zumzum Napisano Listopad 19, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 19, 2007 Witam Czy ktos moglby mi wytlumaczyc o co dokladniej chodzi z tym GTK? Na jakiej zasadzie to dziala? Czy na takiej ze mam u siebie menegera motywow a tam sa motywy w formacie skryptow albo archiwow z plikami i trzeba je do tego menegera zaimportowac? Czy to dziala jakos inaczej? Domyslnie w fedorze 8 mam System -> Preferences -> Look and feel -> Appearance menegera motywow i tam jest opcja dodaj. I co ja moge tam dodawac? Jak GTK nie pasuje, compiz czy emerald takze, i kilka innych to zostaje metacity, desklets maemo (??)... skad brac motywy? Ktore sa do czego? Jak z tych zasobow korzystac? Probowalem cos pokombinowac i sciagnalem ta aurore 1.3. W archiwie byla aurora w ktorej byl configure oraz archwium z 3 katalogami (jakby motywy). Wydaje mi sie ze musze skompilowac i zainstalowac to co bylo w katalogu aurora 1.3 i bede mogl wybrac sobie jeden z tych trzech motywow. Tak? Tylko ze podczas konfiguracji wyskakuje mi blad: checking how to run the C preprocessor... /lib/cpp configure: error: C preprocessor "/lib/cpp" fails sanity check See `config.log' for more details. I wymiekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 jak zapewne zauważyłeś Aurora jest nie tyle motywem, co "silnikiem", na którym jakieś motywy mogą się opierać silnik zapewnia ładne gradienty, guziczki, krągłości itd... no i to trzeba skompilować używając systemowych bibliotek; oczywiście trochę silników masz w repozytoriach Fedory - Bluecurve, Mist, Industrial i kilka innych natomiast motyw to po prostu dobór kolorów, wielkości przycisków, generalnie to co jest w pliku tekstowym gtkrc (możesz sobie je podejrzeć w katalogu /usr/share/themes/, jest przynajmniej jeden takowy w każdym zainstalowanym motywie) chyba z miesiąc temu opisywałem jak dokompilować silnik dla starego GTK+ i to jest jeszcze w miarę proste (szukaj wątku "lazarus gtk"); natomiast dla GTK2 lepiej dać spokój i ściągnąć motyw oparty na silniku który masz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zumzum Napisano Listopad 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Aha. Jak zainstaluje takiego Bluecurve to on mi od razu zmieni wyglad okien czy po prostu doda sie jak inna aplikacja i bede musial go uaktywnic zeby mi pozmienial wyglad? BTW. Dzieki za odpowiedz. Poszukam twojego postu i sprobuje cos pokombinowac z GTK+... zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zumzum Napisano Listopad 20, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Probowalem instalowac GTK2. Mam Fedore 8 i wyszlo na to ze mam GTK2 zainstalowane. Instalowalem Aurore i niby sie zainstalowala. Przy make install nie wywalilo zadnego bledu. No i co teraz? Trzeba ja jakos aktywowac? Dodalem do Appearance motywy no i sa tam ale wygladaja okropnie. Pozatym Opera wyglada paskudnie, jak na Amidze 500 w Workbenchu Wha` gives? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2007 skoro wyglądają kanciasto, to znaczy że Aurora nie jest dobrze zainstalowana; poszukaj tej Aurory jako root: find /usr -name *aurora* find /usr -name *Aurora* i ziobaczymy gdzie jest; jeśli w katalogu /usr/local/ to może wcale nie być źle linuksowa Opera to nie GTK2, tylko QT i jej wygląd konfiguruje się zupełnie gdzie indziej; kreatorki Gnoma nie mają na nią żadnego wpływu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zumzum Napisano Listopad 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2007 No to sie slabo zainstalowala bo nic nie zwrocila ta komenda. Zrobilem make install jeszcze raz i wyszlo mi cos takiego: [root@localhost aurora-1.3]# make install make[1]: Entering directory `/home/zumzum/Download/Aurora-1.3/aurora-1.3' make[1]: Nothing to be done for `install-exec-am'. test -z "/usr/local/lib/gtk-2.0/2.10.0/engines" || /bin/mkdir -p "/usr/local/lib/gtk-2.0/2.10.0/engines" /bin/sh ./libtool --mode=install /usr/bin/install -c 'libaurora.la' '/usr/local/lib/gtk-2.0/2.10.0/engines/libaurora.la' /usr/bin/install -c .libs/libaurora.so /usr/local/lib/gtk-2.0/2.10.0/engines/libaurora.so /usr/bin/install -c .libs/libaurora.lai /usr/local/lib/gtk-2.0/2.10.0/engines/libaurora.la PATH="$PATH:/sbin" ldconfig -n /usr/local/lib/gtk-2.0/2.10.0/engines ---------------------------------------------------------------------- Libraries have been installed in: /usr/local/lib/gtk-2.0/2.10.0/engines If you ever happen to want to link against installed libraries in a given directory, LIBDIR, you must either use libtool, and specify the full pathname of the library, or use the `-LLIBDIR' flag during linking and do at least one of the following: - add LIBDIR to the `LD_LIBRARY_PATH' environment variable during execution - add LIBDIR to the `LD_RUN_PATH' environment variable during linking - use the `-Wl,--rpath -Wl,LIBDIR' linker flag - have your system administrator add LIBDIR to `/etc/ld.so.conf' See any operating system documentation about shared libraries for more information, such as the ld(1) and ld.so(8) manual pages. ---------------------------------------------------------------------- make[1]: Leaving directory `/home/zumzum/Download/Aurora-1.3/aurora-1.3' [root@localhost aurora-1.3]# Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SeeM Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 no to namierzyliśmy dziada; jest w /usr/local/cośtam, skopiuj je do katalogu /usr/lib/gtk2.0/[wersjaGTK]/engines/ (chodzi o pliki kończące się na .so i .la); co prawda make install wykonał ldconfig, ale najprawdopodobniej coś do końca nie wyszło potem ewentualny restart całego Gnoma i działa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi