pioter_r Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Gdy naciskam przechodzi do innego okienka i wykuje cos takiego i dalej nie idze pomoze ktos ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Percy Bent Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 a sprawdzałeś czy masz dobrze pobrany obraz?? czasem download managery lubią obcinać delikatnie obrazy i niby wszystko jest ok ale podczas instalacji dzieją się różne cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter_r Napisano Listopad 18, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 Mam dobre bo kiedys maielm f7 i mi sie dobrze zaistalowala a 2 raz juz wyskuje blad i na 2 kapie idzie dobrze a umnie niechce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daf Napisano Listopad 18, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 18, 2007 kiedy pojawi sie okno wyboru (to z balonami) wcisnij tab, zrob spacje i dopisz edd=skipmbr, a potem enter. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter_r Napisano Listopad 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Czemu instalak sie zawiesza i musze res kapa w ruznych miejscach sie zawiesza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Off Topic Czemu instalak sie zawiesza i musze res kapa w ruznych miejscach sie zawieszaCo to jest "res kapa w ruznych miejscach"? Albo "instalak"? Czy ja mógłbym prosić o nieco poszanowania dla języka polskiego? Bo zacznę kasować takie posty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter_r Napisano Listopad 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Sorki spieszyłem sie do szkoly. w trakcie instalowania fedory np na 34% ,49% to nieche dalej isc a mysza morzna ruszać czekałem z 20 min i dalej nie idzie musze restartować kaputer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zumzum Napisano Listopad 23, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 23, 2007 można a nie morzna komputer a nie kąputer różnych a nie rużnych Niech nikt sie nie obrazi za poprawianie ale to juz czasem przechodzi ludzkie pojecie. Jedyne gorsze bledy to jest nierozroznianie liter dzwiecznych od bezdziewcznych. Np: "Mama poszla to sklepu". W rozmowie bym zrozumial. ALE W PISMIE, MOTYLA NOGA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 podepne sie pod temat bo mam problem z instalacją fedory 8 a więc pobrałem sobie flashgetem obraz dvd z servera wcss (Wroclaw Centre for Networking) i wypaliłem na płytce z którą jak się teraz podczas instalacji okazało jest problem po odpaleniu się anacondy i wybraniu źródła instalacji (cd/dvd) wyskakuje że w napędzie nie ma płyty z plikami instalacyjnymi rozmiar iso 3 424 749 568 b czyli 3.18 GB jakimś cudem udało mi się uruchomić dalej instalacje niestety proces wysypał się na open office co przerwało instalacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 rozmiar iso 3 424 749 568 b czyli 3.18 GBNie zawsze rozmiar się liczy Bądź tak uprzejmy i skorzystaj z wyszukiwarki albo ręcznie przejrzyj forum dot. instalacji. Od tego zreszta powinieneś zacząć. Podpowiedź: sha1sum, mediacheck. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Listopad 24, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 24, 2007 no tak... suma kontrolna (sha1sum) przypomniałem sobie o niej dopiero jak wypaliłem płyte baa dopiero jak mnie błąd z paczką open office zastopował zajrzałem wtedy na strone wcss i znalazłem właśnie to sha1sum tylko że w html nie wiedziałem co z tym zrobić co to jest więc wbiłem sobie w google znalazłem na wiki i skopiowałem sobie do pliku (całą poniższą treść) który utworzyłem na dysku (sha1sum.sfv) -----BEGIN PGP SIGNED MESSAGE----- Hash: SHA1 782a0e80de1b8e9f24e10e40055cc1b545390cbd Fedora-8-i386-DVD.iso aa27d819079b8c92efa2ea58a5c0c84825f7a959 Fedora-8-i386-rescuecd.iso -----BEGIN PGP SIGNATURE----- Version: GnuPG v1.4.7 (GNU/Linux) iD8DBQFHK69jtEJp0E8qb9IRAkaYAJwOJfecqD4twkrZzI3SXD+4aWJV1ACfRsNX wTGqPOW2wS2aYjc2UTBSyLw= =b015 -----END PGP SIGNATURE----- następnie w totalcomanderze z opcji plik wybrałem sprawdzenie sumy kontrolnej (mam nadzieje że tak się to sprawdza) wyniki oczywiście pozytywne więc z tego co wyczytałem w wątku który znalazłem szukając sha1sum z wypowiedzi forumowiczów jak i Twoich wynika że albo nagrałem obraz na syfnej płytce (TX Think Xtra 8x Speed DVD+R kupiona w supermarkecie) albo mam nie dokońca sprawną nagrywarke albo nero 7 źle wypala płytki (prędkością 12x) albo na płycie jest zmodyfikowany uszkodzony pakiet .rpm dodam jeszcze jedną opcje zadanie mnie przerosło No i wyjaśniło się. Obrazy idealnie wypaliły się u znajomego, znaczy problem z nagrywarką. nie uśmiecha mi się teraz wychodzić z domu do kumpla żeby sprawdzić jak wypala jego nagrywarka tymbardziej ściągać drugi raz obrazu chociaż w moim przypadku było to tylko 2,5h płyta działa normalnie botuje tylko ten mediacheck może da się przeprowadzić instalacje w inny sposób? np. z servera znajdującego się w sieci lokalnej? jeśli ten sposób nie jest jakoś strasznie skomplikowany jeśli tak to jeszcze pogrzebie na forum będe wdzięczny za wskazówke czego w tym wypadku szukać tym czasem zdjęcia problemu dodatkowo jeszcze mam problem z podziałem dysku ale to dopiero teraz mi zaczęło wyskakiwać jak podpięłem drugi dysk z fc6 stworzyłem partycje główną pod fedore "/" swap (256MB) i reszte dysku sobie zostawiłem "/home/" czy oczymś zapomniałem? dzięki za odpowiedź mam nadzieje że nie jestem o wiele więcej upierdliwy od innych nowych użytkowników fedory pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Możesz spróbować instalacji po sieci tylko trzeba znać nazwę serwera i ścieżkę do plików. Jak zobaczysz ekran z wyborem menu to <escape> i za promptem "boot: " wpisz "linux askmethod" - zapyta Cie o źródło instalacji i wtedy sobie wybierz co potrzeba - http, ftp, DVD, udostępnione katalogi u kumpla. Jak nie pójdzie z twojego obrazu DVD (najwyraźniej niepoprawnego), to ściagnij sobie LiveCD i z niego odpal (zawsze to coś ok. 750MB a 3GB). W sumie można chyba zainstalować (zgaduję, bo nigdy tak nie robilem) za pomocą rescuecd z podaniem tego co napisałem powyżej - "linux askmethod". Ściągasz wtedy tylko to co naprawdę chcesz zainstalować. Jest oczywście minus takiej metody - w razie koniecznosci reinstalacji znowu ciągniesz się po sieci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mieszek Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 pioter_r , może sprawdź pamięci w kompie. Memtestem np. Albo noapic nolapic? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek06 Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 Możesz spróbować instalacji po sieci tylko trzeba znać nazwę serwera i ścieżkę do plików. z tym raczej nie powinno być problemów czyli wystarczy skopiować na server obraz dvd w iso czy trzeba tam przegrać wszystkie pliki z obrazu jak leci? dzięki za odpowiedź WalDo pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 25, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 25, 2007 czyli wystarczy skopiować na server obraz dvd w iso czy trzeba tam przegrać wszystkie pliki z obrazu jak leci?Wygląda na to, że jakiś pakiet w nagranym obrazie jest uszkodzony, więc przegranie pakietów z tego obrazu nie wystarczy. Sądzę natomiast, że można go wykorzystać do rozruchu tzn. żeby uzyskać możliwość wpisania przy starcie "linux askmethod". Poczytaj tutaj → http://docs.fedoraproject.org/install-guid...ll-methods.html A jeśli angielski Ci nie straszny, to warto zapamiętać link z podręcznikami do RHEL 5 → http://www.redhat.com/docs/manuals/enterprise/ tam też jest m.in. "Installation Guide" z opisanymi alternatywnymi sposobami instalacji i pobierania pakietów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi