Skocz do zawartości

Aparat - Problem Z Usb

Darknek

Rekomendowane odpowiedzi

Do tej pory podlaczalem aparat i wszystko bylo git. Domyslne dla gnome oprogramowanie sie wlaczala i sciagalo zdjecia a teraz wyskakuje takie cos w miejscu gdzie powinien byc podglad zdjec do sciagniecia

Wystąpił błąd w bibliotece io ('Nie udało się zawłaszczyć urządzenia USB'): Nie udało się zawłaszczyć interfejsu 0 (Operacja niedozwolona). Należy upewnić się, czy żaden inny program lub moduł jądra (taki jak sdc2xx, stv680, spca50x) nie używa tego urządzenia i mamy prawa odczytu/zapisu do urządzenia.

Co zrobic zeby bylo znowu milo :?: :)

Cześć

Ostatnio na f7 wystąpił mi ten sam problem i nie bardzo wiedziałem co zrobić. ALe cosie okazuje, poszło z pod roota, Ale jak wiadomo, nie poleca się używania do narmalnej pracy roota. Chwilowo nie miałem pomysłu na rozwiązanie tego problemu, a teraz jestem na fedorze 8 i jeszcze nie probowałem gopodłączać...

To chwilowe rozwiązane ale może znajdzie sie ktos kto będzie znał sposób ;)

Nie wiem, moze chodzi o prawa dostepu, ale czyżby same sie pozmieniały?

A jak wygląda po odłączeniu wszystkich zewnętrznych urządzeń (USB, Bluetooth itp) zawartość katalogu /media

ls -la /media

Nie ma tam przypadkiem poza .hal-mtab pliku .hal-mtab-lock? I czy .hal-mtab jest zerowej długości po odłączeniu wszystkich urzadzeń?

U mnie pomoglo wystartowanie fedorki ze starszej wersji jadra,

powinna Ci zostac poprzednia wersja w menu startowym.

Rozwiazanie tymczasowe ale skuteczne, pewnie poprawia w nastepnej wersji jadra.

Pozdrawiam

Do tej pory podlaczalem aparat i wszystko bylo git. Domyslne dla gnome oprogramowanie sie wlaczala i sciagalo zdjecia a teraz wyskakuje takie cos w miejscu gdzie powinien byc podglad zdjec do sciagniecia

Wystąpił błąd w bibliotece io ('Nie udało się zawłaszczyć urządzenia USB'): Nie udało się zawłaszczyć interfejsu 0 (Operacja niedozwolona). Należy upewnić się, czy żaden inny program lub moduł jądra (taki jak sdc2xx, stv680, spca50x) nie używa tego urządzenia i mamy prawa odczytu/zapisu do urządzenia.

Co zrobic zeby bylo znowu milo :?: :)

A jak wygląda po odłączeniu wszystkich zewnętrznych urządzeń (USB, Bluetooth itp) zawartość katalogu /media
ls -la /media

Nie ma tam przypadkiem poza .hal-mtab pliku .hal-mtab-lock? I czy .hal-mtab jest zerowej długości po odłączeniu wszystkich urzadzeń?

a taki daje

ls -la /media
razem 24
drwxr-xr-x  2 root root 4096 XI 22 07:39 .
drwxr-xr-x 23 root root 4096 XI 22 07:38 ..
-rw-r--r--  1 root root    0 XI 22 07:39 .hal-mtab
---sr--r-x  1 root root    0 VIII 17 22:14 .hal-mtab-lock

Myslisz zeby skasowac ten plik lock :?:

Myslisz zeby skasowac ten plik lock :?:
Dokładnie tak bym zrobił. U mnie po odmontowaniu wszystkich urządzeń w /media jest wyłącznie zerowej długości plik .hal-mtab.

[EDIT]Tzn. nie dam głowy, ze to pomoże, ale kiedyś miałem podobny przypadek i usunięcie wszystkich plików z /media (w tym nawet tego .hal-mtab nie tylko locka) pomogło. Na pewno nie zaszkodzi.

skasowalem i nic nie dalo

dalej jest to samo

usunalem oba pliki tez nic

Jakos trzeba odswiezyc zawartosc katalogu media czy samo skasowanie powinno dawac efekt :?:

PS

Jak wlozylem pendriva to na nowo te dwa pliki sie pojawily ale aparatu przed i po pendrvie nie czyta

Zmiana uprawnien tez nic nie daje :(

Jak wlozylem pendriva to na nowo te dwa pliki sie pojawily ale aparatu przed i po pendrvie nie czyta

Zmiana uprawnien tez nic nie daje :(

No to nie mam pomysłu co dalej. To, że pliki się pojawiły to OK, tak powinno być. Po usunięciu powinny się właśnie pojawić na nowo z włąściwymi uprawnieniami, więc ręczna zmiana praw do nich nie ma sensu.

A w /var/log/messages nie masz jakichś ciekawych komunikatów nt. urządzenia? Może warto poszukać gdzieś np. w /tmp plików z "lock" w nazwie. Tylko usuwanie plików z /tmp powinno odbywać się przy wyłączonych X-ach - init 3.

• 2 weeks later...

staram sie odświeżyć temat ponieważ moj problem jest taki sam albo podobny mianowicie pojawia sie mi taki komunikat Nie udało się zawłaszczyć urządzenia USB a chcę podpiąć aparat Canon PowerShot A 610 .Aparat przez DigiKam jest znajdowany automatycznie niby wszystko powinno być ok ale wywala mi tamten komunikat . Na koncie root wszystko śmiga aż miło dlatego wydaje mi sie że problem tkwi gdzieś w uprawnieniach ale gdzie je zmienic co ustawić aby działało przelogowywanie sie na konto root aby pobrać zdjęcia nie wchodzi w rachube

pozdrawiam i proszę o pomoć

FC7 kernel 2.6.23

KDE 3.5

Ja dalem sobie spokoj z linuksem, bo co chwila byly jakies problemy.

Aparatu sam z siebie mi nie wykrywal (aparat FUJI S5700) - ale jest taki programik graficzny THUMB i przez niego bardzo ladnie importowal zdjecia.

Moze sprobuj uzyc tego programu.

A jesli chodzi o roota, to mam w d...ie to co pisza i korzystam tylko z tego konta, bo kazde inne ma ogromne problemy z odpalaniem aplikacji.

pzdr

Rostek