Linux =) Napisano Listopad 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Witam Zdaje sobie doskonale sprawę, że jest to forum dla użytkowników Linuksa Fedory. Jednak to forum jest o wiele milsze niż forum główne ubuntu.pl, które po prostu albo odsyła do googli, albo daje "zła nazwa tematu". Więc gorąco proszę was o pomoc z moim pytaniem. Jako, że fedora z Gnome jest podobna do Ubuntu z Gnome, możliwe że będziecie potrafili mi pomóc, a jest to sprawa bardzo pilna. Otóż mam problem. Chciałbym sprawić, aby mój komputer z Ubuntu, udostępniał połączenie sieciowe drugiemu komputerowi z Windows, za pomocą sieci lan. Daje obrazek (mam nadzieje, że domyślacie sie jak działa taka sieć ^^) Dodam tylko, że switch łączy się z pokazanym modem, ale nie chce mi się już tego pokazywać Podpinamy, w komputerze dającym sieć w WINDOWSie dałem "udostępniaj połączenie". I gra W linuksie nie wiem jak to zrobić XD Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Przyznam szczerze, że nie dziwię się kolegom z Ubuntu.pl kiedy widzę takie posty. Rysunek jest totalnie nieczytelny. Co to jest modem a'la switch? To w końcu modem czy switch? Dodam tylko, że switch łączy się z pokazanym modem, ale nie chce mi się już tego pokazywaćJak Ci się nie chce, to może poczekaj z pisaniem postu aż Ci się będzie chciało zamiast zawracać głowę innym, licząc, że oni będą mieli ochotę poświęcać swój czas dla Jaśnie Pana Lenia? Jeśli komputer z Ubuntu ma udostępniać połączenie komputerowi z Windows, to powinien mieć dwie karty sieciowe: jedna do Internetu, druga do LAN. Modem i switch? Czy dostęp za pośrednictwem LAN i komputera podłączonego do Internetu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Linux =) Napisano Listopad 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Jeśli komputer z Ubuntu ma udostępniać połączenie komputerowi z Windows, to powinien mieć dwie karty sieciowe: jedna do Internetu, druga do LAN. Dokładnie tak jest. Przyznam szczerze, że nie dziwię się kolegom z Ubuntu.pl kiedy widzę takie posty. Rysunek jest totalnie nieczytelny. Wybacz mi, widocznie powinienem włączyć PS'a bo paintowych kreacji twoje oczy nie oglądają =) Nie rozumiem co w nim jest nieczytelnego, to tylko dodatek, jakbyście nie rozumieli o co mi chodzi :X Starałem się napisać posta, byście zrozumieli o co chodzi, nie wiedziałem, że ten post jest tak zły, wybacz. Co to jest modem a'la switch? To w końcu modem czy switch? Do switcha podłączony jest lan z komputeru drugiego. I lan, który podłączony jest do drugiej karty sieciowej w komputerze dającym internet. Modem jest podłączony lanem do komputera który daje internet. Rozumiesz ? Jak Ci się nie chce, to może poczekaj z pisaniem postu aż Ci się będzie chciało zamiast zawracać głowę innym, licząc, że oni będą mieli ochotę poświęcać swój czas dla Jaśnie Pana Lenia? Zwykłe czepianie się na siłę ^^'' Po prostu uznałem to za zbędne. Jeśli naprawdę nie będziesz mógł sobie tego wyobrazić, oczywiście wykonam dla Ciebie ten rysunek. Modem i switch? Czy dostęp za pośrednictwem LAN i komputera podłączonego do Internetu? Tak. Komputer dający sieć: ma internet Komputer otrzymujący sięć: ma internet Oczywiście właśnie za pomocą udostępniania internetu za pośrednictwem sieci LAN ;] Jeśli coś jeszcze byłoby dla Ciebie niezrozumiałe, pisz Pozdrawiam, Pan Leń //Btw, zmieniłem rysunek // Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Nie prościej podpiąć modem do switcha? Oczywiście tak też może być. Wtedy maskarada przez iptables. No i to było już tyle razy, że ja również polecam Google albo wyszukiwarkę na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Linux =) Napisano Listopad 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Nie, chodzi o to, że w sieci administratorzy coś strasznie namieszali (zmiana adresu MAC i inne pierdoły), i w ten sposób komputery siebie nie widzą (bo właśnie tak wcześniej miałem). Po prostu chciałem jakoś zrobić, żeby Ubuntu dawał sieć drugiemu komputerowi (którego widzi). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
@WalDo Napisano Listopad 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Edytowałem akurat post kiedy odpowiadałeś. Dopisałem jedno zdanie. [EDIT]A zresztą niech Ci będzie - mam pod ręką akurat → http://zlobek.tcz.info/dzial.php3?dzial=3 [EDIT2]Oczywiście w tytm tutorialu trzeba ipchains zastąpić iptables i może ciut zmodyfikować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Linux =) Napisano Listopad 19, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 OK, nie bądź na mnie zły, że nadużyje jeszcze twojej pomocy ^^ Z tego co mi powiedziałeś, i co wyczytałem na googlach, mam najpierw w konsoli zrobić: #!/bin/sh iptables -F iptables -X iptables -t nat -X iptables -t nat -F iptables -P INPUT DROP iptables -P FORWARD DROP iptables -P OUTPUT ACCEPT iptables -A INPUT -i lo -j ACCEPT iptables -A FORWARD -o lo -j ACCEPT iptables -A INPUT -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED iptables -A FORWARD -j ACCEPT -m state --state ESTABLISHED,RELATED A potem zrobić "maskaradę" tym sposobem: http://www.baseciq.org/linux/masq Nie zauważyłem twoich dwóch edycji, już patrzę. Edit: k, oblookałem ale kompletnie nic z tego nie rozumiem xD Cóż, najwyżej zostane przy windzie, dzięki serdeczne za pomoc. Postaram się jeszcze coś tam "na czuja" porobić ale nie sądzę żeby mi się udało xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi