad 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Jaki to model? Z HP prawie nigdy nie miałem problemów, no tylko ze swoim ale pomogła zmiana ustawień BIOSu. HP Pavilion dv9036. Co zmieniles w biose, ze pomoglo? to moze i ja zmienie, jest zasadniczy problem ze zmiana czasu. W chwili gdy linux probuje zmienic czas systemowy, wiesza sie. Musze to robic z poziomu biosu lub z windowsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ponury Napisano Listopad 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 sata native disable, czy coś takiego, to zazwyczaj pomaga, a przynajmniej dwóm osobom z tego forum pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi