borzole Napisano Listopad 20, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 20, 2007 Witam Zacznę od tego, że jeszcze miesiąc temu wszystko było ok, mogłem odpalić Fedora-7-Live-i386 na tym komputerze. Najpierw coś co wydaje się nie mieć związku, ale tu nic nie trzyma się kupy, więc do rzeczy: Komputer od początku był bez stacji dyskietek i powodowało to błędy pod Windows XP, więc w BIOS przestawiłem opcje, może dwie (Floppy) i problem zniknął. To tyle jeśli chodzi o bios, więcej go nie dotykałem. Niedawno przeinstalowałem Windows XP Pro i chciałem uruchomić Fedora-7-Live-i386. Niestety tym razem wystąpił Problem. XP działa, F7 nie. Problem występuje w momencie kiedy z LiveCD mają wystartować X-y. Dostaję pływający po ekranie komunikat Input Not Supported jednak w przeciwieństwie do rozwiązań, które znalazłem w google, nie mogę przejść na konsolę i pogrzebać w xorg.conf. W ogóle żadne skróty klawiaturowe mi nie działają. Myszki też nie ma, nic nie ma Dodam że problem jest nie tylko z tą płytką. Spróbowałem też z płytką SystemRescueCD gdzie po wpisaniu w konsole startx dzieje się dokładnie to samo co na F7-Live. Na forum Ubuntu dogrzebałem się, że można to zmienić przez parametry przy botowaniu (przynajmniej na Ubuntu) usuwając z linijki parametr "splash". Niestety w tym LiveCD nie ma tego parametru >vmlinuz initrd=initrd.img ro quiet root=CDLABEL=Fedora-7-Live-i386 rootfstype=iso9660 liveimg Czy może to zależeć od innego parametru? Konfiguracja komputera, może ktoś coś z tego mądrego wyciągnie http://student.if.pw.edu.pl/~jluks/raport.htm [EDIT] 1.Sprawdziłem również z opcją vga=791 i inne, nie działa 2.Zmieniłem monitor na starszy i to samo. Wnioskuje, że problem jest niezależny od monitora, bo na tym starym Philipsie nie jeden Linux chodził. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2007 Na forum Ubuntu dogrzebałem się, że można to zmienić przez parametry przy botowaniu (przynajmniej na Ubuntu) usuwając z linijki parametr "splash". Niestety w tym LiveCD nie ma tego parametru >vmlinuz initrd=initrd.img ro quiet root=CDLABEL=Fedora-7-Live-i386 rootfstype=iso9660 liveimg Czy może to zależeć od innego parametru? A tam zaraz splash... Ten parametr decyduje tylko o pokazywaniu -- lub nie -- obrazka startowego. Dla celów diagnostycznych uruchom system na poziomie 3 = textmode + sieć. W parametrach bootowania dopisz parametr "3" po "quiet". Jako zwykły user (albo jako root) możesz wtedy próbować xinit lub startx. Jako root masz dostęp do xorg.conf w zwykłym miejscu. Z konsoli na konsolę przełączasz się przez Ctrl+Fn (bez Alt). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 21, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2007 Dopisałem 3 i w trybie tekstowym wszedłem. No ale wiele to ja zrobić nie mogę. Zainstalowałem sterowniki do nvidia, jednak nic. To jest LiveCD więc cały sytem jest w RAM a ze sterami doszło nowe jądro więc nie wiem jak uruchomić system z nowym jądrem i sterami do nvidia bez restartu kompa. Niby polecenie nvidia-config-display enable nie zgłasza błędów ale przy wpisaniu startx dostaje komunikat o jakimś błędzie ze sterownika nvidia. Kombinuje jeszcze z tym odświeżaniem monitora. Czy możne z LiveCD fedora 7 zainstalować system w trybie tekstowym??? pewnie anaconda jakoś uruchomić, ale na razie się nie orientuje. [EDIT] dobra znalazłem jak uruchomić instalator textowy w LiveCD /usr/bin/liveinst co jest rownoważne z Ikonką na pulpicie "Install to Hard Drive". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jjj Napisano Listopad 21, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 21, 2007 Działającego jądra bez restartu nie podmienisz. Co do grafiki, to możesz wpisać driver=vesa do sekcji Display w xorg.conf i spróbować odpalić xinit. Instalator tekstowy jak najbardziej nadaje się do użytku, szczegóły z grafiką da się dopieścić w gotowym systemie. Wiem tylko, że w Fedorze 8 tryb tekstowy instalacji po polsku ma problemy z wyświetlaniem utf-8, polecam w tym przypadku język angielski. Instalację tekstową z Live na pewno da się uruchomić, ale nie powiem ci jak, bo w życiu płyty live nie miałem. Nawet nie mam jej obrazu, żeby sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
borzole Napisano Listopad 22, 2007 Autor Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 Udało się zainstalować. Musiałem wpisać "3" przy starcie, potem login na root (co ciekawe system w takim stanie nie wymaga hasła na root ) i wpisać tak jak podałem wcześniej /usr/bin/liveinst no i jeszcze poczekać jakieś 10 minut na całą instalacje. Potem zainstalowalem sterowniki do nvidia+reboot i już działa. Chociaż gdm mi się automatycznie nie włącza, ale to już historia na inny wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
exbros Napisano Listopad 22, 2007 Zgłoszenie Share Napisano Listopad 22, 2007 //OT (co ciekawe system w takim stanie nie wymaga hasła na root ) root nie ma hasla (ma puste) na LiveCD i nie zalezy to od stanu - tak po prostu zostalo przygotowane to konto... Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi