Skocz do zawartości

Couldn`t Find Valid Filesystem Superblock

Black Dog

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Bawiłem się Kleansweepem, i chyba coś przesadziłem...

Mam partycje w ilości 3- 7 gb /dev/sda1 5.5 gb /dev/sda5 [jednocześnie jest partycją /], i 23 gb /dev/sda6.

Problem w tym że kiedys odczepiłem od ostatniej partycji yyy.... 1 gb. Nie pytajcie, nie wiem po co.

I teraz jak chcę ją przyłączyć, czy (_wogóle_ → w ogóle) ORT cokolwiek zrobić z którąkolwiek z partycji dostaję komunikat widoczny na screenie poniżej.

Googlowanie nic nie dało, na forum tez nie znalazłem... czyżby mało spotykany problem?

Nie mogę nic zrobić z patycjami, koszmar. Montują się, działają, a nie mogę powiększyć.

min_781729snapshot1.png

Nie ma innego wyjścia?

fsck.ext3 -f -c -v /dev/sda6

Na 23GB partycji to może i ze 2h potrwać. Żeby było szybciej to możesz wstępnie zrezygnować z opcji "-c" (sprawdzanie bad block).

Nie rozumiem tylko tego

Montują się, działają, a nie mogę powiększyć.
To jak w końcu? Działa czy nie? O co Ci chodzi? Może jednak sformatuj tę partycję. Jak masz do niej dostęp, to zrób backup - niecałe 20GB danych to 5 DVD - i po kłopocie.

A robiłem, robiłem!

Z tym że zatłuklem Fedorę 7 po upgrade do 8, i trzeba było reinstallować. No i jakoś tak po tym użyłem kleansweepa, ale wątpię teraz żeby to on miał cos wspólnego z wyżej wymienionym błędem.

Połowę fsck już mam.

EDIT: d*pa, to samo.

Da się powiększyć partycje pod konsolą?

no wiesz jedno proste pytanie...

od kiedy zmienia się zamontowane partycje?

rozmiar partycji używaj przy pomocy czegoś takiego jak gparted na livecd i nie będzie kłopotu, jestem pewien że wtedy zadziałą i będziesz mógł powiększyć partycję

Edytowane przez WalDo
Poprawka literówki "gperted" -> "gparted"

Jak rozumiem sprawa jest prosta - zepsułeś strukturę logiczną partycji sda6 i musisz ją naprawić.

Żadne z narzędzi do resize-owania partycji nawet nie tknie zepsutej partycji, więc albo format albo fsck do skutku.

Pamiętaj tylko żeby nie naprawiać zamontowanej partycji

Jakby ci się nie udało wskaż fsck żeby korzystało z innego superbloku bodajże -b 8193 lub inne (znajdziesz w google)

Nic nie pomagało, aż w końcu... w repo updates-testing znalazłem nowego gparted. Pobrałem, zaktualizowałem, uruchmiam i... gra, wszystko gra!

Czyli była to oczywista wina gparted.

Niemniej jednak dziękuję za pomoc, pomimo że nie przydała się mnie, może przydać się innym.